Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
24.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти України

Міжнародний науково-технічний університет

Кафедра гірничої справи та комп’ютерних технологій

Розрахункова робота по курсу

“Бази даних”

На тему: «Сучасні СУБД - Microsoft Access»

Виконав

ст. Дунькович. Є.А.

гр. ПІ-81

Київ 2020

Зміст

1) Вступ 3

2) Склад програмного продукту 4

3) Взаємодія з іншими СУБД 4

4) Збереження в Access 5

5) Обслуговування бази даних 5

Вступ

Microsoft Access - реляційна система управління базами даних, розроблена корпорацією Microsoft. Відрізняється великою кількістю вбудованих зразків для створення баз даних. Є можливість швидкого експорту всіх пов'язаних джерел даних в Excel. В останніх версіях програми дизайн інтерфейсу можна змінювати між кольоровим і білим.

Вбудований пошук по настройок і функцій значно спрощує роботу з програмою. Для початку роботи досить вибрати тип даних для аналізу і Microsoft Access самостійно вибудує відповідну структуру з вбудованими засобами навігації та основними командами.

Основні можливості Microsoft Access:

  • Широкий набір інструментів для створення і роботи з базами даних;

  • Велика кількість встановлених шаблонів;

  • Підтримка апаратного прискорення;

  • Можливість експорту даних в SQL;

  • Тісна інтеграція з іншими додатками офісного пакету Microsoft Office і сервісом SharePoint;

  • Легке перемикання між вкладками;

  • Легкий доступ до проектів в хмарі;

  • Папку для збереження матеріалів на комп'ютері можна вибирати самостійно;

  • Використання макросів;

  • Автоматичне збереження всіх внесених змін, в тому числі і в разі екстреного закриття проекту.

В додаток вбудовано засіб перевірки правопису, яке може працювати як в хмарі, так і локально. Фільтрувати і сортувати матеріал можна в автоматичному режимі з урахуванням виставлених налаштувань. Збір і відправка даних по електронній пошті виробляються з інтерфейсу програми.

Технологія IntelliSense дозволяє майже повністю автоматизувати процеси, що вимагають від користувача виконання складних дій - написання коду і складних виразів. Візуальне відображення звітів підтримує форматування гістограм, завдяки чому звіти виглядають набагато більш інтуїтивно зрозумілими.

Склад програмного продукту

Основні компоненти MS Access:

  • будівник таблиць;

  • будівник екранних форм;

  • будівник SQL-запитів (мова SQL в MS Access не відповідає стандарту ANSI);

  • будівник звітів, що виводяться на друк;

  • формування / ведення баз даних

Вони можуть викликати скрипти на мові VBA, тому MS Access дозволяє розробляти програми і БД практично «з нуля» або написати оболонку для зовнішньої БД, дозволяє вибудувати ключові зв'язку між запитами таблиць.

Microsoft Jet Database Engine (англ.), Яка використовується в якості движка бази даних MS Access, є файл-серверної СУБД і тому може бути застосована лише до додатків, що працюють з невеликими об'ємами даних і при невеликому числі користувачів, що одночасно працюють з цими даними. Безпосередньо в Access відсутній ряд механізмів, необхідних в багатокористувацьких базах даних, таких, наприклад, як тригери.

Взаємодія з іншими СУБД

Встроенные средства взаимодействия MS Access со внешними СУБД с использованием интерфейса ODBC снимают ограничения, присущие Microsoft Jet Database Engine. Инструменты MS Access, которые позволяют реализовать такое взаимодействие, называются «связанные таблицы» (связь с таблицей СУБД) и «запросы к серверу» (запрос на диалекте SQL, который «понимает» СУБД).

Корпорация Microsoft для построения полноценных клиент-серверных приложений на базе MS Access рекомендует использовать в качестве движка базы данных СУБД MS SQL Server. При этом имеется возможность совместить с присущей MS Access простотой инструменты для управления БД и средства разработки.

Известны также реализации клиент-серверных приложений на базе связки Access 2003 c другими СУБД, в частности, MySQL

Збереження в Access

Access, при роботі з базою даних, інакше взаємодіє з жорстким (або гнучким) диском, ніж інші програми.

В Access нова редакція вмісту зміненої елементи таблиці записується на диск (зберігається) відразу, як тільки курсор клавіатури буде поміщений в іншу клітинку (або нова редакція зміненої записи записується на диск відразу, як тільки курсор клавіатури буде поставлений в іншу запис (рядок)). Таким чином, при перебої в постачанні електроенергії втрати даних будуть мінімальними - лише в тій записи, яка редагувалася на момент збою.

Цілісність даних в Access забезпечується також за рахунок механізму транзакцій.

Кнопка «Зберегти» в Access теж є, але в Access в режимі перегляду даних вона потрібна, в першу чергу, для збереження зміненого режиму показу таблиці або іншого об'єкта - тобто, для збереження таких змін, як:

  • зміна ширини стовпців і висоти рядків,

  • перестановка стовпців в режимі перегляду даних, «закріплення» стовпців і звільнення закріплених стовпців,

  • зміна сортування,

  • застосування нового фільтра,

  • зміна шрифту; кольору тексту, сітки і тла,

Крім того, в Access ця кнопка потрібна в режимі «Конструктор» для збереження змін структури об'єкта бази даних, зроблених в цьому режимі.

Обслуговування бази даних

Навіть якщо в процесі роботи з файлом бази даних не застосовувався режим «Конструктор» і нові дані в базу даних не додавалися (тобто якщо база даних тільки проглядалася), то все одно файл бази даних має тенденцію з часом, в процесі роботи з ним, все більше і більше збільшуватися в розмірі. Дуже сприяє збільшенню розміру файлу застосування нових угруповань і фільтрів (особливо якщо було застосовано кілька різних, сильно відрізняються один від одного угруповань / фільтрів).

Це збільшення розміру файлу є, фактично, порожнечею, але ця порожнеча лежить всередині файлу, збільшуючи його обсяг.

Щоб повернути файлу бази даних нормальний (мінімальний) розмір, в Access є функція «Стиснути і відновити базу даних» (при використанні цієї функції вся інформація з файлу бази даних зберігається). Також базу даних можна запустити з параметром / compact, що виконає стиснення автоматично і закриє базу після закінчення процесу.