Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат на тему_принцип_дії_синхроного_двигуна_Дудченко_Артем_ЕТЕС1901ст_индивідуальщик.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.11.2020
Размер:
646.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський НАУ

РЕФЕРАТ

На тему: «Пристрій і принцип дії синхронного двигуна»

Виконав студент

Групи ЕТЕС-1901-ст

Дудченко Артем Вячеславович

м.Суми,2020

План

  1. Вступ

  2. Конструкція двигуна синхронного елктродвигуна

  3. Принцип роботи синхронного елктродвигуна

  4. Синхронні електрогенератори

  5. Полюси обмоток двигуна

  6. Характеристики синхронних двигунів

  7. Запуск електродвигунів синхронного типу

  8. Переваги та недоліки

Список використаної літертури

Вступ

Принцип дії синхронного двигуна приблизно такий же, як і у асинхронного. Але є декілька відмінностей, які мають ключове значення при виборі двигуна для тієї або іншої конструкції. В промисловості одержали широке поширення асинхронні машини – їх частка досягає 96% від загальної кількості електричних двигунів. Але це зовсім не говорить про те, що відсутні інші типи електричних агрегатів.

Відмінності від асинхронного двигуна

Головна відмінність синхронної машини полягає в тому, що швидкість обертання якоря така ж, як і аналогічна характеристика магнітного потоку. І якщо в асинхронних двигунах використовується короткозамкнений ротор, то в синхронних мається на ньому дротяна обмотка, до якої підводиться змінна напруга. У деяких конструкціях використовуються постійні магніти. Але це робить двигун дорожче.

Якщо збільшувати навантаження, що підключається до ротору, частота обертання його не зміниться. Це одна з ключових особливостей такого типу машин. Обов'язкова умова – у рухомого магнітного поля має бути стільки ж пар полюсів, скільки у електромагніту на роторі. Саме це гарантує постійну кутову швидкість обертання цього елемента двигуна. І вона не буде залежати від моменту, прикладеного до нього.

Конструкція синхронного електродвигуна

Пристрій і принцип дії синхронних двигунів нескладні. Конструкція включає в себе такі елементи, як:

- Нерухома частина – статор. На ній знаходиться три обмотки, які з'єднуються за схемою «зірка» або «трикутник». Статор зібраний з пластин електротехнічної сталі з високим ступенем провідності.

- Рухома частина – ротор. На ньому теж є обмотка. При роботі на неї подається напруга.Між ротором і статором є прошарок повітря. Вона забезпечує нормальне функціонування двигуна і дозволяє магнітному полю безперешкодно впливати на елементи агрегату. У конструкції присутні підшипники, в яких обертається ротор, а також клемна коробка, розташована у верхній частині двигуна.

Принцип роботи синхронного електродвигуна

Якщо коротко, принцип дії синхронного двигуна, як і будь-якого іншого, полягає в перетворенні одного виду енергії в інший. А конкретно – в електричної механічну. Працює мотор таким чином:

- На статорні обмотки подається змінна напруга. Воно створює магнітне поле.

- На обмотки ротора також подається змінна напруга, що створює поле. Якщо використовуються постійні магніти, то це поле вже за замовчуванням є.

- Два магнітних поля взаимопересекаются, протидіють один одному – одне штовхає інше. З-за цього рухається ротор. Саме він встановлений на шарикопідшипниках і здатний вільно обертатися, дати йому потрібно тільки поштовх.От і все. Тепер залишається тільки використовувати отриману механічну енергію в потрібних цілях. Але потрібно знати, як правильно вивести в нормальний режим синхронний двигун. Принцип роботи у нього відрізняється від асинхронного. Тому потрібно дотримуватися певних правил.

Для цього підключають електродвигун до обладнання, яке необхідно привести у рух. Зазвичай це механізми, які повинні працювати практично без зупинок – витяжки, насоси та інше.

Синхронний електро генератори

Зворотна конструкція – синхронні генератори. В них процеси протікають трохи інакше. Принцип дії синхронного генератора і синхронного двигуна відрізняються, але не суттєво:

- На обмотку статора не подається напруга. З неї воно знімається.

- На обмотку ротора подається змінна напруга, яка необхідна для створення магнітного поля. Споживання електроенергії дуже маленьке.

- Ротор електрогенератора розкручується за допомогою дизельного або бензинового двигуна або ж силою води, вітру.

- Навколо ротора є магнітне поле, яке рухається. Тому в обмотці статора індукується ЕРС, а на кінцях з'являється різниця потенціалів.Але в будь-якому випадку потрібно стабілізувати напругу на виході генераторної установки. Для цього досить підключити роторну обмотку від джерела, напруга якого постійно і не змінюється при коливаннях частоти обертання.