Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Administrativna_vidpovidalnist.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Задача 21

Командир повітряного судна К. грубо порушив правила польотів при посадці, чим поставив під загрозу безпеку в аеропорту і створив реальну загрозу авіакатастрофи. Однак, через своєчасні дії диспетчера катастрофи вдалося уникнути, збитків завдано не було. За свідченнями інших членів екіпажу К. розповідав, що перед вильотом трохи випив. К. в своєму поясненні визнав цей факт, але заявив, що причиною небезпечної ситуації в аеропорту став не алкоголь, а несправність одного з двигунів літака. Розслідування підтвердило цей факт, встановивши, що причиною виходу з ладу двигуна було недбале технічне обслуговування.

К. було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП, а також до кримінальної відповідальності за ст. 281 і за п. 13 ч. 1 ст. 67 ККУ, а начальника аеропорту Н. (до якого приписане повітряне судно, яким керував К.), а також бортмеханіка Б. - за ст. 287 ККУ.

Чи правильно кваліфіковано дії К., Н., та Б.? Чи підлягають вони адміністративній або кримінальній відповідальності, якщо так, то за якими статтями? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства.

Задача 22

Громадянин А. «в пошуках затонулих скарбів» пірнав з аквалангом в порту м. Одеси. Як виявилось, дозволу на проведення водолазних робіт у нього не було. Кваліфікуйте дії А. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?

Задача 23

Матрос М. влаштував собі перекур у трюмі між контейнерами з маркуванням «Вогненебезпечно! Легкозаймиста речовина». Кваліфікуйте дії М. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?

Задача 24

Громадянин Л. був затриманий позаштатним інспектором Головної державної інспекції України з безпеки судноплавства за стоянку на рейді. Як виявилось під час перевірки, його катер був самовільно переобладнаний та не пройшов технічного огляду, не був обладнаний засобами пожежогасіння, до того ж на борту знаходилось пасажирів понад норму пасажиромісткості даного судна. Всі особи на борту були в стані алкогольного сп’яніння. Кваліфікуйте дії Л. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?

Задача 25

Пасажир П. під час плавання на річковому трамваї курив в невстановленому місці, кидав за борт недопалки, пляшки, обгортки та інше сміття. Кваліфікуйте дії П. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?

Задача 26

Ст. Інспектор дорожньої міліції Подільського РУ ГУ МВС у м. Києві капітан міліції Супрун, здійснюючи контроль за безпекою дорожнього руху по вул. Сковороди, зупинив для перевірки документів автомобіль “ВМW” (щодо подібного автомобіля була оперативна інформація про угон). Автомобілем керував гр-н Фетісов В.П., 1959 року народження, житель м. Бровари, військовослужбовець Збройних Сил України.

Фетісов повівся з працівником дорожньої міліції некоректно, перешкоджав належному огляду свого автомобіля, відмовлявся відкрити капот для перевірки номерів відповідних агрегатів. Коли ж громадський помічник інспектора міліції Панченко все ж спробував відкрити капот автомобіля, Фетісов його відштовхнув, пошкодивши при цьому рацію Панченка.

Фетісов пояснив, що він приїхав у Київ по терміновій справі і йому ніколи гаяти час на всілякі перевірки, тим паче, що він офіцер і учасник афганських подій.

Кваліфікуйте дії інспектора та Фетісова.

Задача 27

За повторне протягом року керування автомобілем, не зареєстрованим у встановленому порядку, суддя піддав штрафу у розмірі 50 грн. 17-річного учня ПТУ Рудика.

Оцініть правомірність такої постанови судді.

Задача 28

Інспектор дорожньої міліції склав щодо водія Грабова протокол про перевищення швидкості та порушення правил проїзду перехрестя. Грабов оскаржив це рішення, мотивуючи тим, що йому терміново потрібно було доставити в лікарню дружину, яка перебувала у важкому стані.

Яке рішення може бути прийняте по скарзі?

Задача 29

Гр-н Смілик був затриманий за керування автомобілем в стані сп’яніння. Півроку тому він ухилився від проходження в установленому порядку огляду на стан сп’яніння, але не був підданий адміністративному стягненню через те, що терміново виїхав з району і був відсутній більше двох місяців. Зробіть юридичний аналіз вказаної ситуації. Як слід кваліфікувати протиправні дії Смілика? Ким та які адміністративні стягнення до нього можуть бути застосовані?

Задача 30

Водій легкового автомобіля Крутов спробував виконати обгін з порушенням правил дорожнього руху (включив сигнал обгону, додав швидкості), але побачивши працівника дорожньої міліції, припинив намір виконати заборонений маневр. Не дивлячись на це, інспектор склав щодо Крутова протокол про порушення ст.122 КпАП України.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

Задача 31

Гр. Гаврилюк був затриманий за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Під час перевірки з'ясувалося, що півроку тому до нього вже застосовувались заходи громадського впливу за таке ж порушення.

Як слід кваліфікувати дії Гаврилюка?

Задача 32

Гр.-н Лушков, керуючи власним автомобілем, не відреагував на вимогу працівників міліції зупинитись і продовжив рух по забороненій для проїзду дільниці, аж поки не був зупинений за допомогою технічних засобів. У Лушкова були наявними цілком очевидні ознаки сп'яніння, проте на вимогу працівників міліції вийти з автомобіля і пред'явити відповідні документи він відповів відмовою у грубій формі, закрившись в автомобілі зсередини.

Надалі щодо Лушкова були складені протоколи за ст.ст. 122-2, 130 (ч.1) та 185 КУпАП. Після розгляду цих протоколів начальником відділення дорожньої міліції, Лушков був підданий штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а суддею підданий адміністративному арешту строком на 5 діб та позбавлений права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

Лушков оскаржив ці постанови, мотивуючи тим, що він як депутат районної ради адміністративній відповідальності не підлягає взагалі.

Здійсніть юридичний аналіз названої ситуації.

Соседние файлы в предмете Административное право