Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Поняття про спеціальну обробку.ppt
Скачиваний:
172
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
11.56 Mб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 13. Організація радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Заняття 3. Поняття про спеціальну обробку.

Навчальні питання :

1.Поняття про часткову та повну спеціальну обробку.

2.Способи проведення часткової спеціальної обробки.

3.Способи проведення повної спеціальної обробки.

Навчальна література:

1.А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука, 1981.

2.Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002..

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник.

Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

1. Поняття про часткову та повну спеціальну обробку.

Ліквідація наслідків РХБ зараження виконується з метою відновлення боєздатності військ та нормалізації РХБ обстановки в районах їхніх дій і включає:

-спеціальну обробку ОВТ;

-дегазацію, дезінфекцію доріг, ділянок місцевості, споруд та пилопридушення на них.

Виконання цих заходів досягається завдяки залученню штатних та спеціально підготовлених розрахунків РХБ захисту, забезпеченістю підрозділів табельними та штатними засобами спеціальної обробки, спеціальними розчинами та рецептурами.

Дегазація – це знезараження об’єктів шляхом руйнування (нейтралізації) або видалення отруйних речовин (ОР).

Дезактивація – це видалення радіоактивних речовин (РР) із зараженої бойової техніки, транспорту, обмундирування та інших об`єктів, а також очищення від радіоактивних речовин води, продуктів харчування і фуражу до норм зараженості, що забезпечує безпеку для людини.

Дезінфекція – це знищення хвороботворних мікробів, шкідливих комах, кліщів та інших носіїв інфекцій, руйнування токсинів.

Спеціальна обробка озброєння, військової техніки передбачає проведення повної або часткової дегазації, дезактивації, дезинфекції ОВТ, яка проводиться з метою забезпечення безпеки особового складу під час подальшого її застосування.

При цьому слід розуміти, що залежно від терміну проведення обробки після зараження об’єкту внаслідок відповідних фізико-хімічних процесів, які відбуваються під час знаходження ОР і РР на поверхні техніки залежить її повнота тобто ефективність. Чим швидше після зараження об’єкту буде проведена спеціальна обробка, тим вище буде її ефективність.

2. Способи проведення часткової спеціальної обробки.

Часткова спеціальна обробка особового складу, озброєння та військової техніки здійснюється штатними (табельними) засобами спеціальної обробки, які знаходяться на озброєнні підрозділів Збройних Сил України.

Часткова спеціальна обробка проводиться безпосередньо особовим складом, екіпажами, обслугами після виходу (подолання) зон радіаційного та хімічного зараження з метою виконання бойових завдань до проведення повної спеціальної обробки підрозділами військ РХБ захисту.

Вона містить:

– у разі зараження отруйними речовинами – дегазацію відкритих ділянок шкіри, обмундирування, взуття, спорядження, лицьових частин протигазів, стрілецької зброї, а також окремих ділянок поверхні озброєння та військової техніки, з якими особовий склад контактує в ході бойових дій. Обробка відкритих ділянок шкіри проводиться негайно;

– у разі зараження радіоактивними речовинами – дезактивацію відкритих ділянок шкіри, обмундирування, взуття, спорядження, засобів індивідуального захисту та стрілецької зброї. Обробка відкритих ділянок шкіри проводиться за можливості впродовж першої години після зараження (забруднення);

– у разі зараження біологічними засобами – дезинфекцію відкритих ділянок шкіри (обличчя, шиї, рук) людини, засобів індивідуального захисту та стрілецької зброї, а також окремих ділянок поверхні озброєння та військової техніки, з якими особовий склад контактує в ході бойових дій. Обробка відкритих ділянок шкіри проводиться негайно.