Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додатки 1-6.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
112.72 Кб
Скачать

4. Дії при ураженні отруйними речовинами залежить від того, до якої групи ці речовини належать.

Першими ознаками ураження отруйними речовинами нервово-паралітичної дії є звуження (міоз зіниці ока), погіршення зору, особливо в сутінках і вночі, головний біль, слинотеча, нудота. За перших ознак ураження негайно одягається протигаз і за допомогою шприца-тюбика з індивідуальної аптечки вводиться протиотрута (антидот).

Ознакою наявності отруйних речовин загальної отруйної дії є запах гіркого мигдалю, а ознаками ураження – металевий смак та печія у роті, заніміння кінчика язика, головокружіння і стан неспокою. У разі появи перших ознак ураження негайно надівається протигаз, а під шолом-маску вводиться роздавлена ампула з протиотрутою. У випадку різкого послаблення дихання треба повторно ввести протиотруту, а в разі втрати ураженим свідомості – робити йому штучне дихання.

Зовнішніми ознаками наявності отруйних речовин шкірнонаривної дії є видимі краплі темно-коричневої масляної рідини із запахом гірчиці, а ознаками ураження – поява відчуття піску в очах, сльозотеча і світлобоязнь, почервоніння і зуд шкіри, а потім – пухирців і язв. При ураженні обробити заражені ділянки шкіри та обмундирування індивідуальним протихімічним пакетом, а очі промити чистою водою.