Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2020
Размер:
53.1 Кб
Скачать
    1. Оприлюднення річної фінансової звітності

Донедавна коло суб’єктів господарювання, зобов’язаних оприлюднювати свою фінзвітність, було достатньо вузьким. Проте зміни до Закону № 996, що набрали чинності у 2018 і 2019 роках, це коло значно розширили. Хто, як та в які строки зобов’язаний оприлюднити річну фінансову звітність (річну консолідовану фінансову звітність), ви можете побачити в табл. 1.3.

Таблиця 1.3 - Строки і порядок оприлюднення фінзвітності

Вид підприємства

Строки оприлюднення річної звітності

Порядок оприлюднення

З 01.01.2018 р.

Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів)

Не пізніше ніж до 30 квітня року, наступного за звітним періодом

Разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі) або в інший спосіб у випадках, визначених законодавством

Публічні акціонерні товариства

Суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку

Підприємства, що здійснюють діяльність у видобувних галузях

З 01.01.2019 р.*

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів

Не пізніше ніж до 1 червняроку, наступного за звітним періодом

Разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі)

Середні підприємства

Інші фінустанови, що належать до мікро- і малих підприємств

* Як зазначив Мінфін у листі від 07.12.2018 р. № 35210-06-5/32299, оприлюднювати фінзвітність за 2018 рік такі підприємства не зобов’язані. А ось за 2019 рік зробити це доведеться. Але якщо зазначені суб’єкти господарювання з 01.01.2018 р. переходять на МСФЗ, то доцільно оприлюднювати річну фінансову звітність вже за 2018 рік.

Усі інші підприємства, не наведені в табл. 1.2, оприлюднювати свою фінансову звітність не зобов’язані.

За порушення порядку оприлюднення фінзвітності або консолідованої фінзвітності разом з аудиторським звітом передбачено адміністративну відповідальність.).

1.4. Звітний період і строки подання

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Усі підприємства, за винятком тих, які складають скорочену фінзвітність, подають також проміжну фінансову звітність за перший квартал, перше півріччя та 9 місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінзвітність може складатися за інші періоди.

Особливі правила встановлено для новостворених підприємств. Так, перший звітний період у них може бути менше 12 місяців, але не може бути більше 15 місяців (ч. 2 ст. 13 Закону № 996). Але! Це правило не спрацює щодо подання фінзвітності до органів ДФСУ. Річ у тому, що згідно з п.п. 137.4.2 ПКУ перший податковий (звітний) період для новостворених підприємств розпочинається з дати, на яку припадає початок обліку суб’єкта господарювання як платника податку, і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, в якому відбулася постановка на облік. І новостворені підприємства вперше повинні відзвітувати з податку на прибуток саме за такий період.

Платники податку на прибуток — виробники сільгосппродукції, які обрали річний податковий (звітний) період згідно з п.п. 137.4.1 ПКУ (з 1 липня попереднього року по 30 червня поточного року), складають і подають із відповідною податковою декларацією фінзвітність за перше півріччя минулого звітного року, за минулий звітний рік і за перше півріччя поточного звітного року (абзац третій п. 46.2 ПКУ).

Річна фінансова звітність має бути подана у строго відведені строки. Так, річну фінзвітність підприємства подають не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним (абзац перший п. 5 Порядку № 419).

Річну консолідовану фінзвітність юрособи, які мають дочірні підприємства, подають не пізніше строків, передбачених законодавством для її оприлюднення (абзац перший п. 11 Порядку № 419). Нагадаємо, що таким граничним строком може бути або 30 квітня, або 1 червня року, наступного за звітним, — залежно від виду підприємства.

А ось об’єднання підприємств подають консолідовану річну фінзвітність (якщо це передбачено установчими документами) не пізніше 15 квітня року, наступного за звітним.

Якщо граничний строк подання фінзвітності припадає на неробочий день, такий строк переноситься на перший після вихідного робочий день.

Платники податку на прибуток подають річну фінансову звітність до органів ДФСУ у строки, передбачені для подання декларації із цього податку.

Законодавство встановлює різні строки подання фінансової звітності податківцям і до органів статистики:

— до статистики — не пізніше 28 лютого;

— до фіскального органу — у строки, передбачені для подання декларації, тобто за 2018 рік не пізніше 1 березня.

При цьому у разі подання фінзвітності в електронному вигляді окремо відзвітувати перед податківцями не вийде, оскільки відправлену звітність «бачать» й органи статистики. А отже, подати річну фінзвітність потрібно не пізніше 28 лютого, тобто раніше граничного строку подання декларації з податку на прибуток (1 березня).

Соседние файлы в предмете Финансовая аналитика и отчетность предприятий