Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

01

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
474.47 Кб
Скачать

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

ОСНОВИ ТЕСТІВ ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

Розділ I. Кримінальне право: поняття, джерела, завдання, функції, принципи та система. Наука кримінального права (5)

1.У стані необхідної оборони без перевищення її меж, А. заподіяла тілесні ушкодження Б., який намагався її зґвалтувати, свідком чого був В. У кого з цих осіб склалися кримінально-правові відносини з державою?

2.01.07.2018 А. умисно знищив майно Б. (ч. 1 ст. 194 КК). Кримінальне провадження щодо цього злочину було розпочате 05.07.2018, він був засуджений до штрафу, який повністю сплатив і його судимість була погашена 15.11.2019, а заподіяну Б. шкоду він повністю відшкодував до 30.12.2019. Коли виникли і коли припинилися кримінальноправові відносини А. з державою?

3.А. шляхом шахрайства заволодів майном Б., (ч. 1 ст. 190 КК), але на досудовому слідстві щиро покаявся у вчиненому злочині, активно сприяв його розкриттю і повністю відшкодував Б. заподіяну злочином шкоду. У зв’язку із цим суд відповідно до ст. 45 КК звільнив А. від кримінальної відповідальності. Що було об’єктом кримінально-правових відносин А. з державою?

4.Який принцип кримінального права буде порушений у випадку притягнення до кримінальної відповідальності родича померлої особи, яка вчинила злочин, за умови, що цей родич згаданого злочину не вчиняв?

5.Який принцип кримінального права буде порушений у випадку притягнення особи до кримінальної відповідальності за вчинення діяння, визнаного злочином у результаті застосування закону про кримінальну відповідальність за аналогією?

Розділ II. Закон про кримінальну відповідальність (15)

6.У 2005 році під час будівництва будинку А. порушив будівельні правила та норми, у результаті чого 11 листопада 2019 року будинок зруйнувався, травмувавши Б., який 15 січня 2020 року від отриманих травм помер. Яким є час вчинення злочину А.?

7.Другого березня 2020 року А. і Б. вступили в змову щодо вбивства В.; 05 березня А. передав Б. зброю для вчинення цього злочину; 09 березня Б. пострілом з неї заподіяв В. поранення, від якого той помер 14 березня. Яким є час вчинення злочинів А. і Б.?

8.Маючи намір збути наркотичні засоби, А. 12 квітня зробив три «закладки» з цими засобами і повідомив Б., В. і Г. кожному про місце однієї з них. Б. знайшов свою закладку 13 квітня, В. – 14 квітня, а Г. – 15 квітня. Яким є час вчинення злочину А.?

9.У січні 2020 року в А. виник умисел вчинити вбивство Б.; у 14 лютого він для його реалізації виготовив саморобний вибуховий пристрій, який 08 березня встановив на дачі у Б.; 16 квітня Б. вперше за довгий час приїхав на дачу і вибуховий пристрій спрацював, заподіявши йому тілесні ушкодження, від яких Б. у 05 травня помер. Яким є час вчинення А. злочину?

10.А. незаконно зберігав вогнепальну зброю з 2010 по 2020 рік. За цей злочин частиною 1 ст. 263 КК України до 11.08.2012 було передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років, а з 12.08.2012 й донині передбачене покарання у виді

позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. В яких межах суд може призначити А. покарання?

11.За вчинений злочин А. був засуджений до штрафу, який повністю сплатив. Коли строк погашення його судимості за цей злочин ще не сплинув, набув чинності закон, який скасував злочинність вчиненого А діяння. Як вирішується питання про зворотну дію цього закону в часі щодо А.?

12.За вчинення злочину, за який було передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років, А. був засуджений до 7 років позбавлення волі. Коли він відбув 2 роки цього покарання, набув чинності закон, який передбачає за цей злочин покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Як вирішується питання про зворотну дію цього закону в часі щодо А.?

13.На час вчинення А. злочину закон передбачав за нього покарання у виді позбавлення волі на строк від 1 до 3 років. На час винесення вироку закон змінився і передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від 2 до 5 років. Яке покарання суд може призначити А.?

14.На час вчинення А. злочину закон передбачав за нього покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років. На час винесення вироку закон змінився і передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна. Яке покарання суд може призначити А.?

15.На час вчинення А. злочину закон передбачав за нього покарання у виді позбавлення волі на строк від 2 до 4 років. Після вчинення злочину закон змінився і на момент відкриття кримінального провадження передбачав за цей злочин обмеження волі на строк від 1 до 5 років. На час винесення вироку закон ще раз змінився і передбачає за цей злочин позбавлення волі на строк від 1 до 3 років. В яких межах суд може призначити А. покарання?

16.Громадянин В’єтнаму А. у м. Харкові вчинив крадіжку (злочин середньої тяжкості) майна громадянки В’єтнаму Б. Як має бути вирішене питання про його кримінальну відповідальність?

17.Громадянин Румунії А. у своїй країні заподіяв тілесні ушкодження громадянину Румунії, за що був засуджений румунським судом. Ухилившись від відбування призначеного йому покарання, він виїхав в Україну, заподіяв тілесні ушкодження громадянину України. Як має бути вирішене питання про його кримінальну відповідальність?

18.Громадянин України А., знаходячись в іноземній державі, вчинив діяння, яке у законодавстві тієї держави передбачене як злочин, а в КК України – не передбачене. Після його вчинення він повернувся в Україну. Як має бути вирішене питання про його відповідальність за вказане діяння?

19.Громадянин України А. на території Польщі заподіяв тілесні ушкодження громадянину Польщі Б., за що був засуджений польським судом до 1 року позбавлення волі. Після повернення А. до України, український суд засудив його за цей же злочин до 2 років позбавлення волі, з яких вирахував 1 рік, відбутий за вироком польського суду. Чи припустився український суд помилки?

20.Громадянин України А. вчинив у Німеччині крадіжку, за яку був засуджений німецьким судом до 1 року позбавлення волі. Відбувши це покарання, він повернувся

в Україну. Чи підлягає він в Україні кримінальній відповідальності за злочин, вчинений у Німеччині?

Розділ III. Злочин та його види (15)

21.Яким є матеріальний критерій, що виокремлює злочин з-поміж інших правопорушень?

22.Яка законодавча ознака характеризує злочин як діяння, яке завдає істотної шкоди чи створює реальну загрозу заподіяння такої шкоди суспільним відносинам?

23.Яка категорія кримінального права відображує здатність діяння заподіювати істотну шкоду об’єкту, який перебуває під кримінально-правовою охороною, або створювати реальну загрозу заподіяння такої шкоди?

24.З яким принципом кримінального права історично пов’язаний розвиток протиправності як ознаки злочину?

25.З якою ознакою злочинного діяння пов’язана заборона застосування кримінального закону за аналогією?

26.З якою стрижневою ознакою поняття злочину пов’язана заборона визнавати думки, погляди, переконання злочинами?

27.До якої категорії за ступенем тяжкості належить злочин, за який у санкції передбачене покарання у виді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк?

28.Вироком суду особа засуджена до 8 років позбавлення волі за злочин, передбачений ч. 1 ст. 115 ККУ «Умисне вбивство». До якої категорії тяжкості відноситься вчинений особою злочин, якщо санкція ч. 1 ст. 115 ККУ передбачає позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років?

29.До якої категорії за ступенем тяжкості належить злочин, санкція за вчинення якого передбачає «штраф від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк»?

30.До якої категорії за ступенем тяжкості належить злочин, санкція за вчинення якого передбачає «штраф від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна»?

31.На якому рівні правового регулювання суспільна небезпечність діяння враховується як фактор його криміналізації?

32.За якої ознакою малозначне діяння формально збігається з поняттям злочину?

33.А. зберігав 1 патрон до вогнепальної зброї, не маючи наміру його використовувати і не маючи самої зброї. Дайте кримынально-правову оцінку діянню А., якщо КК України передбачає кримінальну відповідальність за зберігання бойових припасів незалежно від їх кількості.

34.А., було засуджено за ч. 2 ст. 286 за порушення правил дорожнього руху, що спричинило тяжке тілесне ушкодження Б. до чотирьох років позбавлення волі. До якої категорії потрібно віднести злочин, який вчинив А., якщо максимальна санкція за його вчинення складає 8 років позбавлення волі?

35.Якщо за вчинення злочину у санкції одночасно передбачене основне покарання у виді штрафу та позбавлення волі на певний строк, що виступає формальним критерієм визначення ступеня тяжкості цього злочину?

Розділ IV. Кримінальна відповідальність (5)

36.А. подала до поліції заяву про те, що Б. її зґвалтував. Слідчий поліції відкрив досудове провадження, повідомив Б. про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 152 КК, і Б. визнав свою вину в його вчиненні. Що є підставою кримінальної відповідальності Б.?

37.Під час розгляду справи А. у суді 05 вересня 2019 р. до нього було застосовано попереднє ув’язнення. Вироком суду від 20 жовтня 2019 р., який набув законної сили 20 листопада 2019 р., він був засуджений і 25 листопада 2019 р. етапований із слідчого ізолятора до колонії для відбування призначеного йому покарання. З якого моменту настала кримінальна відповідальність А.?

38.А. був засуджений за свідоме поставлення іншої особи в небезпеку зараження інфекційною хворобою (ч. 1 ст. 130 КК) до штрафу і до нього також було застосоване примусове лікування (ст. 96 КК). Призначений штраф А. сплатив 20 березня 2019 р., його судимість була погашена 20 березня 2020 р., матеріальну шкоду потерпілому він повністю відшкодував 15 квітня 2020 р., а застосування примусового лікування щодо нього припинилося 10 травня 2020 р. З якого моменту припинилася кримінальна відповідальність А.?

39.Суд звільнив А. від відбування покарання з випробуванням (ч. 1 ст. 75 КК), але застосував до нього спеціальну конфіскацію (ст. 961 КК), яка була виконана. Чи була реалізована кримінальна відповідальність А.?

40.А., який вчинив домашнє насильство (ст. 1261 КК), потім примирився з потерпілою і був звільнений від кримінальної відповідальності (ст. 46 КК) із застосуванням обмежувальних заходів (ст. 911 КК). Чи була реалізована кримінальна відповідальність А.?

Розділ V. Склад злочину (10)

41.І. заподіяв С. умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК). До якого виду складів злочину належить цей склад злочину залежно від конструкції його об’єктивної сторони?

42.О. вчинив умисне вбивство з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України). До якого виду складів злочину належить цей склад злочину залежно від ступеня суспільної небезпечності (тяжкості)?

43.Н. привласнив чуже майно, яке було йому ввірене, у складі організованої групи (ч. 5 ст. 191 КК України). До якого виду складів злочину належить цей склад злочину залежно від ступеня суспільної небезпечності (тяжкості)?

44.Л. вчинив умисне вбивство у стані сильного душевного хвилювання, зумовленому системним жорстоким поводженням з боку потерпілого (ст. 116 КК України). До якого виду складів злочину належить цей склад злочину залежно від ступеня суспільної небезпечності (тяжкості)?

45.Як співвідносяться між собою поняття «ознака складу злочину» і «елемент складу злочину»?

46.Як співвідносяться між собою поняття «склад злочину» і «кваліфікація злочину»?

47.А. вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 119 КК: «Вбивство двох або більше осіб, вчинене через необережність». Яким є склад цього злочину?

48.А. вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 263 КК: «Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу». Яким є склад цього злочину?

49.Стаття 174 КК передбачає кримінальну відповідальність за «Примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку шляхом насильства чи погрози застосування насильства або шляхом інших незаконних дій». Яка ознака є факультативною для складу цього злочину?

50.Частина 3 ст. 345 КК передбачає кримінальну відповідальність за «Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу або його близьким родичам тяжкого тілесного ушкодження у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків». Яке твердження щодо ознак складу цього злочину є правильним?

Розділ VI. Об’єкт злочину (10)

51.Б. викрав С. і незаконно позбавив його волі, зачинивши у своєму підвалі. Яким елементом або ознакою складу злочину виступає С.?

52.Р. вчинив хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296, яка розташована в розділі ХІІ Особливої частини КК України «Злочини проти громадського порядку та моральності»). Що є загальним об’єктом цього злочину?

53.Ю. вчинив таємне викрадення чужого майна. Який вид об’єкта злочину дозволить правильно встановити розділ Особливої частини КК, в якому міститься стаття, що передбачає відповідальність за злочин, вчинений Ю.?

54.Який вид об’єкта злочину покладено в основу поділу Особливої частини Кримінального кодексу України на розділи?

55.В. за допомоги скануючого пристрою вимкнув сигналізацію на автомобілі, що належить Б., та відчинив його. Потім проник до салону авто та за допомоги викрутки зняв автомагнітолу. Що виступає предметом злочину, який вчинив В.?

56.С., вчинив злочин, передбачений ст. 366 КК: «Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів». В якості якої ознаки цього складу злочину виступає офіційний документ?

57.Т. вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 286 КК: «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження». В якості якої ознаки цього складу злочину виступають відносини щодо охорони здоров’я?

58.В. заподіяв шкоду суспільним відносинам, які НЕ охороняються КК України. За яких умов В. може підлягати кримінальній відповідальності за вчинення діяння?

59.Відповідно до ч. 1 ст. 187 КК: «Розбій – це напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала

нападу, або з погрозою застосування такого насильства». Що є основним безпосереднім об’єктом розбою, якщо ст. 187 КК розміщена у розділі VI «Злочини проти власності»?

60.С. незаконно зберігав вогнепальну зброю. Який вид об’єкта злочину дозволить правильно встановити статтю Особливої частини КК, яка передбачає відповідальність за злочин, вчинений С.?

Розділ VII. Об’єктивна сторона злочину (20)

61.На сторожа М., який здійснював охорону продовольчого магазину, зненацька напали двоє невідомих і, завдавши йому сильного удару по голові, позбавили свідомості. Прийшовши до тями, М. побачив, що касу і склад магазину пограбовано на велику суму. Суд визнав М. винним у порушенні обов’язків щодо охорони майна (ст. 197 КК). Чи є об’єктивна сторона цього злочину в діянні М.?

62.У дворі житлового будинку 15річний П. катався на роликах. Коли він проїжджав повз п’ятирічну дівчинку, із ним стався епілептичний напад. П. впав на дитину, заподіявши їй середньої тяжкості тілесне ушкодження. Чи є в діях П. ознаки об’єктивної сторони складу злочину?

63.К. взяв на риболовлю 7-річного хлопчика. К. ліг на траву і, наказавши дитині стежити за вудками, на сонечку задрімав. Проте хлопчик вирішив скупатися в озері, потрапив у вир та потонув. За яких умов поведінка К. може бути визнана кримінально-караною?

64.С. та К. пізнім зимовим вечором напали на А., і погрожуючи їй пістолетом відібрали коштовності та зняли шубу та шапку. Після нападу дівчина побігла додому, щоб скоріше розповісти батькам про те, що з нею трапилось, проте впала та зламала ногу. Чи є необхідний причинний зв’язок між діяннями С. та К. та шкодою здоров’я, яку зазнала А.?

65.Медична сестра В. мала ввести хворій А. новокаїн. Взявши з шафи (з того місця, де він зазвичай стояв) ампулу і не подивившись на назву, вона зробила А. укол, після якого у А. почалися судоми. Виявилося, що через необачність В. ввела інший препарат, на який у А. була алергія. Незважаючи на терміново вжиті заходи, А. померла. Чи є необхідний причинний зв’язок між діями медичної сестри та смертю А.?

66.Т. маючи намір вбити М. пізно ввечері проник до будинку М.. Побачивши, що М. лежить на ліжку і спить, зробив два постріли в М. з рушниці. Як встановила судовомедична експертиза, смерть М. настала від сердечного нападу, який стався за годину до пострілу. Чи є причинний зв’язок між діями Т. та смертю М.?

67.Ж. мав неприязні стосунки з Д. Після чергової сварки будучи в нетверезому стані та достовірно знаючи, що Д. немає вдома, Ж. підпалив літню кухню Д. Як виявилося, у літній кухні спав безхатченко М., який протиправно проник до будівлі. Під час пожежі М. загинув. Чи є необхідний причинний зв’язок між діями Ж. та смертю М.?

68.Учениця 10 класу Д. приховувала свою вагітність. В день пологів вона пішла в ліс, де народила дівчинку і залишила її під кущем, прикривши ганчіркою. Через декілька днів труп дитини виявили у лісі. Д. було засуджено за ст. 117 КК – умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів. Яке значення має час вчинення діяння для кримінальної відповідальності Д.?

69.Сторож баштану Ф. побачив, як троє підлітків пролізли через огорожу на поле і намагаються вкрасти кавуни. Він засвистів у свисток і побіг у бік підлітків, розмахуючи рушницею. Налякані хлопці почали втікати, при цьому один із них перечепився через огорожу, впав і зламав ногу. Чи є причинний зв’язок між діянням сторожа і шкодою, якої зазнав хлопчик?

70.П. та Х. пішли в ліс на полювання. Через власну необережність Х. провалився у глибоку яму і зламав ногу. П., не надавши допомоги Х., пішов додому. Випадково потерпілого знайшов інший мисливець, який і доправив його до лікарні. Чи мають місце у вчинку П. ознаки кримінально-караної бездіяльності?

71.На ковзанці п’яний З., який ледь тримався на ногах почав приставати до К. Дівчина відштовхнула З., він упав і вдарився головою об лід. Лікарі констатували у З. тяжке тілесне ушкодження. Чи є необхідний причинний зв’язок між діянням К. і шкодою, яка була заподіяна З.?

72.Під час обопільної бійки А. вдарив складаним ножем в плече Р. Хоча нанесена рана була не дуже тяжка, Р. помер. Він страждав на гемофілію (хворобу крові), і до приїзду швидкої стік кров’ю. Чи є необхідний причинний зв’язок між діянням А. і смертю Р..

73.Н. грубо поводився із старим батьком, який був хворий і погано пересувався, не годував його, виганяв вночі на вулицю, постійно дорікав. Одного разу Н., поїхав у відпустку, закривши батька у хаті. Повернувшись через два тижні він виявив, що батько помер. Чи є необхідний причинний зв’язок між діянням Н. і смертю його батька?

74.Р. їхав у кузові вантажної машини, яка на перехресті потрапила в аварію (лобове зіткнення). Від удару Р. перелетів через кабіну автомобіля, вилетів на тротуар і там упав на пішохода П., в якої від падіння розірвалася аорта, що призвело до її смерті. Щодо Р. було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК, яка передбачає відповыдальність за «Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині». Чи є об’єктивна сторона умисного вбивства в поведінці Р.?

75.Ч. під виглядом співробітниці фірми зі встановлення металевих дверей у під’їздах житлових будинків зібрала з мешканців будинку гроші і зникла. Ч. була затримана та засуджена за ч. 1 за ст. 190 КК – шахрайство, тобто заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману або зловживання довірою. Яке значення має спосіб вчинення даного діяння для кримінальної відповідальності Ч.?

76.В глибині міського парку У. та Д. напали на П. з метою її зґвалтування. Схвативши потерпілу за руки, вони побачили, як вона знепритомніла, стала осідати на землю, і через мить померла. Виявилося, що потерпіла страждала на тяжку хворобу серця, і через переляк її серце зупинилося. Який вид причинного зв’язку має місце між діями У. та Д. та смертю П.?

77.Л. вигулював свого ротвейлера, і побачив, як у парку на лавці безхатченко вмощується спати. Л. це дуже не сподобалося, і він дав команду «фас» своєму собаці. Ротвейлер напав на людину. В результаті отриманих травм безхатченко помер. Який вид причинного зв’язку має місце між діянням Л. та смертю людини?

78.М., маючи неприязні стосунки з Б., з метою помсти умисно наніс останньому чисельні ножові поранення у життєво важливі органи, прагнучи тим самим заподіяти особливі фізичні страждання. Внаслідок отриманих ушкоджень Б. помер. М. був засуджений за

п. 4 ч. 2 ст. 115 КК –умисне вбивство з особливою жорстокістю. Яке значення має спосіб вчинення даного діяння для кримінальної відповідальності М.?

79.В. під час захисту від протиправного посягання з боку Ю., усвідомлюючи свою перевагу умисно наніс останньому ножове поранення, внаслідок якого Ю. помер. В. було засуджено за ст. 118 КК за умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони. Яке значення має обстановка вчинення даного діяння для кримінальної відповідальності В.?

80.Т., після повернення з прогулянки зі своєю маленькою дитиною, залишила на сходовому майданчику дитячий візочок. В., який спускався сходами, не помітив візочок, перечепився через нього, впав, вдарився головою, внаслідок чого сталася смерть. Чи є причинний зв’язок між діями Т. та смертю В.?

Розділ VIII. Суб’єкт злочину (15)

81.Л. вирішив вчинити крадіжку та розказав про це С. Останній попросив Л. взяти його з собою. Л. сказав, що С. ще малий – йому всього 13 з половиною років. С. повідомив, що вже приймав участь у крадіжках, а його досвід може бути корисним. Після цього Л. погодився і наступного дня вони разом вчинили крадіжку. Чи підлягає С. кримінальній відповідальності за цей злочин?

82.О., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, напав на М. та заподіяв йому легке тілесне ушкодження. У суді він сказав, що погано пам’ятає те, що сталося, адже багато випив. Чи можна М. притягти до кримінальної відповідальності?

83.Д. під час сварки із подругою заподіяла їй у стані фізіологічного афекту тяжкі тілесні ушкодження. Чи можна визнавати фізіологічний афект медичним критерієм неосудності?

84.У чому полягає відмінність між юридичними критеріями неосудності та обмеженої осудності?

85.Б. був затриманий після зґвалтування малолітньої. Під час досудового розслідування встановлено, що Б. страждає на психічний розлад, перебуває на обліку у лікаря- психіатра. Захисник, посилаючись на те, що Б. раніше вже визнався неосудним, наполягав на тому, щоб суд знову визнав його підзахисного неосудним. Чи є підстави у суду для такого рішення?

86.Т. вчинив розбій. Через 2 місяці після цього він захворів на шизофренію, що повністю виключає можливість усвідомлювати свої дії та керувати ними. Як слід вирішити питання про відповідальність Т.?

87.Суд визнав П. винним у вчиненні умисного вбивства з особливою жорстокістю. На підставі ч. 2 ст. 20 КК України суд при призначенні покарання врахував обмежену осудність П. як обставину, що обтяжує покарання. Окрім призначеного покарання, суд постановив застосувати до П. примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. Чи вірне рішення суду?

88.В., яка страждала на розумову відсталість підпалила у вечірній час сарай сусіда для того, щоб освітити вулицю, де веселилася молодь. Було встановлено, що вона внаслідок псих. розладу не усвідомлювала суспільної небезпечності своїх дій. Прокурор, посилаючись на те, що В. розуміла фактичну сторону своїх дій, тобто усвідомлювала, що підпалює будівлю, а тому підлягає кримінальній відповідальності

за умисне знищення чужого майна. Чи можна вважати В. осудною особою у цьому випадку?

89.Д., проник до сараю, який належить Ф., звідки таємно викрав десять курей. Після вчинення інкримінованого йому злочину він захворів на психічну хворобу, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними. Враховуючи це, захисник Т. звернувся до суду з клопотанням про звільнення його підзахисного від кримінальної відповідальності. Яке рішення вправі прийняти суд?

90.І. вчинив умисне вбивство П. Через місяць після цього І. захворів на хронічну шизофренію, яка повністю виключає можливість усвідомлювати свої дії та керувати ними. Як вирішується питання про відповідальність І.?

91.А. позбавив життя Б. Встановлено, що в момент вчинення цього діяння А. через наявне у нього хронічне психічне захворювання, не здатен був усвідомлювати свої дії, проте міг керувати ними. Чи підлягає А. кримінальній відповідальності за скоєне?

92.Після вчинення злочину але до винесення вироку А. захворів на психічну хворобу, що позбавила його можливості усвідомлювати свої діяння та керувати ними. Яке рішення має прийняти суд щодо нього?

93.А. в стані сильного фізіологічного алкогольного сп’яніння умисно завдав Б. удар ножем і заподіяв тяжке тілесне ушкодження. На досудовому слідстві А. пояснив, що був настільки п’яним, що не пам’ятає своїх дій і не міг керувати ними. Як такий стан сп’яніння впливає на кримінальну відповідальність А.?

94.А. визнаний неосудним щодо вчиненого ним суспільно небезпечного діяння. Яким буде для нього кримінально-правовий наслідок вчинення цього діяння?

95.У день свого 16-річчя о 23 год. 15 хв. А., який фактично народився о 8 год. 20 хв., умисно вбив Б. Чи підлягає А. кримінальній відповідальності за вчинене діяння?

Розділ IX. Суб’єктивна сторона злочину (20)

96.С. посварився зі своєю дружиною М. У відповідь на його образливі слова М. взяла кухонний ніж та нанесла С. удар у шию. Через декілька годин С. помер. З якою виною М. вчинила злочин?

97.Ж. курив пізно ввечері на балконі своєї квартири, яка знаходилася на 6 поверсі багатоквартирного будинку. У кущах біля будинку він почув якийсь шум та вирішив, що це вовтузяться собаки. Він вирішив їх відігнати та кинув у них важку металеву деталь. У кущах був Т., якому деталь попала у голову та заподіяла тяжке тілесне ушкодження. Чи є вина у діянні Ж.?

98.П. при керуванні автомобілем значно перевищив швидкість, тому що запізнювався на зустріч. В результаті збив на пішохідному переході Г. На суді він пояснив, що вже 20 років за кермом, має великий досвід, а у той час доби на цій ділянці дороги завжди дуже мало перехожих. З якою виною П. вчинив злочин?

99.В. розрахувався у супермаркеті банкнотами 500 грн., які виявилися підробленими. В. було повідомлено про підозру у вчиненні збуту підроблених грошей (ч. 1 ст. 199 КК). В. пояснив, що отримав їх від знайомого, візуально виявити підробку він не міг, тим паче ще й погано бачить. Підроблені банкноти дійсно були виготовлені високоякісно. Чи є вина у діянні В.?

100.К. відпочивав одного спекотного дня у липні з друзями на природі. Вони розпалили вогнище та готували на ньому їжу. Пізно ввечері почали збиратися додому. Друзі збирали речі, а К. доручили погасити вогнище. Води не залишилося, а присипати вогнище землею К. полінувався. Він згадав, що вже не один раз вони залишали вогнище догорати і нічого небезпечного не траплялося. Крім того, надвечір було хмарно і К. сподівався, що уночі піде дощ. Дощу не було, а вогнище розгорілося, сталася пожежа, внаслідок якої вигоріла половина лісу. К. було повідомлено про підозру у пошкодженні лісових масивів вогнем (ч. 1 ст. 245 КК). Чи є вина у діянні К.?

101.З., не маючи спеціальної медичної освіти, провів аборт, що спричинило смерть потерпілої особи. З. було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, що передбачений ч. 3 ст. 134 КК (Незаконне проведення аборту, що спричинило смерть потерпілої особи). Відповідно до ч. 1 ст. 134 КК проведення аборту особою, яка не має спеціальної медичної освіти, вчинюється з прямим умислом. З якою виною З. вчинив злочин?

102.О. купив дрон, часто запускав його у дворі та лякав дітей, спрямовуючи його політ у їх напрямку. Одного разу О., спрямував дрон на чотирьохрічного П., сильно натиснув на панель управління, зламав її та не зміг змінити напрямок польоту дрону. Останній врізався у П., спричинивши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Чи є вина у діянні О.?

103.Х. був хворий на коронавірусну хворобу COVID-19, але не знав про це, тому що хвороба протікала у безсимптомній формі. Х. не дотримувався встановлених заходів безпеки під час карантину, ходив без маски та заразив декілька десятків людей. Троє з них померли. Тестів для перевірки COVID-19 не вистачало і вони застосовувалися лише за призначенням лікарів, а в засобах масової інформації постійно повідомляли, що хвороба нова і недотримання заходів безпеки під час карантину може призвести до поширення COVID-19. Х. було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, що передбачений ч. 3 ст. 130 КК: зараження декількох осіб невиліковною інфекційною хворобою COVID-19 особою, яка знала про те, що вона є носієм цього вірусу. Ч. 4. ст. 130 КК передбачає умисне зараження іншої особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини. Чи є вина Х. у вказаному злочині?

104.К. вів себе нахабно, лаявся та ображав перехожих. Д. зробив йому зауваження. У відповідь К. зосередив всі образи на Д. Через деякий час Д. не витримав, взяв цеглину та з близької відстані з великою силою кинув її у голову К. К. помер на місці від черепно-мозкової травми. З якою виною Д. вчинив злочин?

105.П. помітив сусіда Р., який лежав на газоні з закритими очима. П. подумав, що Р. спить. П. був дуже ображений на Р. і сильно вдарив його ногою. Пізніше виявилося, що Р. був мертвий. Якого виду помилки припустився П.?

106.Д. побачив на лаві біля під’їзду зовсім новий на вигляд відеомагнітофон. Поблизу нікого не було. Д. вирішив, що відеомагнітофон викинули, адже цей пристрій вже давно морально застарів. Д. забрав відеомагнітофон собі. Згодом виявилося, що відеомагнітофон та ще декілька старих речей С. зносив донизу, щоб разом віднести на радіоринок для продажу. Якого виду помилки припустився Д.?

107.Ж. вирішив вбити суддю Х., що виніс рішення, яке не задовольнило Ж. Пізно ввечері він очікував біля будинку, де живе Х. З будинку вийшла особа зовні схожа з Х. Ж.

Соседние файлы в предмете Уголовное право