Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
50.18 Кб
Скачать

3. Технологія Веб 2.0.

Принциповою відмінністю технології Веб 2.0 від технологій Веб 1.0 (першого покоління сервісів мережі Інтернет) є те, що її використання дає змогу не лише переглядати веб-ресурси мережі Інтернет, а й завантажувати власні, здійснювати обмін цими ресурсами з іншими користувачами, діяти спільно з метою накопичення корисних веб-ресурсів, брати участь в обговореннях та ін.

Якщо розглядати Веб 2.0 з технологічного боку, то доцільно згадати мови програмування JavaScript та мову розмітки тексту XML, які в поєднанні утворюють новий підхід до побудови веб-додатківAJAX (від англ. Asynchronous JavaScript and XML – асинхронний JavaScript та XML ). Цей підхід полягає в тому, що обмін даними між веб-оглядачем і веб-сервером відбувається в «фоновому» режимі, в результаті чого під час оновлення даних веб-сторінка не перезавантажується повністю. Позитивні сторони такого підходу очевидні:

  • економія коштів – оновлюються окремі дані, а не вся сторінка;

  • економія часу – швидкість завантаження сторінки значно збільшується, оскільки завантажується лише та частина сторінки, яка була змінена;

  • зменшення навантаження на сервер – використання мови програмування JavaScript дає змогу значно зменшити навантаження на сервер, оскільки виконання сценаріїв, написаних мовою, відбувається у веб-оглядачі.

Звісно, існують і недоліки використання AJAX, зокрема деякі проблеми пов’язані з функціонуванням скриптів, створених мовою JavaScript, і стандартних функцій веб-оглядача, наприклад:

– динамічно створені сторінки не зберігаються в історію відвідувань веб-оглядача, тому неможливо повернутись і переглянути ті сторінки, які користувач відвідав раніше. Але цю проблему частково можна вирішити, використовуючи додаткові скрипти;

– динамічно створені сторінки неможливо зберегти в закладинки веб-оглядача, оскільки вони не мають URL-адреси. Частково вирішити цю проблему можна за допомогою динамічної зміни ідентифікатора фрагмента (частини URL-адреси після знака «#»), що підтримується багатьма веб-оглядачами.

Існує також проблема з тим, що динамічно створені сторінки не можуть бути проіндексовані пошуковими системами, а тому знайти таку сторінку неможливо. Цю проблему можна вирішити шляхом пошуку та створення альтернативних способів доступу до змісту сайта.

Вцілому згадані проблеми не гальмують використання підходу AJAX як технологічної основи Веб 2.0, про що свідчить їх популярність серед користувачів мережі Інтернет. Швидке отримання інформаційних даних поряд з невеликими затратами коштів відкриває великі можливості використання технологій Веб 2.0 як в повсякденному житті, так і в навчанні.

Технології Веб 2.0 називають соціальними сервісами мережі Інтернет, оскільки їх використання, зазвичай, здійснюється спільно в межах відповідної групи користувачів. Групи користувачів можуть утворювати цілі мережні співтовариства, які об’єднують свої зусилля для досягнення відповідної мети. Прикладом такої групи може бути створення мережного співтовариства студентів – майбутніх учителів для спільного використання ресурсів.

Соседние файлы в папке Тестування