Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з підприємницького праваЛьвів 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 3: Умови заснування, здійснення та припинення господарської діяльності

Задача 1. Студент 3 курсу юридичного факультету, який проживає у м.Львові по вул. Науковій (Франківський район м.Львова) звернувся у Личаківську районну адміністрацію з заявою про реєстрацію його як підприємця для здійснення юридичної практики.

Через 10 днів йому було відмовлено у державній реєстрації. У відмові було зазначено, що:

  1. у Львові вже існують юридичні фірми, тому займатися цим видом діяльності вбачається недоцільним;

  2. для зайняття таким видом діяльності необхідна вища юридична освіта, якої у заявника немає;

  3. така діяльність може здійснюватися лише після отримання ліцензії Міністерства юстиції України;

  4. заявник не має власного приміщення, де мала б здійснюватися така діяльність. Чи є підстави для відмови в державній реєстрації?

Задача 2. Відповідно до ст.7 Закону "Про господарські товариства” зміни, які сталися в установчих документах підлягають державній реєстрації. Товариство зобов’язане повідомити реєстраційний орган про зміни у п’ятиденний строк.

В чому полягає правова природа реєстрації внесення змін до установчих документів суб’єкта господарювання? Які правові наслідки пропущення строку для повідомлення про внесення змін до установчих документів? Чи має право орган державної реєстрації відмовити в реєстрації змін до установчих документів, якщо вони подані з порушенням встановленого строку?

Задача 3. Петренко, Іваненко, Сидорчук вирішили створити товариство з обмеженою відповідальністю "Львів-Інвест”. Учасники домовилися про такі внески: Петренко - 10 000 гривень грошима, комп’ютер вартістю 8 000 гривень, принтер вартістю 4 000 гривень. Іваненко - 10 000 гривень грошима, комплект офісних меблів

вартістю 15 000 гривень; Сидорчук - 1000 акцій ВАТ "Львівнафтопродукт” номінальною вартістю 5,25 грн кожна на суму 5 250 гривень, які сторони оцінили за курсовою вартістю на суму 10 500 гривень.

Оцінка внесків відбувалася за домовленістю сторін на основі ринкових цін.

Відповідно до засновницького договору грошові внески вносяться на накопичувальний рахунок товариства до реєстрації, внески в натуральній формі вносяться шляхом передачі майна товариству після його державної реєстрації за актом прийняття-передачі.

Реєстраційний орган відмовив у реєстрації товариства у зв’язку з невиконанням вимог ст. 52 Закону України "Про господарські товариства” в частині внесення 50% внесків кожним учасником, що має бути підтверджено довідкою, виданою банківською установою. Крім того, реєстраційний орган вважає, що оцінка внесків завищена і потрібно надати документи, які свідчать про належність майна, яке вноситься в статутний капітал учасникам (накладна, чек, технічний паспорт).

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 4. Фізичній особі-підприємцю М. надійшло письмове повідомлення з районної податкової інспекції про те, що йому необхідно з’явитися у податкову службу для отримання довідки про взяття його на облік. У повідомленні також було зазначено розмір грошової суми, яку необхідно сплатити за видачу такої довідки.

М. відмовився з’явитися у податкову інспекцію на тій підставі, що згідно із законом він не несе обов’язку зареєструватися в органах державної податкової служби. Це повинен зробити відповідний орган податкової служби незалежно від того чи відвідає його підприємець особисто чи ні.

Дайте правову оцінку доводам підприємця М.

Задача 5. Приватне підприємство „Кредит” обрало своїм видом діяльності надання колекторських послуг із забезпечення повернення кредитів недобросовісними боржниками.

З метою легалізації свого статусу, ПП „Кредит” звернулося до Національного банку України для видачі ліцензії на право заняття відповідним видом діяльності.

Національний банк України відмовив у видачі ліцензії на тій підставі, що такий вид діяльності не передбачений законом і заявник подав неправдиві відомості про свого керівника.

З урахуванням яких критеріїв визначаються види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню в Україні? З яких підстав суб’єктові господарювання може бути відмовлено у видачі ліцензії? Чи може бути створено суб’єкта господарювання, який обрав своїм видом діяльності такий, що не передбачено законом?

Дайте правовий аналіз дій Національного банку України.

Задача 6. Загальні збори членів громадської організації "Клуб ринкових реформ” вирішили перетворити громадську організацію у товариство з обмеженою відповідальністю, яке має на меті ті самі цілі і завдання.

Орган державної реєстрації відмовив у перереєстрації у зв’язку з тим, що таке не передбачено законодавством.

Чи вправі громадська організація перетворитися у господарське товариство?

Задача 7. 21 вересня ухвалою господарського суду було порушено провадження у справі про банкрутство АТ „Універмаг Львів”. 30 вересня оголошення про це було опубліковано у засобах масової інформації.

Фізична особа-підприємець С. дізнався про порушення провадження у справі про банкрутство 15 грудня. У той же день він подав заяву про включення його у список конкурсних кредиторів.

Господарський суд відмовив С. у задоволенні його заяви на підставі пропущення ним місячного строку для звернення до суду.

Підприємець С. звернувся за допомогою до адвоката і поставив перед ним завдання знайти правовий шлях для прийняття його заяви до розгляду судом.

Дайте правовий ааналіз ситуації.