Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Administrativna_vidpovidalnist.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Задача 33

Інспектор дорожньої міліції виявив факт керування автомобілем з боку гр. Козиря в стані сп'яніння. Власник автомобіля гр. Мілошевич, який також був у стані сп'яніння, знаходився в автомобілі поряд як пасажир. Він не заперечував того, що свідомо передав кермо гр. Козирю. Надалі Козир ухилився від проходження огляду на стан сп'яніння.

Щодо гр. Мілошевича було складено протокол за ст.130 (ч.1) КупАП - передача керування автомобілем особі, яка перебуває в стані сп'яніння.

Оцініть правомірність дій інспектора дорожньої міліції. Кваліфікуйте дії громадян Козиря і Мілошевича та вкажіть, як слід вирішувати питання про їх відповідальність.

Задача 34

Гр-н Хрущ відмовився виконати вимогу працівника міліції - терміново відвезти своїм власним автомобілем у районну лікарню травмованого після ДТП громадянина, пославшись при цьому на те, що він знаходиться при виконанні службових обов'язків - чергує на довіреному йому об’єкті.

Працівник міліції склав щодо Хруща протокол за ст.185 КУпАП України – за злісну непокору законній вимозі працівника міліції.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

Задача 35

Працюючи у приватній фірмі "Оріон" водієм, гр-н Цвіркун вчинив ДТП, в результаті якого автомобіль фірми був пошкоджений. Директор фірми вилучив у Цвіркуна паспорт і сказав, що не поверне паспорт і не розрахує Цвіркуна доти, поки той не відремонтує автомобіль.

Чи є в діях директора фірми склад правопорушення?

Задача 36

Командир автобатальйону однієї з військових частин, що дислокувалась у м. Б.Церква, майор Цвіргун був затриманий на автотрасі Київ-Одеса за керування транспортом в стані сп’яніння. В процесі перевірки з’ясувалось, що відповідних документів на використання службового автомобіля Цвіргун не мав.

Назвіть можливі варіанти відповідальності Цвіргуна та конкретні міри такої відповідальності.

Задача 37

Водій АТП Кудря за невиконання вимоги ст. інспектора ДАІ про зупинку транспортного засобу був підданий штрафу у розмірі 175 грн. Під час затримання у нього було вилучено посвідчення водія.

Після отримання постанови про накладення штрафу Кудря відмовився заплатити штраф, пояснивши, що в нього немає грошей. Тоді постанову про примусове стягнення штрафу було направлено за місцем роботи порушника.

Кудря звернувся у відділення ДАІ з тим, щоб йому повернули посвідчення, бо він не може приступити до роботи. А коли йому в цьому було відмовлено, він звернувся зі скаргою в суд.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 38

Власова притягли до відповідальності за ч. 2 статті 122 та на підставі ст. 14-1 КУпАП. Під час розгляду справи та винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності Власов присутній не був, а саму постанову отримав лише через 2 доби після розгляду справи. З цих мотивів Власов відразу оскаржив постанову до суду – на його думку, його позбавили конституційного права на захист. Як пояснив у своїй скарзі Власов, громадянин Коваль, керуючи автомобілем, який він орендував у Власова, проїхав на заборонний сигнал світлофора, що й було зафіксовано працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами з функцією відеозапису. Сам Власов при цьому в автомобілі не знаходився, але довести зазначену інформацію не може. Коваль зазначені факти в суді заперечив, відеозапис теж не дав можливості встановити особу водія.

Яке рішення має прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства.

Задача 39

Практичне завдання щодо складення протоколу про адміністративне правопорушення

Міліцією були затримані 60-річний громадянин Ріпа П.С. з 17-літнім онуком Іваном, які намагалися вивезти з Чорнобильської 30-ти кілометрової зони на вантажівці підприємства, де Ріпа працює водієм, 300 кг кольорового і 2 тони чорного металобрухту. Обидва (і дід, і онук) перебували у стані алкогольного сп’яніння „для захисту від радіації”, жоден не був пристебнутий ременями безпеки, причому за кермом знаходився Іван, який не мав прав керування транспортним засобом. Дозиметричний контроль виявив, що металобрухт радіоактивно забруднений понад допустимий рівень. Кваліфікуйте дії Ріпи П.С. та Івана відповідно до чинного законодавства. Визначте міру покарання для винних осіб. Від імені уповноваженого органу (посадової особи) складіть протокол про адміністративне правопорушення та прийміть рішення по справі.

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

6

Соседние файлы в предмете Административное право