Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 23

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
17.92 Кб
Скачать

Задача 1.

Між ДП “Асоціація дитячого харчування” (резидент Росії) та ТОВ “Кроха” (резидент України) було укладено договір, відповідно до якого ДП „Асоціація дитячого харчування” зобов’язалося поставити продукцію дитячого харчування на суму 500 тис. грн. Догорів було сплачено в призначений строк та у повному обсязі, але продукцію ТОВ „Кроха” було отримано лише через 10 днів після строку поставки. У задоволенні вимоги ТОВ „Кроха” про сплату санкції за порушення строку поставки було відмовлено. ДП „Асоціація дитячого харчування” пояснювало затримку у поставці аварією на залізничній дорозі. ТОВ „Кроха” звернулося до суду. Справу було передано на розгляд в Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгівельно-промисловій палаті України.

  1. Дайте правовий аналіз ситуації.

  2. Чи є вимоги ТОВ „Кроха” обґрунтованими?

Задача 2.

АТЗТ „Промінь” (резидент України), яке здійснює зовнішньоекономічну діяльність з країнами Європи, було притягнуто до адміністративно-господарської відповідальності. В результаті перевірки АТЗТ „Промінь” податковою інспекцією було встановлено, що підприємство має валютний рахунок за межами України, але ним не було надано у встановлений термін інформації в НБУ.

  1. Чи є правомірним притягнення АТЗТ „Промінь” до відповідальності?

  2. Порядок відкриття валютного рахунку за межами України.

Задача 3.

Фірма «Гольфстрім» (резидент України) здійснювала торгівлю опалювальними системами німецького виробництва на території України. ТОВ «Тепло» (резидент України), що займається виробництвом та реалізацією аналогічних опалювальних систем та має спеціальну ліцензію (опалювальні системи вітчизняного виробництва), подало позов до суду за незаконні дії фірми «Гольфстрім» (ціна продукції фірми набагато нижча за ціну ТОВ «Тепло»). ТОВ «Тепло звернулося в Антидемпінговий комітет з приводу захисту національного товаровиробника від демпінгового імпорту.

  1. Що передбачає спеціальна ліцензія на здійснення зовнішньоекономічної діяльності?

  2. Яке рішення повинен винести Антидемпінговий комітет з приводу захисту національного товаровиробника?

Задача 4.

ТОВ «Каіс» (резидент України) та «Франчайзінгруп» (резидент Росії) уклали контракт купівлі-продажу комбайнів на суму 500 тис. американських доларів. Гроші було перераховано на валютний рахунок ТОВ «Каіс» через задовільно (4) місяці після митного оформлення товару. В результаті перевірки інспектором валютного відділу податкової інспекції було складено акт, який передбачав відповідальність ТОВ «Каіс» за не здійснення засобів по вимозі заборгованості за зовнішньоекономічним контрактом.

  1. Чи є правомірним акт податкового інспектора?

  2. Який строк сплати заборгованості за зовнішньоекономічним контрактом?

  3. Яку відповідальність передбачено за порушення строку сплати заборгованості за зовнішньоекономічними контрактами?

Задача 5.

ПП «Спецхолодмонтаж» (резидент України) та Корпорація «Вюрт» (резидент Польщі) уклали міжнародний договір, відповідно до якого Корпорація «Вюрт» повинна була поставити лінії АКБ -102. Сума контракту становила 700 тис. доларів. Продукцію було поставлено в строк, але ПП «Спецхолодмонтаж» висунуло умову провести розрахунки за допомогою векселю. Корпорація «Вюрт» відмовилася від форми розрахунків векселем посилаючись на те, що умови проведення розрахунків векселем не було передбачено укладеним зовнішньоекономічним контрактом.

  1. Дайте правовий аналіз даній ситуації?

  2. Чи є обґрунтованими вимоги ПП «Спецхолодмонтаж»?

Соседние файлы в предмете Хозяйственное право