Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

01

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
474.47 Кб
Скачать

судом за ч. 2 ст. 185 КК – крадіжка, вчинена повторно. При призначенні покарання суд відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 67 КК врахував наявність рецидиву як обставину, що обтяжує покарання. Чи правильне рішення суду?

214.С. вчинив злочин, який карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. Враховуючи наявність декількох обтяжуючих обставин суд призначив покарання у виді позбавлення волі на 10 років. Чи вірне рішення суду?

215.Р. вчинила злочин у сфері господарської діяльності, за який в санкції передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі від 2000 до 4000 НМДГ. Яке мінімальне покарання суд має право призначити, якщо згідно з ч. 1 ст. 69 КК були встановлені підстави для призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом за вчинений злочин?

216.Л. вчинила корупційний злочин, який карається штрафом у розмірі від 2000 до 4000 НМДГ. Яке мінімальне покарання суд має право призначити Л., якщо згідно з ч. 1 ст. 69 КК були встановлені підстави для призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом за вчинений злочин?

217.Д. вчинив готування до вбивства двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 КК). Санкція за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі. Яке максимальне покарання має право призначити суд у цьому випадку?

218.Яке максимальне покарання суд має право призначити пособнику умисного вбивства, якщо злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років або довічним позбавленням волі?

219.Т. вчинив злочин, який карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на строк до 6 років, за відсутності обставин, що обтяжують покарання. Після вчинення злочину Т. щиро покаялась, визнала свою вину, активно сприяла розкриттю злочину, повністю усунула заподіяну шкоду. Яке максимальне покарання з урахуванням положень ст. 69-1 КК має право призначити суд у цьому випадку?

220.А. вчинив злочин проти власності, який карається обмеженням волі від 2 до 5 років або позбавленням від 2 до 6 років з конфіскацією майна. Який спосіб призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом за вчинений злочин на підставі ст. 69 КК, суд НЕ має права застосувати у даному випадку?

221.К., який був засуджений на 3 роки позбавлення волі, через 1 рік з моменту початку відбування покарання вчинив новий злочин, за який йому було призначено штраф у розмірі 50 НМДГ. Який спосіб (принцип) призначення остаточного покарання за сукупністю вироків у даному випадку має право обрати суд?

222.Т. був засуджений за вчинення хуліганства на 5 років обмеження волі та за вчинення крадіжки на 1 рік виправних робіт. Який спосіб (принцип) призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів має право обрати суд у даному випадку?

223.Л. був засуджений на 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК його було звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки. Через 1 рік після звільнення Л. вчинив новий злочин, за який його було засуджено на 6 років позбавлення волі. Який максимальний строк остаточного покарання за сукупністю вироків має право призначити суд у цьому випадку?

224.С. був засуджений на 6 років позбавлення волі. Після відбуття 3 років його було

умовно-достроково звільнено від відбування покарання. Через 1 рік після звільнення С. вчинив новий злочин, за який його було засуджено на 2 роки позбавлення волі. Яке максимальне остаточно покарання за сукупністю вироків суд має право призначити у даному випадку?

225.П. вчинила два злочини, за перший з яких у санкції передбачено тільки штраф до 100 НМДГ або виправні роботи до 2 років, а суд призначив штраф у розмірі 60 НМДГ. За другий ‒ санкція передбачає лише штраф до 80 НМДГ або обмеження волі до 5 років, а суд призначив штраф у розмірі 70 НМДГ. Якщо суд застосує такий спосіб (принцип), як складання покарань, то який остаточний максимальний розмір штрафу він має право призначити за сукупністю цих злочинів?

226.Працівника прокуратури Ч. визнано винним у вчиненні тяжкого корупційного злочину та позбавлено класного чину «Радник юстиції» на 5 років. Чи правильно суд призначив додаткове покарання, якщо санкція статті не передбачає такий вид покарання?

227.Професор кафедри Ж. визнаний винним у вчиненні злочину середньої тяжкості та у якості додаткового покарання позбавлений наукового звання «професор». Чи правильно суд призначив додаткове покарання, якщо санкція статті не передбачає такий вид покарання?

228.К. вчинив два злочини. За перший, санкція за який передбачає позбавлення волі до 12 років, суд призначив 11 років позбавлення волі. За другий злочин, санкція за який передбачає позбавлення волі до 5 років, суд призначив 5 років позбавлення волі. Який спосіб (принцип) визначення остаточного покарання за сукупністю злочинів повинен застосувати суд, щоб призначити максимальне можливе покарання за сукупність цих злочинів?

229.В. був засуджений на 10 років позбавлення волі за злочин, який карається позбавленням волі від 7 до 12 років позбавлення волі. Після відбуття 5 років він вчинив новий злочин, який карається позбавленням волі від 10 до 15 років. За цей злочин суд призначив йому 14 років позбавлення волі. Із застосуванням якого способу (принципу) і яке максимально можливе остаточне покарання суд має право призначити у цьому випадку?

230.У. вчинив два злочини За перший злочин він був засуджений на 12 років позбавлення волі, а за другий ‒ на 14 років позбавлення волі. Яке максимальне остаточне покарання має право визначити суд за сукупністю цих двох злочинів?

231.М., засуджений судом на 15 років позбавлення волі, після 1-го року відбування цього покарання, вчинив новий злочин, за який був засуджений на 14 років позбавлення волі. Яке максимальне остаточне покарання за сукупністю вироків має право призначити суд у цьому випадку?

232.П. був засуджений до основного покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади на строк 5 років. Після відбування 1-го року він вчинив новий злочин, за який був засуджений до штрафу у розмірі 100 НМДГ. Із застосуванням якого способу (принципу) і яке максимальне остаточне покарання за сукупністю вироків має право визначити суд у цьому випадку?

233.Яке максимальне покарання має право призначити суд за злочин, санкція якого передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років, якщо при

цьому встановлені всі підстави для застосування ст. 69-1 КК (призначення покарання за наявності обставин, що пом’якшують покарання)?

234.Л. вчинив два злочини. За перший злочин, санкція за який передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна, суд призначив 12 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна, а за другий, ‒ санкція за який передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна, суд призначив 10 років позбавлення волі з частковою конфіскацією майна. Яке максимальне можливе покарання за сукупністю злочинів має право визначити суд у цьому випадку?

235.К. вчинив два злочини. За перший злочин, санкція за який передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років або без такого, суд призначив 4 роки позбавлення волі без додаткового покарання, а за другий, ‒ санкція за який передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років або без такого, суд призначив 3 роки позбавлення волі також без додаткового покарання. Яке мінімально можливе покарання за сукупністю злочинів має право визначити суд у цьому випадку?

Розділ XVIII. Звільнення від покарання та його відбування (25)

236.Яке рішення має ухвалити суд, якщо Р., який вчинив корупційний злочин середньої тяжкості, після вчинення якого мав бездоганну поведінку і сумлінно ставився до праці?

237.А. був засуджений до громадських робіт. Який вид звільнення від відбування покарання суд має право до нього застосувати?

238.П. був засуджений до позбавлення волі. За яких умов суд НЕ має права звільнити П. від відбування цього покарання з випробуванням?

239.Б. був засуджений за вчинення злочину на 5 років обмеження волі. Який вид звільнення від відбування покарання суд має право застосувати виключно після того, як Б. відбуте частину строку призначеного покарання?

240.В. був засуджений до основного та додаткового покарання. Яке рішення може прийняти суд щодо призначеного додаткового покарання у разі застосування до В. заміни невідбутої частини основного покарання більш м’яким?

241.Р. був засуджений на 5 років обмеження волі, з яких 2 роки відбув. Яким покаранням та у яких межах суд може замінити невідбуту частину обмеження волі, якщо Р. став на шлях виправлення?

242.С. була засуджена за вчинення злочину до відбування призначеного покарання. У якому випадку суд зобов’язаний звільнити С. після відбуття нею лише частини призначеного покарання?

243.П. була засуджена до обмеження волі на 5 років. Відбувши 1 рік покарання, П. народила дитину. Яке рішення має право ухвалити суд у цьому випадку?

244.А., був засуджений до громадських робіт. Після відбуття ним половини строку призначеного покарання, уповноважений орган з питань пробації подав клопотання до суду про дострокове звільнення А. від подальшого відбування покарання, у зв’язку із тим, що А. сумлінно ставився до праці та своєю правослухнянної поведінкою довів своє виправлення. Які кримінально-правові наслідки можуть настати для А. у цьому випадку?

245.Н. вчинив злочин, який карається позбавленням волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна. Який варіант покарання може призначити суд, якщо визнає за можливе застосувати до Н. звільнення від відбування покарання з випробуванням?

246.Д. вчинив злочин, який карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з конфіскацією майна та зі штрафом. Який варіант покарання може призначити суд, якщо визнає за можливе застосувати до Д. звільнення від відбування покарання з випробуванням?

247.К., був засуджений до довічного позбавлення волі. Після відбуття 20 років призначеного покарання, адвокат звернувся до суду з клопотанням про звільнення К. від подальшого відбування покарання у зв’язку з тим, що він довів своє виправлення. Яке рішення має ухвалити суд?

248.Н., який був звільнений від відбування покарання. Який вид звільнення від покарання підлягає скасуванню, якщо Н. відразу після звільнення вчинить новий злочин?

249.К. був засуджений за контрабанду товарів на 5 років позбавлення волі. Через 2 роки після початку відбування К. призначеного покарання був прийнятий Закон України про скасування кримінальної відповідальності за контрабанду товарів. Яке рішення

має прийняти суд у цьому випадку?

250. . був засуджений на 12 років позбавлення волі за вчинення злочину, санкція за який передбачала покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 15 років. Через 5 років після початку відбування З. покарання, санкція за вчинений ним злочин була змінена і стала передбачати позбавлення волі від 3 до 10 років. Яке рішення у цьому випадку має прийняти суд?

251.Ш. був засуджений на 6 років позбавлення волі. За яких умов позбавлення волі під час його відбування може бути замінено на інший більш м’який вид покарання?

252.К. був визнаний винним у вчиненні сукупності злочинів. Чи має право суд застосувати до К. звільнення від покарання з випробуванням у цьому випадку?

253.Р. був засуджений за вчинення трьох злочинів різного ступеня тяжкості. За злочин середньої тяжкості Р. було призначено 3 роки позбавлення волі, за тяжкий злочин – на 10 років позбавлення волі, за особливо тяжкий – 8 років позбавлення волі. За сукупністю злочинів Р. було призначено 15 років позбавлення волі. З якого строку позбавлення волі суд має виходити при обчисленні розміру відбутого покарання з урахуванням положень ч. 3 ст. 81 КК для застосовування умовно-дострокового звільнення?

254.П. був засуджений до відбування призначеного покарання. На підставі якого нормативно-правового акту П. може бути звільнений від покарання у зв’язку з амністією?

255.Р. був засуджений до відбування призначеного покарання. На підставі якого нормативно-правового акту Р. може бути звільнений від покарання у зв’язку з помилуванням?

256.Л., який був засуджений до відбування призначеного покарання, подав клопотання про помилування. Який спосіб звільнення від призначеного покарання НЕ може бути застосовуваний до Л. у разі задоволення його клопотання?

257.Г. був засуджений на 5 років позбавлення волі за корупційний злочин. У якому випадку суд має право повністю звільнити Г. від відбування призначеного покарання?

258.В. був засуджений на 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У якому випадку

В. може бути звільнений від відбування цього додаткового покарання?

259.Яке рішення має ухвалити суд, якщо військовослужбовець, засуджений до службового обмеження, визнається непридатним до військової служби за станом здоров’я?

260.У якому випадку при звільненні від відбування покарання з випробуванням суд може застосовувати додаткове покарання у виді штрафу?

Розділ XIX. Судимість (10)

261.З якого моменту П., який вчинив злочин, буде визнаватися таким, що має судимість?

262.А. був засуджений за злочин середньої тяжкості до позбавлення волі на 5 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на 2 роки. Протягом якого строку А. буде вважатися таким, що має судимість, якщо строк погашення судимості за злочин, винений А., становить 3 роки?

263.М. був засуджений за злочин невеликої тяжкості до виправних робіт на 2 роки з позбавленням права керувати транспортним засобом на 3 роки. Протягом якого строку М. буде вважатися таким, що має судимість, якщо строк погашення судимості за злочин, вчинений М., становить 2 роки?

264.Які наслідки настануть щодо П., який відбув покарання і до закінчення строку погашення судимості вчинив новий злочин невеликої тяжкості?

265.С. відбув покарання у виді позбавлення волі. У випадку засудження С. за вчинення якого злочину суд може ухвалити рішення про дострокове зняття судимості?

266.В. був засуджений за вчинення тяжкого злочину до позбавлення волі на 7 років. Після відбуття 5 років він був умовно-достроково звільнений від відбування покарання. Протягом якого строку В. буде вважатися таким, що має судимість, якщо строк погашення судимості за вчинення цього злочину становить 6 років?

267.Р. був засуджений за вчинення злочину середньої тяжкості до позбавлення волі на 5 років. Після відбуття 2 років призначеного покарання суд замінив невідбуту частину позбавлення волі обмеженням волі на 2 роки. Протягом якого строку Р. буде вважатися таким, що має судимість, якщо строк погашення судимості за вчинений злочин становить 3 роки?

268.Г. був засуджений за вчинення злочину невеликої тяжкості до обмеження волі на 5 років. Через 3 роки у зв’язку з тим, що вирок не було виконано, Г. був звільнений від відбування покарання у зв’язку з закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Протягом якого строку Г. вважається таким, що має судимість, якщо строк погашення судимості за вчинений злочин Г. становить 2 роки?

269.Ш. був засуджений до позбавлення волі на 4 роки з позбавлення права керувати транспортним засобом на 3 роки. На підставі ст. 75 КК Ш. було звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки. Протягом якого строку Ш. вважається таким, що має судимість?

270.Наслідком застосовування якого виду звільнення від відбування покарання є припинення стану судимості особи?

Розділ XX. Інші заходи кримінально-правового характеру (15)

271.До В. було застосовано примусові заходи медичного характеру. Що стало підставою для їх застосування?

272.Х., який вчинив злочин, було призначене примусове лікування. Що стало підставою для його застосування?

273.До Л., який вчинив злочин, суд застосував спеціальну конфіскацію. Яке майно може бути конфісковано у Л.?

274.14 річний З. вчинив злочин, але суд НЕ призначив йому спеціальну конфіскацію. Чому суд прийняв таке рішення?

275.Який захід державного примусу НЕ належить до інших заходів кримінально-правового характеру?

276.Застосування якого виду іншого заходу кримінально-правового характеру за наявності підстав, передбачених у КК, є обов’язком для суду?

277.Який вид іншого заходу кримінально-правового характеру НЕ може бути застосований одночасно з призначенням покарання?

278.Можливість застосування якого виду іншого заходу кримінально-правового характеру залежить від тяжкості вчиненого злочину?

279.Сімнадцятирічний Ж. вчинив злочин. Який вид іншого заходу кримінально-правового характеру суд НЕ може до нього застосувати?

280.Який примусовий захід НЕ є видом заходів кримінально-правового характеру, що застосовуються до юридичних осіб?

281.З. було звільнено від кримінальної відповідальності за вчинений злочин. Який вид іншого заходу кримінально-правового характеру суд НЕ можна до нього застосувати?

282.При застосуванні якого виду звільнення від покарання до неповнолітнього можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру?

283.19-річний У. вчинив злочин. Який вид інших заходів кримінально-правового характеру суд НЕ може до нього застосувати?

284.З якою метою застосовуються інші заходи кримінально-правового характеру?

285.За вчинення умисного злочину невеликої тяжкості 15-річного М. було звільнено від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру. Від виконання цих заходів неповнолітній ухилявся. Яке рішення має ухвалити суд у цьому випадку?

Розділ XXI. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

(15)

286.Неповнолітній Р., який працював за контрактом актором, вчинив крадіжку, за яку йому було призначене покарання у виді штрафу в розмірі 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Чи правильно суд призначив покарання?

287.14-річний Н. був засуджений за грабіж до 120 годин громадських робіт з відбуванням його не більше 2-х годин на день. Чи правильно суд призначив покарання?

288.15-річний О. вчинив злочин, санкція за який передбачає: карається штрафом до 100 НМДГ, або громадськими роботами на строк до 180 годин, або виправними роботами до 2 років, або арештом до 3 місяці. Яке максимальне покарання може призначити суд неповнолітньому за вчинення цього злочину?

289.Безробітний 17-річний В. був засуджений за грабіж на 2 роки виправних робіт з відрахуванням в доход держави 10 % із заробітку. Чи правильно суд призначив покарання?

290.17-річна З. вперше вчинила особливо тяжкий злочин – умисне вбивство декількох осіб, за який була засуджена до довічного позбавлення волі. Чи правильно суд призначив покарання?

291.Яке рішення має ухвалити суд, якщо неповнолітній П. вчинив злочин, санкція за який передбачає конфіскацію майна?

292.Який вид звільнення від покарання не застосовується до неповнолітніх?

293.16-річний Д. вперше вчинив злочин, який карається арештом до 6 місяців, або обмеженням волі до 3 років, або позбавленням волі до 2 років. Яке максимальне покарання суд може йому призначити?

294.17-річний Б. вчинив злочин, який карається штрафом від 1000 до 4000 НМДГ. Який максимальний розмір штрафу може призначити суд Б., якщо він має самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення?

295.17-річний К.. вчинив злочин, який карається штрафом від 1000 до 4000 НМДГ. Яке покарання може призначити суд К., якщо він є безробітним та НЕ має самостійного доходу, власних коштів або майна, на яке може бути звернене стягнення?

296.17-річний П. був засуджений до арешту на строк 45 діб. Який вид звільнення від покарання до нього НЕ можна застосовувати?

297.17-річний С. вчинив крадіжку, яка карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років. Який максимальний розмір позбавлення волі може призначити суд за цей злочин, якщо буде встановлено наявність декількох обтяжуючих обставин?

298.16-річний А. був засуджений на 10 років позбавлення волі. Після відбуття 1 року призначеного покарання, А. вчинив умисне вбивство, за яке йому було призначено 12 років позбавлення волі. Яке максимальне покарання у даному випадку може призначити суд?

299.Яке мінімальне покарання в межах санкції суд може призначити неповнолітньому, який вчинив злочин, що карається позбавленням волі на строк до 5 років?

300.15-річний С. вчинив злочин, що карається арештом до 6 місяців, або обмеженням волі до 5 років, або позбавлення до 6 років. Яке мінімальне покарання в межах санкції суд може йому призначити?

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Соседние файлы в предмете Уголовное право