Добавил:
olexij_oleynikov@ukr.net Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Как на дубе Ю. Славницкий.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
01.12.2020
Размер:
2.67 Mб
Скачать

7. Висновок

Твір Юрія Славницького «Как на дубе» тільки на погляд простий, насправді у ньому можна багато чому навчитись. Наприклад показ затакту (при диригуванні) – це неповна частка такту, що передує першій частці подальшого такту. «Затактом» також називають один або кілька звуків на початку п'єси, які записуються перед першою тактовою рисою. Також дізналась що таке прийом туті - виконання музики всім складом оркестру, хору. У партитурах зазвичай вказується після сольних або ансамблевих епізодів; в партитурах 17- 18 ст. іноді позначалося як ripieno, звідси зустрічаються іноді назва тутісти або ри-піеністи, на відміну від солістів.

В цілому у творі Славницького дуже глибокий і повчальний зміст. В ньому зашифровані деякі сюжети, і на деякі речі потрібно дивитись не просто, як на картину, а подивитись зсередини. Наприклад, образ сокола, в хоровому тексті, це метаморфоза, не просто пташка, а образ людини, її душа, почуття, переживання. Образ бурі - це якась революція, якісь кардинальні зміни в житті, які не завжди закінчуються на веселій ноті. Сокіл боровся, намагався виплутатись із всієї ситуації, але не зміг, бо загинув. Цей твір навчає ніколи не здаватись і йти до останнього, до перемоги!

Емоційний стан твору дуже напружений, завдяки великому контрасту між куплетами в літературному та музичному текстах. Мої набуті технічні навички – це прийом уваги, ауфтакт перед затактом у розмірі , показ динаміки, завдяки цьому твору вдосконалила свої нові інтонаційні навички, опанувала в показах пунктирний ритм (восьма з крапкою та шістнадцята). Корисний твір для починаючих хорових диригентів.

Використана література:

  1. http://911pesni.ru/10/Kollaj/tekst-pesni-Kak-na-dube

  2. http://teksti-pesenok.ru/9/IPleshivtsev/tekst-pesni-Kak-na-dube-na-vysokom

  3. http://wiki-org.ru/wiki

  4. http://www.gnesin.ru/mediateka/metodicheskie_materialy/metodicheskie_posobiya/pismennaya_annotaziya

  5. https://nsportal.ru/kultura/muzykalnoe-iskusstvo/library/2019/12/17/annotatsiya-na-proizvedenie-kak-na-dube-v-obrabotke

  6. https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Marcato

  7. https://studfile.net/preview

  8. https://uk.wikipedia.org/wiki

  9. Хоровий словник М.В. Романовський друге видавництво «Музика» Ленінградське відділення 1972р.