Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

01

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
474.47 Кб
Скачать

підбіг та наніс смертельні ножові поранення. Пізніше виявилося, що він вбив П., який заходив у гості до Х. Якого виду помилки припустився Ж.?

108.К. посварився з Р. та вирішив його вбити. Наступного дня пізно ввечері він помітив на вулиці людину, яка здалеку дуже була схожа на Р. К. підбіг до неї та наніс сильний удар каменем по голові. Пізніше виявилося, що він вбив незнайому особу П. Якого виду помилки припустився К.?

109.Є. умисно порушив правила безпеки дорожнього руху, в результаті чого з необережності спричинив потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження (ч. 1 ст. 286 КК). З якою виною Є. вчинив злочин?

110.А. придбав пневматичний пістолет та хизувався ним перед знайомими. Він хотів продемонструвати своє вміння влучно стріляти. З цією метою А. попросив Ш. тримати у витягнутій руці металеву тарілку, а він в неї попаде. А. в тарілку попав, але шматочком металу, що відлетів від тарілки, було спричинено середньої тяжкості тілесне ушкодження У. З якою виною А. вчинив злочин?

111.Будинок В. стояв на узбіччі села біля лісу. Останнім часом до курника В. занадилася лисиця. Майже щодня через це він втрачав по декілька курей. В. купив та поставив біля курника капкан, але нікому про це не сказав. Він був відлюдкуватий, жив сам, а гості до нього не ходили. Наступного дня у капкан потрапив листоноша З., який зайшов на подвір’я передати В. телеграму. З. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження. З якою виною В. вчинив злочин?

112.Група п’яних мисливців біля залізничної колії стріляють з рушниць у пасажирський поїзд, що проходить залізницею, влаштувавши «змагання»: хто більше попаде у вікна. Одним із пострілів А. влучив у вікно купе, в якому їхала сім’я з малолітньою дитиною, і заподіяв дитині тяжке тілесне ушкодження. Якою є форма вини А. щодо заподіяння шкоди дитині?

113.Майстер шиномонтажу А., міняючи колесо на автомобілі Б., забув затягнути гайки. Під час руху автомобіля колесо відпало і в результаті аварії Б. зазнав тяжких тілесних ушкоджень. Якою є вина А. щодо тяжких тілесних ушкоджень Б.?

114.Кишеньковий злодій А. у вагоні харківського метро викрав із сумочки незнайомої йому Б. гаманець з готівкою та кредитними картками. Який вид умислу мав місце в скоєному А. злочині?

115.К. вночі підпалив будинок П. вважаючи, що в будинку нікого немає, оскільки він недобудований. В результаті пожежі загинув С., який виконував будівельні роботи та вирішив в ньому заночувати. Які форма та вид вини К. щодо смерті С.?

Розділ X. Стадії злочину (10)

116.Д. підозрювала чоловіка у подружній зраді та повідомила про свої сумніви сестрі. Також Д. зазначила, що вб’є і чоловіка, і суперницю, якщо з’ясується, що її підозри небезпідставні. Яка юридична оцінка діянь Д.?

117.С. з метою вбивства (ст.115 КК) проник до будинку сусіда та став чекати його повернення додому. У цей час спрацювала система охорони і С. було затримано. Яка стадія вчинення умисного вбивства має місце у діяннях С.?

118.Б. вирішив заволодіти коштовними прикрасами своєї сусідки (крадіжка - ст.185 КК). Проникнувши вночі до її квартири, він не знайшов жодної прикраси та повернувся додому без здобичі. Яка стадія вчинення злочину має місце у діяннях Б.?

119.Безробітний О., перебуваючи напідпитку, зайшов до магазину та, вчинив розбійний напад на продавчиню, забравши пляшку горілки (розбій - ст. 187 КК). Отримавши пляшку, він негайно випив половину, ліг на підлозі та заснув біля каси. Розбудив його наряд поліції. Яка стадія вчинення злочину має місце у діяннях О.?

120.А., перебуваючи пізно ввечері на безлюдній вулиці разом з Д., повідомив останньому, що вирішив зґвалтувати незнайомку, яка щодня гуляє цією вулицею сама. Невдовзі він цю жінку помітив, але не наважився вчинити злочин. Чи має місце в цьому випадку добровільна відмова А. від вчинення зґвалтування?

121.Граючи у боулінг, Б. з необережності кинув з великою силою шар у напрямку людей. Шар пролетів близько від голови П., зачепивши його волосся. Суд кваліфікував вчинене як закінчений замах на вбивство через необережність. Чи вірне рішення прийняв суд?

122.С. вирішив вчинити крадіжку цінних речей з магазину та повідомив про це Д. З цією метою він склав до сумки знаряддя для виламування дверей та вийшов з дому. На вулиці йшов дощ. С. не хотів намокнути та відклав крадіжку на наступний день. Чи є в діях С. добровільна відмова від крадіжки?

123.К. вирішив вчинити вбивство сусіда та придбав для цього сокиру. Перед вчиненням злочину розповів про свій намір дружині. Остання благала його злочин не вчинювати, з чим К. погодився. Чи є в діях К. добровільна відмова від вбивства?

124.А., перебуваючи в приміщенні магазину електротоварів, побачив на прилавку картонну коробку з написом: «Apple iPhone 11». Впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, А. взяв коробку, вважаючи, що в ній знаходиться телефон, та вийшов з магазину. На вулиці А. відкрив коробку, проте вона була порожньою. Яка стадія вчинення злочину має місце?

125.К. з наміром вбивства, здійснив постріл в іншу людину, але схибив та спричинив лише середньої тяжкості тілесне ушкодження. Яка стадія злочину має місце?

Розділ XI. Співучасть у злочині (15)

126.Малолітні 11 та 13 років і неповнолітні 15 та 16 років тривалий час піддавали булінгу учнів школи, де навчалися та наносили потерпілим легкі тілесні ушкодження (ст. 125 КК). Чи можна вважати, що ці злочини були вчинені в співучасті, якщо ст. 125 КК передбачає загальний вік притягнення до кримінальної відповідальності?

127.З. втік з в’язниці (ст. 393 КК), де відбував покарання за умисне вбивство, та звернувся до свого знайомого Ч. за допомогою. Протягом тижня Ч. переховував З. Чи наявна співучасть у діяннях З. та Ч.?

128.В., повертаючись вночі з роботи, побачив невідомого чоловіка, який зламав двері магазину техніки, проник в торговий зал та почав складати планшети у валізу. В. теж зайшов до магазину та, приєднавшись до незнайомця, з його мовчазної згоди, почав обирати собі ноутбук, але у цей час з’явилася охорона та затримала обох. Чи наявна співучасть у даному випадку?

129.В., Л., Т. та В., маючи вогнепальну зброю, протягом року нападали на вантажні фури і забирали цінний груз. Нападаючи, Т. погрожував водіям пістолетом, а інші перевантажували товари. Яка форма співучасті наявна у діях зазначених осіб при вчиненні розбійних нападів (ч. 4 ст.187 КК – особливо тяжкий злочин)?

130.Б., К., Т., Ч. та Л. тривалий час вчиняли злочини, передбачені ч. 2 ст. 126 КК (побої та мордування). Б. був їх ватажком – віддавав накази, розробляв плани вчинення злочинів, приховував їх діяльність. Згодом всі вони були затримані. Яка форма співучасті наявна у діях зазначених осіб, якщо максимальне покарання за ч. 2 ст. 126 становить 5 років позбавлення волі?

131.Тринадцятирічний Б. запропонував студенту п’ятого курсу Н. викрасти дорогі мобільні телефони, планшети та ноутбук у іноземних студентів, які мешкали в сусідній кімнаті в гуртожитку. Через деякий час Н. вчинив задумане. Які ролі виконували Б. та Н. при вчиненні крадіжки (ст. 185 КК)?

132.Дружина постійно дорікала своєму чоловіку, що він не здатен подарувати їй хутряне манто, про яке вона мріяла. Чоловік, стурбований її станом, вчинив розбійний напад та заволодів коштовною шубою, яку подарував дружині, але згодом його було викрито. Чи буде нести подружжя відповідальність за співучасть у злочині?

133.Г. задумала вчинити вбивство чоловіка і стала шукати виконавця злочину. Вона запропонувала раніше судимому К. вчинити цей злочин за велику винагороду, проте К відмовився. Чи може Г. нести відповідальність за співучасть у злочині?

134.Охоронець крамниці Ф. за попередньою змовою з Р. та Ш., пішов з поста охорони і дав їм можливість вчинити крадіжку цінних товарів. Яку роль у вчиненні крадіжки виконав Ф.?

135.А. викрав декілька автівок і продав її Б., пояснивши йому, звідки він їх взяв. Чи є Б. пособником у злочині, який вчинив А.?

136.В. вмовила К. та П. вчинити крадіжку. При цьому вона розробила детальний план вчинення злочину, надала знаряддя зламу, розподілила технічні функції К та П. і облаштувала для них місце, в якому вони могли сховатися після вчинення злочину. Яку роль у вчиненні крадіжки виконала В.?

137.М. підмовив О. за винагороду вбити свою дружину. Для цього М. надав детальний план будинку, фото дружини та свою мисливську рушницю та порадив коли краще вчинити цей злочин. Яку роль у вчиненні вбивства виконав М.?

138.П. у співучасті з Р. вирішили вчинити вбивство. При цьому П. надав зброю, а Р. повинен був з неї вбити С. У намічений день Р. зі зброєю зайняв позицію для пострілу, прицілився, але у вирішальний момент не натиснув на курок. Йому стало жаль потерпілого. Як слід вирішити питання про відповідальність П.?

139.Ш. та С. вирішили вчинити крадіжку з проникненням у будинок Х. За планом Ш. повинен був спостерігати на вулиці та попередити, якщо виникне загроза їх викриття чи затримання, а С. проникне до будинку та викраде цінні речі. В будинку С. застав господаря та вбив його. Потім зібрав цінні речі та виніс з будинку. Ш. поцікавився у нього про шум, який він чув з будинку. С. сказав, що це він зашпортнувся та впав. Як слід вирішити питання про відповідальність Ш.?

140.А., Б. і Г. вирішили помститися З. та спричинити йому тяжкі тілесні ушкодження. При цьому А. розробив план вчинення злочину, а Б. надав знаряддя. Наступного дня Г. взяв знаряддя та зустрівся з З. Між ними виникла бійка, але заподіяти З. тяжкі тілесні

ушкодження не вдалося, він утік. Г. побоявся повідомити іншим співучасникам, що йому не вдалося спричинити тяжкі тілесні ушкодження З., тому сказав, що все пройшло успішно і З. з тяжкими тілесними ушкодженнями напевно вже вдома чи в лікарні. Як слід вирішити питання про відповідальність А. і Б.?

Розділ XII. Повторність, сукупність та рецидив злочинів (15)

141.К. протягом року ухилявся від призову на строкову військову службу (ст. 335 КК). Який вид одиничного злочину вчинив К.?

142.Б. з метою крадіжки зайшла до магазину взуття, поклала в сумку лівий чобіт і непомітно винесла його з крамниці та заховала на вулиці. Повернувшись до магазину, вона таким же чином винесла правий чобіт, проте на вулиці була затримана працівниками поліції. Чи є у вчинених Б. діяннях множинність злочинів?

143.З. зламав двері складу магазину та заволодів трьома пляшками елітної горілки (ст.185 КК), яку він відразу ж розпив з сусідом. Після цього, З. розповів про вчинену крадіжку, і сусід запропонував піти до складу та викрасти ще два ящики алкоголю. З. погодився, але коли вони з ящиками йшли додому, їх затримала охорона. Чи наявна в діях З. множинність злочинів?

144.П., який мав непогашену судимість за необережне вбивство (ст. 119 КК), знову вчинив необережне вбивство. Чи наявна множинність у його діях?

145.Ф. вчинив три крадіжки з проникненням. Який варіант остаточної кваліфікації вчинених Ф. злочинів є правильним, якщо ст. 185 КК у ч. 1 передбачає просту крадіжку; у ч. 2 передбачає повторність; у ч. 3 передбачає проникнення у житло?

146.О. вчинив три грабежі. Який варіант остаточної кваліфікації вчинених О. злочинів є правильним, якщо ст. 186 КК у ч. 1 передбачає простий грабіж; у ч. 2 передбачає грабіж, вчинений повторно?

147.Ж., перебуваючи в стані сп’яніння, здійснив наїзд на пішохода, заподіявши останньому тілесне ушкодження середньої тяжкості (ч. 1 ст. 286 КК). Наступного дня Ж. знов порушив правила дорожнього руху, що призвело до зіткнення його автомобіля з іншим транспортним засобом, водієві якого було заподіяно тілесне ушкодження середньої тяжкості ( ч. 1 ст. 286 КК). Чи є множинність у діях Ж.?

148.Г., який мав непогашену судимість за крадіжку, вчинив крадіжку знову. Який вид повторності наявний у діях Г.?

149.Якщо особа одним діянням вчиняє одночасно декілька злочинів, який вид множинності має місце?

150.К. вчинив крадіжку (ст. 185) та тієї ж ночі вчинив хуліганство (ч. 1 ст. 296 КК) Чи наявна множинність у діях К.?

151.А. який мав погашену судимість за умисне вбивство (ст. 115 КК), вчинив крадіжку (ст. 185 КК). Чи є в його діях сукупність злочинів?

152.В., який був засуджений вперше до позбавлення волі за умисне вбивство ( ст. 115 КК), і, відбуваючи покарання у колонії, заподіяв умисне тяжке тілесне ушкодження іншому засудженому (ст. 121 КК) за яке йому було призначено позбавлення волі. Який вид рецидиву має місце у діях В.?

153.Д., який відбував покарання у вигляді позбавлення волі за крадіжку, у в’язниці знову вчинив крадіжку, за яку його було засуджено до позбавлення волі. Згодом з’ясувалося, що Д. ще має погашену судимість за розбій. Який вид рецидиву має місце у діях В.?

154.Ш. який мав погашену судимість за умисне легке тілесне ушкодження, вчинив умисне тяжке тілесне ушкодження. Чи наявний в його діях рецидив?

155.Неповнолітній М. відбував покарання у вигляді обмеження волі за необережне вбивство. Під час сварки з іншим засудженим, він заподіяв останньому умисні тяжкі тілесні ушкодження. Чи наявний рецидив у діях М.?

Розділ XIII. Обставини, що виключають злочинність діяння (15)

156.Під час повені В. та Л. розібрали лазню зі зрубу, яка належала сусіду, щоб зміцнити селищну дамбу. Вжиті ними заходи врятували селище від затоплення, але власник лазні зажадав їх притягнення до кримінальної відповідальності за умисне знищення майна. Яка кримінально - правова оцінка дій Л. та В.?

157.Командир авіалайнера А.. виконуючи приземлення, помітив на злітно - посадковій смузі двох підлітків. Вирішивши, що різкий маневр призведе до аварії літака та загибелі 180 пасажирів, командир здійснив посадку в запланованому режимі і цим заподіяв смерть обом підліткам. Яка кримінально-правова оцінка дій командира авіалайнера А.?

158.Під час ожеледі К. занесло на повороті, і він, рятуючи своє життя та свій дорогий автомобіль від лобового зіткнення з вантажівкою, скерував авто на тротуар, де стояли перехожі. Три особи загинули внаслідок наїзду. Яка кримінально - правова оцінка дій К.?

159.Психічнохворий Л. напав на молоду жінку, почав її бити та кусати. На крик жінки прибіг її брат Г., який вдарив у груди нападника, внаслідок чого Л. впав, вдарився потилицею об цементну підлогу та миттєво помер, отримавши перелом основи черепа. Яка кримінально - правова оцінка дій Г.?

160.Вночі двоє неповнолітніх проникли у двір приватного будинку і стали відкручувати колеса автівки. Власник будинку З. виявив їх і, погрожуючи рушницею, наказав підняти руки. Виконавши цю вимогу, перелякані хлопці просили З. не стріляти, але З. вчинив два постріли в одного з них і заподіяв тяжке тілесне ушкодження. Яка кримінально - правова оцінка дій З.?

161.Б. пригостив горілкою душевнохворого сусіда, який сп’янів та почав ганятися за ним з сокирою. Б. захищався та вдарив його цеглиною по голові, причинивши тяжкі тілесні ушкодження. Б. був притягнутий до відповідальності за умисний злочин через те, що він знав про хворобу потерпілого, сам пригостив його алкоголем, а тому повинен був тікати від сусіда, а не завдавати йому удару. Чи правильна така кримінально – правова оцінка діянь Б.?

162.В. та З. прийшли до знайомої Ж. Коли Ж. відмовилася їх впустити в дім, В., несподівано для З., вбив її ножем. Потім В., погрожуючи ножем, змусив З. зайти в будинок, оглянути кімнати та забрати виявлені там гроші та цінності. Яка кримінальноправова оцінка дій З.?

163.Директор фірми, погрожуючи звільненням з роботи, наказав бухгалтеру М. приховати у звітності велику суму отриманого прибутку від оподаткування. Зваживши обставини, що склалися, М. виконала вказівку Д. Яка кримінально - правова оцінка дій М.?

164.До шофера фірми З. в автівку увірвалися двоє невідомих і спочатку стали вимагати від нього покинути авто, а потім вдарили його битою по голові, і, коли З. втратив свідомість, заволоділи дорогим авто, яке належало фірмі. Яка кримінально - правова оцінка дій З., який втратив майно, що йому було ввірене?

165.Між А. і Б. виник конфлікт, під час якого Б. погрожував спалити авто А. Пізно вночі А. побачив у дворі будинку біля своєї машини чоловіка, який запалював запальничку. Вважаючи, що це Б. прийшов реалізувати свою погрозу, А. схопив рушницю і застрелив його. З’ясувалося, що це був перехожий, який хотів прикурити. Яка кримінально - правова оцінка дій А.?

166.К. на залізничному вокзалі помилково взяв чужу валізу, яка була дуже схожа на його. На вулиці його наздогнав власник валізи і став виривати її із рук К. не кажучи ні слова. К. прийняв його за грабіжника, вдарив кулаком по обличчю, заподіявши середньої тяжкості тілесні ушкодження. Яка кримінально - правова оцінка дій К.?

167.Г. повертався додому з великою сумою грошей через безлюдний парк. Раптом він побачив, що йому назустріч швидко йдуть дві особи. Г. прийняв їх за грабіжників і, рятуючи свої гроші, вчинив шість пострілів з пневматичного пістолета, який взяв з собою для самозахисту, спричинивши одній особі смерть, а іншій тяжкі тілесні ушкодження. Як з’ясувалося, потерпілі були звичайними перехожими, які поспішали додому з роботи. Яка кримінально - правова оцінка дій Г.?

168.Охоронець К. вночі на вулиці побачив чоловіка, який впритул наблизився до дверей крамниці. В руках незнайомець тримав велику валізу, що дало підставу К. вважати, що це злодій. Він крикнув незнайомцю, але той не відреагував, тоді К. вистрелив в нього з рушниці та вбив. Виявилося, що потерпілий був у відрядженні та шукав потрібну адресу в незнайомому місті, крім того він був на підпитку. Яка кримінально - правова оцінка дій К.?

169.Д. на прохання смертельно хворого С. двома пострілами в груди вбив його. Знайдений в ноутбуці С. щоденник свідчив, що він давно планував самогубство, щоб не страждати від нестерпної болі. Яка кримінально-правова оцінка діянь Д.?

170.Біля будівлі адміністрації мітингувальники намагалися прорвати «загороджувальний ланцюжок» поліції, жбурляли у поліцейських каміння та погрожувати битами. Начальник взводу поліції віддав наказ застосувати газові балончики та гумові кийки. Поліцейські М. та Х., використовуючи спецзасоби, заподіяли при затриманні чотирьом мітингувальникам легкі тілесні ушкодження. Яка кримінально-правова оцінка дій М. та Х.?

Розділ XIV. Звільнення від кримінальної відповідальності (15)

171.К. вчинив злочин невеликої тяжкості, а потім публічно в суді довів, що щиро жалкує про вчинене. Суд вирішив, що може звільнити К. від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки (ч. 1 ст. 47 КК), бо представники установи, в якій працює К., завірили, що будуть сприяти його виправленню. Чи є процесуальні

передумови звільнення від кримінальної відповідальності К. у зв’язку з передачею особи на поруки?

172.Суд звільнив Н. від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки (ст. 48 КК), оскільки встановив, що Н. переїхав в інше місце проживання та розірвав всі зв’язки з оточенням, яке займалося пияцтвом та сприяло вчиненню ним злочину. Чи правильне рішення суду?

173.Через 6 місяців після звільнення від кримінальної відповідальності за раніше вчинений злочин, А. вчинив новий необережний злочин середньої тяжкості. Після цього він примирився з потерпілим від цього злочину і повністю відшкодував заподіяну йому шкоду. Чи підлягає він звільненню від кримінальної відповідальності за цей злочин?

174.А. вперше вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 210 КК України (умисний корупційний злочин невеликої тяжкості), після чого щиро розкаявся у його вчиненні, повністю відшкодував заподіяну шкоду і протягом тривалого часу добросовісно працював та не вчиняв нових злочинів. З якої підстави він може бути звільнений від кримінальної відповідальності?

175.А. вперше вчинив замах на злочин невеликої тяжкості, яким не було заподіяно шкоди потерпілому. Під час досудового розслідування він щиро покаявся у скоєному і надав слідчому повні й правдиві свідчення. Тим не менше, потерпілий Б. наполягав на притягненні А. до кримінальної відповідальності. Чи може А. за таких обставин бути звільнений від кримінальної відповідальності?

176.А. необережно знищив майно Б. (злочин середньої тяжкості). Після цього він примирився з потерпілим, частково відшкодував заподіяну йому шкоду і домовився про порядок відшкодування решти шкоди протягом трьох років. Враховуючи, що А. вчинив злочин вперше, суд звільнив його від кримінальної відповідальності у зв’язку із примиренням з потерпілим. Чи правильним є рішення суду?

177.Студент університету А. вперше вчинив умисний злочин середньої тяжкості і щиро розкаявся у ньому. Ректор університету подав до суду клопотання про передачу А. йому на поруки. Суд звільнив А. від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки ректорові університету строком на 1 рік. Чи правильним є рішення суду?

178.А. зґвалтував неповнолітню Б. (умисний тяжкий злочин), але після цього одружився на ній і у них народилася дитина. Беручи до уваги це, а також те, що А. вчинив злочин уперше, розкаявся у його вчиненні, влаштувався на роботу, Б. його пробачила і в них склалися міцні сімейні стосунки, захисник А. подав до суду клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності. Чи підлягає це клопотання задоволенню?

179.А., який декілька років ухилявся від призову за мобілізацією (умисний злочин середньої тяжкості), щиро розкаявся у цьому і добровільно вступив на контракту військову службу до Збройних Сил України. Командир його частини клопотав перед судом не притягувати А. до кримінальної відповідальності. З якої підстави А. може

бути звільнений від кримінальної відповідальності?

180. ., який був звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку із передачею на поруки, через 1 рік і 6 місяців після звільнення вчинив злочин невеликої тяжкості. Яке рішення у зв’язку із цим може прийняти суд?

181.15 вересня 2019 року А. з метою вбивства Б. здійснив у нього постріл, від отриманого поранення Б. помер 30 вересня 2019 року. Кримінальне провадження у цій справі було

відкрите 05 жовтня 2019 року, А. було повідомлено про підозру і він був затриманий 20 жовтня 2019 року. З якого моменту почав спливати строк давності притягнення А. до кримінальної відповідальності за вчинене вбивство?

182.До закінчення строку давності за раніше вчинений злочин А. вчинив новий злочин середньої тяжкості. Чи вплине вчинення нового злочину на строк давності за попередній злочин?

183.До закінчення строку давності за вчинений ним злочин невеликої тяжкості А. ухилився від досудового слідства. Чи впливає це на строк давності?

184.У 2000 році А. вчинив злочин, в санкції за який передбачене довічне позбавлення волі. Строк давності за цей злочин не зупинявся і не переривався. Яке рішення щодо А. суд має право прийняти у 2020 році?

185.Під час розгляду кримінального провадження А. було встановлено, що з дня вчинення діяння, у якому він обвинувачується, сплинув встановлений законом строк давності. Однак А., вважаючи себе невинуватим у пред’явленому обвинуваченні, заперечив проти звільнення його від кримінальної відповідальності. Продовживши розгляд справи, суд прийшов до висновку про винуватість А. у вчиненні злочину. Яке рішення суд далі має прийняти?

Розділ XV. Покарання та його мета (5)

186.Реалізацією якою із цілей покарання обумовлене існування норм про умовнодострокове звільнення від відбування покарання?

187.Наявність якої мети відрізняє покарання від інших заходів кримінально-правового характеру?

188.Якою з ознак покарання володіє і спеціальна конфіскація?

189.Як співвідносяться між собою поняття покарання і кримінальна відповідальність?

190.За якою ознакою покарання відрізняється від інших заходів кримінально-правового характеру?

Розділ XVI. Система та види покарань (20)

191.Викладач військового університету полковник А. зґвалтував курсантку цього ж університету Б. За цей злочин, який відповідно до ч. 1 ст. 152 КК України «карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років», суд призначив йому 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати педагогічні посади строком на 3 роки і з позбавленням військового звання полковника. Чи припустився суд при цьому помилки?

192.Лікар пологового будинку А. продала новонароджене немовля знайомій бездітній парі. За цей злочин, який відповідно до ч. 3 ст. 149 КК України «карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої», суд призначив А. 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права займатися лікарською діяльністю строком на 3 роки. Чи припустився суд при цьому помилки?

193.За вчинення крадіжки, яка відповідно до ч. 1 ст. 185 КК України «карається штрафом

від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або

громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років», суд призначив А. позбавлення волі строком на 2 роки зі штрафом у сумі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Чи припустився суд при цьому помилки?

194.А. ухилився від сплати податків на суму 10.000.000 грн., що відповідно до ч. 3 ст. 212 КК України «карається штрафом від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна». Суд призначив йому основне покарання у виді штрафу в сумі 3.400.000 гривень (200.000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Чи припустився суд при цьому помилки?

195.Після призначення А. покарання у виді штрафу в сумі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, було встановлено, що він не має можливості його сплатити і відсутні підстави для розстрочки штрафу. Яке рішення в цьому випадку може прийняти суд?

196.За вчинення крадіжки з супермаркету суд засудив А., яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, до 60 годин громадських робіт і постановив, що вона має їх відбути, працюючи прибиральницею у тому супермаркеті. Чи припустився суд при цьому помилки?

197.Безробітний А. засуджений до 240 годин громадських робіт і суд постановив, що він має відбувати їх не більше 8 годин на день. Чи припустився суд при цьому помилки?

198.Особа з інвалідністю ІІ групи А., не маючи права керувати транспортними засобами, але керуючи легковим автомобілем, порушив правила дорожнього руху. Частина 1 ст. 286 КК України передбачає, що вчинений ним злочин «карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого». Яке покарання суд може призначити А.?

199.А. засуджений за вчинення злочину проти громадської безпеки, який карається позбавленням волі на строк від п’яти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна. Незважаючи на те, що А. вчинив злочин за відсутності корисливого мотиву, суд призначив йому 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Чи припустився суд при цьому помилки?

200.З використанням належного йому автомобіля А. систематично перевозив і збував наркотичні засоби, з черговою партією яких був затриманий. Стосовно яких з названих речей може бути застосоване покарання у виді конфіскації майна, а яких – спеціальна конфіскація?

201.А. був засуджений до 120 годин громадських робіт з позбавленням права обіймати певні посади строком на 1 рік. Як обчислюватиметься строк призначеного йому додаткового покарання?

202.А. вчинив корупційний злочин, який відповідно до ч. 1 ст. 3652 КК України «карається обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до десяти років». На який строк йому може бути призначене передбачене в санкції додаткове покарання?

203.Водій приватного автотранспортного підприємства А. засуджений до виправних робіт строком на 9 місяців із відрахуванням 10 % його заробітку в дохід держави. Чи припустився суд при цьому помилки?

204.А., який досяг пенсійного віку, вчинив злочин, санкція за який передбачає, що він «карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років». Який вид покарання може бути призначений А.?

205.Військовослужбовець контрактної служби А. вчинив сексуальне насильство щодо своєї знайомої Б. За цей злочин, який відповідно до ч. 1 ст. 153 КК України «карається позбавленням волі на строк до п’яти років», суд призначив йому 2 роки позбавлення волі і замінив їх 2-ма роками службових обмежень для військовослужбовців. Чи припустився суд при цьому помилки?

206.А. вчинив крадіжку з проникненням до житла, яка відповідно до ч. 3 ст. 185 КК «карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років». Суд призначив йому основне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років і, мотивуючи тим, що А. вчинив тяжкий корисливий злочин, призначив також і додаткове покарання у виді конфіскації майна. Чи припустився суд при цьому помилки?

207.За вчинення тяжкого злочину державний службовець А. засуджений до 6 років обмеження волі. Чи припустився суд при цьому помилки?

208.Військовослужбовець строкової служби А. вчинив злочин, який відповідно до ч. 1 ст. 403 КК України «карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк до двох років». Які з цих видів покарань можуть бути йому призначені?

209.Офіцер А., який служить у військовій частині, дислокованій у м. Львові, за вчинений ним злочин засуджений до 6 місяців тримання у дисциплінарному батальйоні. Чи припустився суд при цьому помилки?

210.А., яка вчинила умисне вбивство за декількох обтяжуючих обставин, на час його вчинення не була вагітною, а на момент постановлення вироку є вагітною. Відповідно до ч. 2 ст. 115 КК України скоєний нею злочин «карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі». Як вирішується питання про можливість призначення А. довічного позбавлення волі?

Розділ XVII. Призначення покарання (25)

211.Г. вчинив злочин, санкція, за який передбачає громадські роботи до 240 годин зі штрафом до 50 НМДГ, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років. У якому варіанті суд правильно призначив ДОДАТКОВЕ покарання Г.?

212.Яке максимальне покарання в межах санкції може призначити суд, якщо санкція за вчинений злочин передбачає позбавлення волі до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 10 років?

213.К., який мав судимість за крадіжку, знов вчинив крадіжку, яка була кваліфікована

Соседние файлы в предмете Уголовное право