Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

звіт про проходження практики

.doc
Скачиваний:
3324
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки, молоді і спорту

Уманський державний педагогічний університет ім. Павла Тичини

Інститут соціальної та економічної освіти

Факультет соціальної та психологічної освіти

Кафедри: соціальної педагогіки, соціальної

роботи та історії педагогіки; психології

Звіт

про проходження

стажерської практики

В Уманській зазгальноосвітній школі I-III ступенів №10

З 16 вересня по 4 жовтня 2013 року

Підготувала:

студентка 47 групи

факультету соціальної та

психологічної освіти

Бобровник М.О.

Керівники:

Заєць С.С.

Демченко І.І.

2013 р.

Звіт

студентки IV курсу 7 групи факультету соціальної та психологічної освіти

Уманського державного педагогічного університету

ім. П. Тичини

про стажерську практику, проведену в Уманській загальноосвітній школі I-III ступенів №10

з 16 вересня по 4 жовтня2013 року.

Головною метою проведення стажерської практики було закріплення теоретичних знань в галузі соціальної педагогіки та практичної психології, а також набуття практичних навичок цієї роботи:

-узагальнення, систематизація і поглиблення загальнопедагогічних та психологічних знань, умінь та навичок отриманих студентами у вищому навчальному закладі та застосування їх під час виконання конкретних соціально-педагогічних та психологічних завдань;

-перетворення теоретичних знань у систему професійних умінь (комунікативних, організаторських, діагностичних, проективних, гностичних корекційних та ін.);

-формування у студентів навичок організації виховної, діагностичної та корекційно-розвивальної роботи з дітьми, спираючись на знання з психології, педагогіки та фізіології, враховуючи індивідуальні особливості школярів.;

-виховання у студентів професійно-особистісних, професійно-значущих, інтелектуальних, моральних, естетичних, рефлексивних якостей, інтересу і любові до обраної професії, потреби до самоосвіти, вироблення творчого підходу до навчально-методичної роботи, наукової праці, формуванню потреби у самовихованні, підвищенні своєї кваліфікації.

Завданнями стажерської практики були:

-введення студента в поле реальної професійної діяльності й самостійне функціонування в ньому;

-поглиблення та закріплення теоретичних знань, одержаних студентами у вищому навчальному закладі, вміння застосовувати їх на практиці;

-формування умінь і навичок самостійно проектувати і здійснювати професійну діяльність щодо вирішення проблем дітей, груп, сімейних стосунків, кризових ситуацій у рамках обраної спеціальності і спеціалізації;

-організація роботи відповідно до вимог та правил внутрішнього розпорядку закладу, в якому студент проходить практику, розпоряджень адміністрації і керівників практики;

-вироблення практикантами уміння спостерігати та аналізувати виховну та діагностико-психокорекційну роботу, яка проводиться з школярами в навчальному закладі; ознайомлення з сучасним станом навчально-виховної та діагностико-психокорекційної роботи школи, з передовим психолого-педагогічним досвідом;

-підготовка студентів до проведення в навчальному закладі соціально-психологічних занять із застосуванням різноманітних методів та інноваційних технологій;

-набуття професійного вміння вести спостереження за учнями та аналізувати виховну роботу соціального педагога та роботу практичного психолога;

-набуття досвіду в реалізації заходів щодо охорони здоров’я дітей;

-робота з різними категоріями дітей та молоді, які мають соціально-педагогічні та психологічні проблеми (діти з функціональними обмеженнями, діти, які залишилися без батьківського піклування, діти з неглибокими психічними відхиленнями), підліткові і молодіжні групи ризику, діти і молодь, схильні до неадекватної поведінки;

-виконання функцій соціального педагога та практичного психолога (комунікативної, організаторської, прогностичної, охоронно-захисної, діагностичної, попереджувально-профілактичної, корекційно-реабілітаційної, соціально-терапевтичної).

Отже, під час проходження стажерської практики я, Бобровник Марина Олександрівна, закріпила теоретичні знання в галузі соціальної педагогіки та практичної психології, а також набула практичних навичок цієї роботи. Співпрацювала з практичним психологом, соціальним педагогом та класним керівником. Вивчила форми взаємодії персоналу школи та учнівського коллективу 7-А класу до якого була прикріплена.

Вела щоденник практики, в якому щоденно анілізувала: проведення уроків вчителями, їх взаємодію з учнями; виховні заходи на яких була задіяна та які провела; бесіди з практичним психологом школи та соціальним педагогом.

Виробила уміння спостерігати та аналізувати виховну та діагностико-психокорекційну роботу, яка проводиться з школярами в навчальному закладі; ознайомилась із сучасним станом навчально-виховної та діагностико-психокорекційної роботи школи, з передовим психолого-педагогічним досвідом.

Організувала свою роботу відповідно до вимог та правил внутрішнього розпорядку закладу, в якому проходила практику, розпоряджень адміністрації і керівників практики.

Відвідала і проаналізувала 10 уроків . Провела 1 виховну годину на тему: «Людські чесноти. Ввічливість».

Навчальна діяльність

Взяла участь у настановчій та підсумковій конференціях.

На настановчій конференції наші керівники практики дали нам завдання, які ми повинні виконати, також розповіли про наші обов’язки, нагадали про правила поведінки студента-практиканта, дали певні настанови на плідну співпрацю з соціальним педагогом та психологом школи.

За час проходження педагогічної практики я ознайомилась з навчально-виховним закладом, його структурою, основними напрямками діяльності і функціями соціально-психологічної служби.

Було проведено бесіди з адміністрацією, вчителями, соціальним педагогом, практичним психологом та класним керівником.

З’ясувала основні напрямки роботи та завдання, які покладаються на соціального педагога та практичниго психолога закладу, а також ознайомилась з нормативно-правовими документами (накази, листи), що регулюють діяльність соціально-психологічної служби школи.

Нормативно-правовими документами, якими керуються соціальний педагог та практичний психолог є:

- Про затвердження положення про психологічну службу системи освіти України (наказ від 03.05.99р. №127);

- Лист Міністерства і науки України від 15.08.07. №1/9-479 «Про внесення змін і доповнень до нормативів чисельності практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів»;

- Про атестацію працівників психологічної служби системи освіти (наказ від 13.01.06. №9) та ін.

Основними напрямками роботи практичного психолога є:

-психодіагностична робота;

-консультаційна робота;

-корекційно-відновлювальна та розвивальна робота;

-навчальна робота;

-психологічна просвіта;

- організаційно-методична робота;

-зв’язки з громадськістю.

Основні напрямки роботи соціального педагога:

-організаційно-методична робота;

-діагностична робота;

-прогностична робота;

-консультативна робота;

-захисна робота;

-попереджувально-профілактична робота;

-соціально-перетворювальна робота.

Ці напрямки роботи тісно переплітаються в соціального педагога з практичним психологом, тому вони тісно співпрацюють разом задля ефективної реалізації їх на практиці.

Склала індивідуальний план роботи на час проходження стажерської практики.

Вела щоденник практики, де аналізувала кожен день, що провела у школі: спостереження за діяльністю вчителів та учнів безпосередньо на уроках, аналіз виховних годин на яких була присутня, аналіз роботи соціального педагога та психолога та ін.

Вичала роботу і ознайомилась із планом роботи соціального педагога і практичного психолога.

Вивчила особистість одного учня та написала психологічну характеристику учня.

Проводила індивідуальну роботу з учнями, а сааме проводила тренінгови вправи на поліпшення міжособистісного спілкування та зниження рівня агресивності. Вивчала особливості важковиховуваних дітей.

Вивчила інтереси дітей, їх захоплення.

Склала соціальний паспорт класу.

Склала програму вивчення школяра.

Склала психолого-педагогічну характеристику на учня, на основі спостережень, результатів діагностичних методик, вивчення документів.

Склала характеристику учнівського колективу на основі зібраного фактичного матеріалу, аналізу чинників, що характеризують колектив з точки зору психології й педагогіки.

Склала характеристику на важковиховуваного учня.

Підбірала діагностичні методики для використання під час практики.

Розробила психокорекційні заняття, уроки, програми .

Виховна діяльність

Сприяла згуртуванню учнівського колективу. З цією метою підібрала декілька комунікативних ігор та вправ і провела їх з дітьми. Спостерігала за їхніми емоціями та записувала результати спостережень у щоденник.

Провела з учнями одну виховну годину соціально-педагогічного спрямування з елементами тренінгу та психологічний урок на тему «Людські чесноти. Ввічливість».

Підготувала та провела індивідуальну виховну роботу з учнями.

Методична діяльність

Опрацювала посадові обов’язки соціального педагога та практичного психолога школи.

Ознайомилася з документацією соціального педагога та практичного психолога.

Ознайомилась з учнівським колективом базового класу.

Підібрала та виготовила роздатковий матеріалів для проведення виховної та психокорекційної роботи.

Вивчала особливості важковиховуваних дітей

Провела самооцінку рівня сформованості своїх якостей необхідних мені як майбутньому фахівцеві.

Дослідницька діяльність

Соціометрія.

Було проведено соціометрію в ході якої я визничила соціальний статус кожного учня в класі.

«Зірками» класу є: Гуцол Яна, Зозуля Юля, Нижник Софія, Тржесковська Віка та Шульженко Вікторія.

Соціально ізольовані: Каша Ліля та Щербина Владислав.

Решта – популярні та прийняті.

Тестування

«Діагностика рівня конфліктності особистості»

В тестуванні взяли участь 13 учнів 7-А класу.

Рівень конфліктності дещо нижче середнього – 6 уч.( Зозуля Ю., Білоус Ю., Кулікова В., Нижник С., Ямковенко К., Шпильова Я.)

Середній рівень конфліктності – 5 уч.(Щербина В., Шульженко К., Гуцал Я., Каша Л., Парфенюк Д)

Рівень конфліктності дещо вище середнього – 2 уч.(Поліщук В., Тржековська В.)

Рівень конфліктності учнів

К-сть учнів

6

5

2

Нище Середній Вище

середнього рівень середнього

Висновок: Отже, за результатами тесту учні класу не є дуже конфліктними, переважає рівень кофліктності дещо нижче середнього та середній. В такому разі з учнями можна провести вправи на зниження рівня конфліктності.

Висновок:

Отже, під час проходження стажерської практики я ознайомилась з сучасним станом навчально-виховної роботи і передовим педагогічним досвідом даного освітнього закладу, співпрацювала з вчителями, практичним психологом, соціальним педагогом та класним керівником, поглибила та закріпила знання отримані раніше, а також застосувала набуті зання та вміння вже безпосередньо на практиці.

Організувала свою роботу відповідно до вимог навчально-технологічної та психодіагностичної практики.

Директор Шульга С.І.

Практичний психолог Арутюнян Н.В.

Соціальний педагог Павлюк А.А.

Класний керівник Коляда Г.І.