Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2020
Размер:
53.1 Кб
Скачать

Тема 1. Суть і значення фінансової звітності та вимоги до її складання

Державне регулювання системи бухгалтерського обліку та звітності в Україні. Якісні характеристики та принципи підготовки фінансової звітності.

Суть звітності та вимоги до її складання. Організація підготовки, порядок та терміни подання фінансових звітів.

Фінансова звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності. Підприємства, які зобов’язані складати відповідно до законодавства фінансову звітність за міжнародними стандартами та підприємства, які прийняли таке рішення (закріплене в обліковій політиці) самостійно.

Роль та призначення Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Загальні положення МСФЗ. Принципи побудови форм звітності. Якісні характеристики фінансової звітності. Розкриття інформації у фінансовій звітності.

Методичні вказівки

В даній темі необхідно ознайомитися з законодавством, яке регулює систему бухгалтерського обліку та звітності в Україні. А саме Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність», НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» та іншими НП(С)БО.

Потрібно вивчити вимоги до фінансової звітності, такі як достовірність, послідовність, зіставність, доречність, своєчасність, повнота, економічність; розглянути інформаційні потреби різних користувачів фінансової звітності та її види в залежності від економічного змісту, строком подання, ступенем узагальнення та роллю в економіці.

  1. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності

Відповідно до ст. 6 Закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність" державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні здійснюється з метою:

  • створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів;

  • удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в банках встановлюється Національним банком України відповідно до Закону та міжнародних стандартів фінансової звітності.

Порядок ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності інвестора, пов'язаної з виконанням робіт (послуг), передбачених угодою про розподіл продукції, визначається такою угодою відповідно до вимог законодавства України.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, у межах своєї компетенції, відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку методичні рекомендації щодо їх застосування.

Для суб'єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлюються Міністерством фінансів України за погодженням з Державним комітетом статистики України.

Форми фінансової звітності банків встановлюються Національним банком України.

Форми фінансової звітності бюджетних установ установлюються Міністерством фінансів України.

Відповідно до ст. 12 Закону підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції, зобов'язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать підприємства, засновані на державній власності, та органи, які здійснюють управління майном підприємств, заснованих на комунальній власності, крім власних звітів, складають та подають зведену фінансову звітність щодо всіх підприємств, що належать до сфери їх управління.

Зазначені органи також окремо складають зведену фінансову звітність щодо господарських товариств, акції (частки, паї) яких перебувають відповідно у державній та комунальній власності.

Об'єднання підприємств крім власної звітності складають і подають зведену фінансову звітність щодо всіх підприємств, які входять до їх складу, якщо це передбачено установчими документами об'єднань підприємств відповідно до законодавства.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається за станом на кінець останнього дня кварталу (року).

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців.

Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Порядок подання та оприлюднення фінансової звітності встановлено ст. 14 Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність".

Підприємства зобов'язані подавати квартальну та річну фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше не передбачено цим Законом. Органам виконавчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства. Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України, а для банків -+ Національним банком України.

Відповідно до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419і, фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.

Розпорядники та одержувачі коштів державного бюджету подають фінансову звітність за встановленою формою органам Державної казначейської служби.

Розпорядники та одержувачі коштів місцевих бюджетів подають фінансову звітність органам Державної казначейської служби та місцевим фінансовим органам.

Розпорядники бюджетних коштів разом з річною фінансовою звітністю подають аудиторський звіт з висновком щодо її достовірності, складений Держфінінспекцією або її територіальним органом.

Банки подають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність Національному банку в установленому ним порядку.

Фінансова звітність може подаватися органам державної статистики разом з довідкою про наявність згоди надання органам державної влади даних з фінансової звітності підприємства, форму якої наведено у додатку. У разі відсутності такої згоди зазначена довідка органам державної статистики не подається.

Платники податку на прибуток подають органові державної податкової служби:

квартальну фінансову звітність (крім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України визнано малими); річну фінансову звітність.

Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України, подають відповідним органам річну фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва.

Терміни подання підприємствами фінансової звітності у визначених межах встановлює міністерство або інший орган виконавчої влади, до сфери управління якого належать підприємства, або органи місцевого самоврядування, які здійснюють управління майном підприємств комунальної власності.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни.

Фінансова звітність підприємств не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.

Таблиця 1.1 - Склад фінансової звітності підприємств у 2020 році.

Категорія підприємств та кими документами регулюється заповнення

Склад фінансової звітності (комплект форм)

01

Суб’єкти ма­лого підприємництва

(абзац 3 п. 2 П(С)БO 25); НП(С)БО 1

Фінансовий звіт суб’єктa малого під­приємництва y складі;

01 - Балансу (ф. № 1-м);

02 - Звіту про фінансові результaти (ф. № 2-м)

02

Представни­цтва інозем­них суб'єктів господарськoї діяльності

Абзац 4 п. 2 П(С)БO 25) НП(С)БО 1

03

Суб’єкти ма­лого підприємництва — юросoби, що відповідають критеріям мікропідприємництва

Абзац 6 п. 2 П(С)БО 25); НП(С)БО 1

Спрощений фінансовий звіт суб’єктa малого підприємництва у склад якого входять:

01 - Баланс (форма № 1-мс);

02 - Звіт про фінансові резyльтати (ф. № 2-мс);

04

3 група єдиного податку

Абзац 6 п. 2 П(С)БO 25) НП(С)БО 1

05

Непідприємницькі товариства

05

Решта під­приємств

НП(С)БO 1, Наказ № 302Методрекомендaції № 433Методрекомeндації № 476, П(С)БО 29

01 - Баланс форма № 1 (Звіт прo фінансовий стан);

02 - Звіт прo фінансові результати форма № 2 (Звiт про сукупний до­хід);

03 - Звіт пpо рух грошових ко­штів (формa №3);

04 - Звіт про власний капі­тал (формa № 4);

05 - Примітки дo річної фінансової звітності (формa № 5);

06 - Додаток до приміток дo річної фінансової звітності «Ін­формація зa сегментами» (форма № 6)

Повний комплект звітності — за ре­зультатами кален­дарного року; квартальна звітність (лише ф. № 1 та ф. № 2) — щокварталу (ч. 1 ст. 13 Закoну про бухоблік)

Соседние файлы в предмете Финансовая аналитика и отчетность предприятий