Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Trudove pravo Ukraine.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема 15. Охорона праці

Задача 485.

У зв’язку з встановленням в цеху нового обладнання і введенням більш досконалої технології технічний інспектор по нагляду за охороною праці зробив розпорядження про проведення додаткових заходів по техніці безпеки, в тому числі про влаштування додаткової огорожі.

Вважаючи, що вимоги інспектора виходять за межі діючих на підприємстві галузевих правил по техніці безпеки і укладеної на початку року угоди по охороні праці і що обладнання, одержане в готовому вигляді з заводу, є комплектним, директор заперечував проти проведення в поточному році додаткових заходів по техніці безпеки.

Інспектор відмовився переглянути своє розпорядження, наполягаючи на додаткових заходах, які необхідні з точки зору охорони здоров’я працюючих. Без таких заходів проведення робіт є небезпечним.

Як вирішуються розбіжності між загальними і галузевими правилами?

Які обов’язки роботодавця в галузі охорони праці?

У якому порядку інспектор по охороні праці може примусити роботодавця виконати його розпорядження по охороні праці?

Як вирішити даний спір?

Задача 486.

Державний інспектор по охороні праці, беручи участь у комісії по прийняттю в експлуатацію нового цеху, заборонив його пуск до усунення недоліків по охороні праці. Директор підприємства, посилаючись на думку решти членів комісії, пустив цех в експлуатацію. Інспектор за ці дії наклав на директора штраф і попередив про передачу матеріалів в прокуратуру для порушення кримінальної справи, якщо цех не буде зупинено.

Які обов’язки роботодавця в галузі охорони праці?

Чи має право роботодавець оскаржити постанову державного інспектора?

Як вирішити даний спір?

Задача 487.

В обідню перерву поза територією заводу з робітником Сажиним стався нещасний випадок внаслідок наїзду на нього автомашини. З’явившись після поновлення працездатності (через 4 дні) на роботу, Сажин зажадав складення акта про нещасний випадок. Адміністрація відмовилась скласти акт за мотивом, що нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом.

Які нещасні випадки підлягають обліку і вважаються пов’язаними з виробництвом?

У якому порядку підлягають оскарженню дії роботодавця при відмові у складенні акта про нещасний випадок?

Задача 488.

На будівництво промислового об’єкта в порядку надання допомоги прибула група робітників механічного заводу. Один з прибулих – Почуєв став працювати на лебідці по підняттю будівельних матеріалів, заявивши майстру, що він знає правила роботи на лебідці.

При підніманні на 3-й поверх дощок, які були слабо закріплені, дошки на висоті розсипались і одна з них вдарила Почуєва по голові, від чого він одержав струс мозку, а пізніше був визнаний інвалідом III групи. Вважаючи причиною нещасного випадку порушення будівельною організацією норм по техніці безпеки, Почуєв звернувся до суду з вимогою про стягнення з будівельної організації шкоди у зв’язку з каліцтвом.

Представник будівельної організації в судовому засіданні проти позову заперечував, посилаючись на заяву Почуєва, що він знає правила роботи з підйомними механізмами. Крім того, Почуєв у трудових відносинах з будівельною організацією не перебував, тому належним відповідачем по справі повинен бути механічний завод, про що і було заявлено клопотанням перед судом.

Як повинна бути вирішена дана справа?

Задача 489.

Хімік-аналітик Сажина відмовлялася пройти інструктаж за правилами роботи із новими реактивами, що надійшли до лабораторії. Вона без поважних причин на інструктажі не була, за що адміністрація оголосила їй догану. Наступного дня після цього при змішуванні реактивів у Сажиної в руках вибухнула колба, і вона отримала великі опіки.

Назвіть і проаналізуйте склад правопорушень за цим випадком.

Чи несе роботодавець відповідальність за цей нещасний випадок? А Сажина?

Про який вид відповідальності йдеться?

У чому полягає, зокрема, матеріальна відповідальність?

Задача 490.

В будівельно-монтажному управлінні було проведено аналіз причин виробничого травматизму, який показав, що значна частина нещасних випадків виникає через відсутність належного інструктажу.

На кого покладається обов’язок проводити інструктаж?

Задача 491.

Профспілковий комітет заводу, заслухавши звіт головного механіка про хід виконання заходів по техніці безпеки, визнав, що ці заходи виконуються незадовільно. Враховуючи, що головний механік Микитенко неодноразово попереджувався комісією профкому по охороні праці, а інспектором по охороні праці двічі був оштрафований, профспілковий комітет зажадав зміщення Микитенка з посади головного механіка. Директор з цим не погодився і запропонував передати справу Микитенка на розгляд товариського суду чи накласти на нього дисциплінарне стягнення.

Чи законна вимога профспілкового комітету? Вирішіть спір.

Задача 492.

Водій тролейбуса Трохименко звернувся до комісії по трудових спорах з проханням виплатити йому грошову компенсацію за придбані ним як спецодяг рукавиці і за затримку на 6 місяців видачі форми, у зв’язку з чим він використовував на роботі свою одежу.

Яке рішення повинна винести комісія по трудових спорах?

Задача 493.

При звільненні горнового Удовиченка з роботи за його ініціативою адміністрація зажадала від нього повернення виданого 6 місяців тому спецодягу. Удовиченко на цю вимогу заявив, що одяг став непридатним через 4 місяці після його отримання, про що він зразу ж доповів майстру. Але майстер нового одягу не видав, посилаючись на те, що строк використання виданого ще не закінчився. Наполягати на видачі одягу Удовиченко не став, оскільки вирішив звільнятись з роботи. У зв’язку з тим, що адміністрація вимагає повернення спецодягу, Удовиченко зажадав виплати йому грошової компенсації за використаний власний одяг.

Як повинен бути вирішений даний спір?

Задача 494.

При визначенні кола осіб, яким у зв’язку з шкідливими умовами праці повинно безплатно видаватись молоко, адміністрація в наказі зазначила, що молоко може видаватися працівникам лише при виконанні норм виробітку.

Як і ким визначається коло осіб, яким безкоштовно видається молоко? Які норми видачі молока працюючим з режимом 5-денного робочого тижня?

Задача 495.

При проведенні вантажних робіт стався нещасний випадок, внаслідок якого робітнику Латишеву були пошкоджені пальці руки. Складаючи акт, адміністрація зазначила, що причиною нещасного випадку є необережність потерпілого. Громадський інспектор по охороні праці з цим записом не погодився, але адміністрація не надала йому можливості внести в акт свою думку. Громадський інспектор повідомив державного інспектора по охороні праці про дійсні причини нещасного випадку і висловив думку про необхідність притягнення начальника цеху до адміністративної відпо­відальності.

Які обов’язки роботодавця по попередженню нещасних випадків і профзахворювань на виробництві?

Який порядок складення акта про нещасний випадок?

Хто може вносити зміни в цей акт?

Якими правами користуються громадські інспектори по охороні праці?

Задача 496.

При складенні акта про нещасний випадок, який стався з робітником Лук’яненком, адміністрація зазначила, що його причиною є необережність самого потерпілого. З цими причинами нещасного випадку не погодився громадський інспектор по охороні праці і запропонував внести зміни до акта.

Адміністрація не погодилася з думкою громадського інспектора і вносити зміни до акта не дозволила.

Хто може вносити зміни в акт про нещасний випадок? Якими правами користуються громадські інспектори по охороні праці? Чи може громадський інспектор оскаржити дії адміністрації?

Задача 497.

Йдучи на роботу, робітник Григоренко при посадці в трамвай посковзнувся і пошкодив колінний суглоб правої ноги, після чого довгий час перебував на лікуванні. Вийшовши на роботу, Григоренко зажадав складення акта про нещасний випадок, у чому йому було відмовлено.

Які нещасні випадки підлягають розслідуванню і вважаються пов’язаними з виробництвом?

У якому порядку підлягають оскарженню дії роботодавця про відмову скласти акт про нещасний випадок?

Задача 498.

З студентським загоном, що прибув на будівництво об’єкта сільськогосподарського призначення, директор радгоспу уклав договір, в якому поряд з умовами виконання роботи і її оплати було також передбачено, що радгосп звільняється від відповідальності за можливі випадки травматизму з членами загону.

Чи має така умова договору правову силу?

Задача 499.

Громадський інспектор по охороні праці повідомив державного інспектора, що на заводі мають місце такі порушення охорони праці: жінки і підлітки працюють на вантажних роботах, переносять і пересувають важкі речі – жінки до ЗО кг, підлітки чоловічої і жіночої статі – до 15 кг; перерви матерям для годування дітей у передсвяткові дні надаються тривалістю півгодини в кінці робочого дня; мають місце факти роботи неповнолітніх у нічні зміни.

Чи мають місце порушення норм по охороні праці у даному випадку?

Задача 500.

Муратова понад 13 років працювала на бавовно-прядильній фабриці і звільнилась з роботи у зв’язку з народженням дитини. Через деякий час, коли дитина досягла 8-місячного віку, Муратова вирішила повернутись на попередню роботу, про що подала заяву. За існуючими на фабриці правилами, всі робітниці, які бажають поступити на фабрику, проходять медичний огляд. Під час такого огляду було виявлено, що Муратова третій місяць вагітна, у зв’язку з чим їй було відмовлено в прийнятті на роботу.

Муратова звернулась із скаргою до прокурора. Яку допомогу може надати Муратовій прокурор?

Задача 501.

Монтажник Урусов неодноразово порушував вимоги інструкції з охорони праці. 10 березня начальник будуправління, побачивши, що Урусов при розбиранні лісів на третьому поверсі будинку не користується монтажним поясом, оголосив йому догану. Тим же наказом була оголошена догана начальнику дільниці, де працював Урусов, за те, що не забезпечує виконання правил з охорони праці.

Чи правомірні дії начальника будуправління?

Задача 502.

Директор і старший бухгалтер одного з підприємств відмовилися прийняти від робітника Орєхова спецодяг, який він просив замінити на новий у зв’язку із закінченням строку користування. Свою відмову керівництво мотивувало тим, що строк користування нею не закінчився (при підрахунку цього строку було виключено час перебування Орєхова у відрядженні і у відпустці).

Чи правомірна відмова директора та старшого бухгалтера?

Задача 503.

Родіна, яка потребує за медичним висновком переведення на більш легку роботу, подала про це заяву начальнику цеху. Останній відмовив у переведенні, посилаючись на відсутність такої роботи, і запропонував Родіній піти у відпустку без збереження заробітної плати.

Як слід поступити Родіній?

Задача 504.

Токареві Іванову була оголошена догана за роботу на верстаті без захисних окулярів, а слюсарю Петрову – за відмову від проходження медичного огляду. Через три дні Іванов знову отримав зауваження за роботу без окулярів, а слюсар Петров відмовився пройти медичний огляд. Директор заводу, отримавши згоду профкому, звільнив їх за п. 3 ст. 40 КЗпП.

Чи правильні дії директора?

Задача 505.

Під час роботи стався нещасний випадок із слюсарем Сидоренком – металевою скалкою, що відскочила, йому було пошкоджено око. Сидоренко пред’явив позов про стягнення з підприємства, на якому він працював, відшкодування майнової шкоди, а також про стягнення моральної шкоди.

Відповідач позову не визнав і пояснив, що позивач повинен був відрубати невеликий шматочок металу, така робота для нього складною не була. Сидоренко був ознайомлений з правилами техніки безпеки і зобов’язаний був надіти захисні окуляри. У разі їхньої відсутності мав заявити про це, але не зробив цього. Шрам, що залишився на обличчі, на думку відповідача, не настільки примітний, щоб на цій підставі відшкодовувати моральну шкоду.

Як вирішити справу?

Задача 506.

Юрисконсульт Рівненської атомної електростанції звернувся до юридичного відділу газети “Праця і зарплата” із таким запитанням: “За який рахунок необхідно провадити відшкодування шкоди та виплачувати одноразову допомогу потерпілим внаслідок ушкодження здоров’я при виконанні ними своїх трудових обов’язків? Яким документом конкретно це визначено та де можна ознайомитись з цим документом?”

Допоможіть юрисконсульту.

Задача 507.

Працівник (потерпілий) протягом 37 років працював у шести будівельних управліннях скреперистом-бульдозеристом. У кожній будівельній організації він працює 3, 4, 5, 8 і 12 років. Одна з шести організацій знаходиться в Росії (Крайня Північ). Отримав третю групу інвалідності – професійне захворювання.

Виник спір: яка будівельна організація має відшкодувати шкоду – та, де потерпілий працював останні три роки і виявлено профзахворювання, чи всі організації пропорційно відпрацьованим рокам?

Підготуйте відповідь.

Соседние файлы в предмете Трудовое право