Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ Міжнародний ринок цінних бумаг.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2020
Размер:
45.24 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни одеський національний економічний університет

Кафедра міжнародних економічних відносин

Реферат

з дисципліни <<Міжнародна економіка>>

на тему:

<<Міжнародний рух капіталу >>

Виконав:

Студент 25 групи ФЕУП

Гуменюк Володимир

Перевірила:

к.і.н., доцент

Короленка Наталія Валеріївна

Одеса- 2020

ЗМІСТ

Вступ.

1. Сутність і основні риси світового ринку цінних паперів.

1.1 Поняття і основні елементи світового фондового ринку.

1.2 Основні етапи розвитку світового ринку цінних паперів.

2. Особливості розвитку світового ринку цінних паперів на сучасному етапі.

2.1 Роль окремих країн на міжнародному ринку цінних паперів.

3. Проблеми і перспективи сучасного розвитку світового фондового ринку.

Висновок.

Вступ

Загальновідомо, що ринок цінних паперів є одним з основних механізмів акумулювання і перерозподілу інвестиційного капіталу в світовій економіці. На сучасній стадії розвитку світового господарства можна говорити про переважання цього джерела формування капіталу в порівнянні з кредитом і внутрішнім накопиченням і подальшому зростанні його значення.

Прискорювавшись протягом останніх десятиліть глобалізація світової економіки послужила причиною формування практично єдиного всесвітнього ринку капіталів. Певною мірою можна говорити і про зворотний закономірності: стрімко розвивається міжнародний ринок цінних паперів служить рушійною силою подальшої інтеграції національних економік в єдине світове господарство.

Актуальність теми роботи підкреслюється і тим фактом, що в сучасних умовах забезпечити зростання конкурентоспроможності без залучення великих капіталів, фінансуючи проекти розвитку тільки за рахунок прибутку підприємств, неможливо. З цієї причини в центрі сучасної світової конкуренції знаходиться боротьба за інвестиційні ресурси.

Ринок цінних паперів в рамках ринкової економіки є важливим інструментом досягнення макроекономічної рівноваги, зокрема, за рахунок забезпечення фінансової стабільності. Формування ефективного ринку цінних паперів є найважливішою умовою пом'якшення негативних впливів світової фінансової кризи.

Таким чином, ми бачимо, що тема дослідження надзвичайно актуальна для сучасної економічної науки. На цьому наголошується і в роботах різних дослідників-економістів. Відзначимо роботи таких авторів як Альохін Б.І., Анікін А.В., Матросов С.В., морової А., Рожкова І.В., Рубцов Б.Б., Фабоцці Ф., Федорова А., Енг М. В., Юров С.Н. і ряд інших.

Мета курсової роботи - виявити сутнісні риси світового ринку цінних паперів.

1. Сутність і основні риси світового ринку цінних паперів

1.1 Поняття і основні елементи світового фондового ринку

Світовий досвід соціально-економічного розвитку індустріальних суспільств переконливо свідчить про те, що на певному етапі концентрації (укрупнення) промислового виробництва, виникає об'єктивна необхідність в концентрації, централізації промислового капіталу. У свою чергу концентрація капіталу, його централізація призводять до виникнення великих акціонерних компаній, корпорацій і адекватних їм фінансових інститутів, включаючи і ринок цінних паперів.

Міжнародний фондовий ринок являє собою надбудову над національними фондовими ринками, які складають його основу, і є ринком вторинних фінансових ресурсів. Якщо на національних фондових ринках суб'єктами фінансових угод є юридичні та фізичні особи даної країни, то на міжнародному фондовому ринку - різних країн.

Існує ряд факторів, що сприяють формуванню міжнародного фондового ринку та розширення його географічних кордонів. До їх числа відносяться:

1) зросла взаємозв'язок між національними та іноземними секторами економіки;

2) дерегуляція з боку держави грошових і капітальних потоків, валютних курсів, а в ряді випадків і міграції трудових ресурсів;

3) впровадження нововведень в торгових операціях, збільшення ролі і значення міжнародних торговельних і фондових бірж, вдосконалення платіжних розрахунків;

4) розвиток міжбанківських телекомунікацій на базі ЕОМ, електронний переказ фінансових активів.

За своєю структурою міжнародний фондовий ринок - це сукупність різних кредитно-фінансових інститутів, через які здійснюється переміщення капіталу в сфері міжнародних економічних інститутів. Це ТНК, ТНБ, міжнародні фондові біржі та кредитно-фінансові інститути, державні агентства, різні фінансові посередники.

Всі операції на міжнародному фондовому ринку можуть бути розділені на комерційні та чисто фінансові (пов'язані з міжгалузевої міграцією капіталу). Національні інструменти фінансових ринків (різні види цінних паперів, в т. Ч. Векселі) є одночасно і інструментом міжнародного фондового ринку.

У всьому індустріальному світі фондовий ринок, що є складовою частиною фінансового ринку, дозволяє здійснювати:

мобілізацію тимчасово вільних фінансових коштів і перетворення їх в інвестиційний капітал;

фінансування (інвестування) реального сектора економіки;

вільний перелив інвестиційного капіталу між різними галузями і підприємствами;

ефективне залучення заощаджень населення і перетворення їх в інвестиції національної економіки:

результативне вирішення соціальних проблем суспільства та інших.

Поряд з основною економічною роллю - залученням інвестицій в економіку ринок цінних паперів є в той же час важливим інструментом соціального партнерства між емітентами та інвесторами. Інвестори (фізичні та юридичні особи), надають емітентам замість цінних паперів свої накопичення, отримують доходи (дивіденди), а також майнові і немайнові права. Ці права відкривають інвесторам (власникам акцій) можливість брати участь в управлінні акціонерним підприємством. Тим самим в країнах з розвиненими фондовими ринками населення не тільки отримує додаткові доходи від операцій з цінними паперами, але і широко залучається до корпоративне управління, що свідчить про виникнення стійкої тенденції зниження рівня соціального розшарування в суспільстві.

В цілому можна сказати, що під міжнародним ринком цінних паперів розуміється один із сегментів світового фінансового ринку, тобто ринку, що забезпечує розподіл грошових коштів між учасниками міжнародних економічних відносин. На ринку цінних паперів реалізується сукупність економічних відносин з приводу випуску та обігу цінних паперів між його учасниками.