Добавил:
v.dobrovolskiy02@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виготовлення азбестобетону.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2020
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний університет будівництва і архітектури

Виробнича база будівництва

Реферат на тему: «Виробництво азбестоцементу і виробів на його основі»

Виконав: Добровольський Володимир, ПЦБ-24

Керівник: Амеліна Наталія Олексіївна

Київ – 2020

Зміст

1) Вступ

2) Добування азбесту:

а) Характеристика азбестової руди

б) Добування та виготовлення азбесту

в) Сорти азбесту

г) Вплив мінеральних включень в азбесті

3) Азбестоцементні вироби:

а) Роль цементу та води при виготовлені азбестоцементних виробів

б) Виготовлення азбестоцементних виробів

в) Призначення азбестоцементних виробів

4) Висновок

Вступ

Азбестоцемент – штучний композиційний кам'яний будівельний матеріал, отриманий у результаті затвердіння суміші, що складається з цементу, азбесту (10-20% від маси цементу) і води.

До основних показників якості азбестоцементних виробів відносяться: висока міцність, вогнестійкість, довговічність, мала водопроникність, теплопровідність і електропровідність.

Азбестоцементна промисловість – одна з найважливіших підгалузей промисловості будівельних матеріалів; зайнята виробництвом різноманітних покрівельних, стінових та облицювальних листових матеріалів, напірних і безнапірних труб, електроізоляційних дошок, будівельних деталей, конструкцій та інших виробів на основі азбесту і цементу.

Відкриття азбестоцементу відноситься к початку XX століття: 15 червня 1901 рік австралійський інженер Людвіг Гатчек запатентував свій винахід на спосіб виготовлення азбестоцементних плит. Азбестоцементні труби вперше були виготовлені в 1916 році в Італії. Росту азбестоцементної промисловості багато в чому сприяли галузі, що інтенсивно розвивалися і постачали сировину – цемент і азбест.

Видобуток азбесту у великих промислових масштабах було розпочато в Канаді в 70-х роках XIX століття. В Росії азбестова промисловість почала розвиватися з кінця XIX століття. Коли в промисловості стали все ширше використовуватися середні і коротко волокнисті сорти азбесту для виробництва різного роду термостійких азбестових виробів, а також азбестоцементних будівельних матеріалів. Цьому сприяло відкриття в 1885 найбільшого в світі Баженівського родовища азбесту на Уралі (Свердловська область), промислова розробка якого почалася в 1889 році.

Більшість істориків вважає, що винахідником цементу був англієць Джеймс Паркер, який отримав патент на свій винахід у 1796 році, хоча це питання залишається спірним.

Цементна промисловість почала свій бурхливий розвиток в кінці XIX століття. В 1896 році Україні розпочато будівництво першого цементного заводу в Донецькій області г. Амвросіївка.

З всієї різноманітності випускаємих виробів слід виділити два основних види: листові вироби та труби. Виготовляються ці вироби на формувальних машинах двох видів: листо-формувальних і трубо-формувальних відповідно. Пластичність, яку зберігають після формування азбестоцементні листи протягом двох годин, дозволяє виготовляти з них вироби різної форми. В 1906 році на заводі в Казале-Монферрато з сирих азбестоцементних листів були виготовлені перші труби.