Добавил:
olexij_oleynikov@ukr.net Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Как на дубе Ю. Славницкий.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
01.12.2020
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Бахмутський фаховий коледж культури і мистецтв ім. І. Карабиця

ЦК «Хорове диригування»

Анотація На хоровий твір

«Как на дубе»

обр. Ю. Славницького

Виконала здобувач освіти

І курсу ЦК «Хорове диригування»

Левіна Анастасія

клас викладача

Олейнікова О.О.

Бахмут

2020

  1. Загальні відомості про хоровий твір .

Автором обробки для хору є Юрій Михайлович Славницький (1925-2000р.р) – хоровий диригент, талановитий музикант, засновник дитячого хору Ленінградського Телебачення і Радіо. Стаж роботи з хором 33 роки ( 1988 – 1955). Закінчив Ленінградську консерваторію ім. М.А. Римського-Корсакова по класу хорове диригування професора Дмітрієвського. Працював викладачем диригування в хоровому коледжі ім. М.І.Глінки, місто Санкт-Петербург (з 13.09 1955 р. – по 01.09 1961 р.). З десятого класу пішов на фронт Великої Вітчизняної Війни, був нагороджений орденами і медалями. Головною справою його життя було створення ним в 1955 році дитячий хор радіо телебачення. Це був перший в Радянському союзі дитячий колектив, голос якого зазвучав у ефірі. Творча діяльність Юрія Михайловича цим не обмежувалась. У різні роки він був керівником дитячого хору Маріїнського театру, дитячого хору ДК ім.Першою П'ятирічки. З цим колективом він брав участь в авторських концертах улюбленого з дитинства композитора І.О. Дунаєвського. Славницький був головним хормейстером Михайлівського театру. Також Юрій Михайлович Славницький є автором багатьох перекладів народних пісень для дитячого, жіночого хору.

Інформації про рік видання хорового твору – не було знайдено.

Пісня «Как на дубе» – немає автора літературного тексту, так як вона народна.

  1. Аналіз літературного тексту.

Зміст літературного тексту хорового твору:

Как на дубе на высоком, Над шумящею волной, Одиноко думал думу сокол Ясный молодой. “Что ты, сокол сизокрылый, Призадумавшись, сидишь, Что ты грустными очами В даль туманную глядишь? Буря воет, гром грохочет Свищет ветер и шумит Сокол борется с погодой Сокол борется с волной А-а-а А на утро было тихо Солнце ясное взошло – И волною близ утеса Тело сокола несло…

Порівняння літературного тексту з оригіналом:

Как на дубе на высоком, Над шумящею рекой, Одинокий думал думу Ясный сокол молодой. “Что ты, сокол сизокрылый, Призадумавшись, сидишь, Своими ясными очами В даль далекую глядишь? Или грустно, или скучно Тебе здесь в родном краю? Или нет тебе привета На родимом берегу?” Вновь поднялся ясный сокол, К синю морю полетел, На любимую сторонку Он последний раз глядел. Ночь прошла, настала утро… Солнце ясное взошло – А по морю легкой зыбью Тело сокола несло…

Автор змінював деякі слова для того щоб краще співпадало з мелодією.

Ідея - В даному творі розповідається про драму між суспільством і героєм. Він постає у творі незрозумілим і відкинутим, і тому він не йдучи на компроміс гине.

Музика повністю відповідає настрою і змісту тексту, передаючи різні його відтінки, завдяки насиченою динаміці. У пісні «Как на дубе» поєднуються різні можливості художньої виразності: милозвучність яскрава зображувальність і красива гармонізація.

Перший куплет є зачином, вступом, який показує нам атмосферу навколо, але герой відкривається тільки з боку.

Динаміка першого куплету тиха, спокійна, так як нема напруженої події .

Другий куплет розповідає нам про зміну в погоді, про боротьбу головного героя, сокола, з природними явищами.

Динаміка у третьому куплеті гучна , тому, що цей куплет є кульмінаційним. У третьому куплеті закінчується буря, і настає затишшя. Динаміка дуже спокійна.