Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ Міжнародний рух капіталу.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2020
Размер:
26.43 Кб
Скачать

1.2 Причини і фактори вивезення капіталу

Рух потоків капіталу по світу засноване на його міжнародному поділі як одному з чинників виробництва. Справді, історично склалося або придбане зосередження капіталу в даній конкретній країні виступає передумовою для виробництва в ній певних товарів, причому виробництва економічно більш ефективного, Чим в інших країнах. Міжнародний поділ капіталу обумовлено не тільки різної забезпеченістю країн накопиченими запасами матеріальних засобів, необхідних Для виробництва товарів, а й відмінностями історичних традицій і досвіду виробництва, рівнів розвитку товарного виробництва і ринкових механізмів, а також просто грошових і Інших фінансових ресурсів.

Крім того є інші важливі причини вивезення капіталу, а саме:

розбіжність попиту на капітал і його пропозиції н різних галузях світового господарства;

необхідність освоєння місцевих товарних ринків, н Зокрема, експорт капіталу в цьому випадку прокладає дорогу експорту товарів;

наявність в країні, що приймає капітал, більш дешевої робочої сили, сировини;

більш сприятливий інвестиційний клімат (наприклад, наявність вільних економічних зон) і менш жорсткі економічні стандарти в приймаючій країні, ніж в країні - донора капіталу;

можливість "обходити" високі тарифні або нетарифні обмеження на ринки третіх країн (як, наприклад, при імпорті японських автомобілів на ринки Республіки Корея).

До факторів, що сприяють і стимулюючим вивезення капіталу, можна віднести:

інтернаціоналізацію виробництва;

міжнародну промислову кооперацію;

економічну політику ПРС, спрямовану на залучення капіталу для підтримки темпів економічного зростання, рівня зайнятості, розвитку передових галузей промисловості;

економічну політику PC, які прагнуть за допомогою іноземного капіталу прискорити темпи свого економічного розвитку, вирватися з "порочного кола бідності": лібералізацію світової і національних економік (угоди про уникнення подвійного оподаткування доходів і капіталів між країнами сприяють розвитку торгового, науково-технічного співробітництва, залученню інвестицій );

розвиток довгострокового кредитування на міжнародному рівні (за допомогою МВФ, СБ, регіональних банків реконструкції та розвитку, інших міжнародних кредитних організацій).

2. Сучасні особливості руху капіталу

Капітал є одним з факторів виробництва - ресурсом, який необхідно затратити, щоб зробити товар. Він являє собою весь накопичений запас коштів в продуктивній, грошовій і товарній формі, необхідних для створення матеріальних благ.

Міжнародна міграція капіталу - переміщення за національну кордон щодо надлишкових в даний момент засобів в товарно-матеріальної або грошовій формі.

Мета - отримання підприємницького прибутку або отримання відсотків на вкладений капітал-Розвиток продуктивних сил світового господарства вимагає постійного припливу і рентабельного використання значних грошових і фінансових коштів. Вони надходять як з національних, так і з зарубіжних джерел. Капітал, так само як товар і праця, здатний переміщатися між країнами. Швидке зростання в останні десятиліття міжнародної торгівлі, міжнародного кредитування і страхування товарообмінних операцій, міжнародних міжбанківських кредитів, міжурядових позик і операцій на фондових і валютних біржах різних країн світу супроводжується бурхливим розвитком міжнародного ринку капіталу - важливого елемента світової економіки, що забезпечує рух одного з факторів виробництва - фінансових ресурсів.

Міжнародний ринок капіталу - система декількох тісно взаємопов'язаних світових фінансових ринків, на які відбувається торгівля фінансовими активами: грошима, облігаціями, банківськими депозитами та іншими борговими зобов'язаннями. У загальному вигляді міжнародний рух капіталу можна охарактеризувати як рух фінансових потоків між кредиторами і позичальниками в різних країнах, між власниками і їх зарубіжними фірмами.

На міжнародному ринку капіталу діють як приватні корпорації, комерційні банки, небанківські фінансові організації (пенсійні фонди і страхові компанії), так і центральні банки, державні органи, а також деякі приватні особи.

Ресурси міжнародного ринку капіталу є грошові кошти, що інвестуються або передані промисловцями, торговцями, державними установами, громадськими організаціями, індивідуальними зберігачами та інституційними інвесторами в розпорядження кредитної системи.

В економічній теорії рух капіталу розглядається як субінститут міжнародної торгівлі. Більш того, країна, в достатній мірі забезпечена цим фактором виробництва (капіталом), може експортувати або капіталомісткі товари, або сам капітал, наприклад, здійснивши інвестиційні вкладення капіталу, налагодити виробництво за кордоном і при цьому отримувати більший економічний ефект, ніж в результаті зовнішньої торгівлі . Пояснюється це тим, що, наприклад, рух капіталу підпорядковується загальному закону, відповідно до якого товари і фактори виробництва переміщаються в напрямку тих країн, де на них склалися більш високі ціни.