Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-выч.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
272.9 Кб
Скачать

1.6. Наукова основа забезпечення єдності вимірювань

Науковою основою забезпечення єдності вимірювань є метрологія – наука про вимірювання. У залежності від видів діяльності розрізняють:

теоретичну (фундаментальну) метрологію;

законодавчу метрологію;

практичну (прикладну) метрологію.

Головними завданнями сучасної метрології є [10]:

розвиток загальної теорії вимірювань, систем одиниць вимірювань, теорії точності і методів обробки результатів вимірювань;

подальше підвищення точності відтворення, зберігання і передачі розмірів одиниць вимірювань;

розробка методів оптимізації систем передачі розмірів одиниць від еталонів до робочих засобів вимірювальної техніки;

розширення номенклатури вимірюваних ФВ, частотних і динамічних діапазонів;

розробка і впровадження нових вимірювальних технологій на базі квантових ефектів, цифрової та обчислювальної техніки;

підвищення ефективності та надійності метрологічного забезпечення в країні;

гармонізація вітчизняної і світової метрології в усіх її аспектах.

1.7. Технічна основа системи забезпечення єдності вимірювань

Технічну основу системи ЗЄВ складають:

державні еталони одиниць вимірювань;

система передачі розмірів одиниць від еталонів до робочих ЗВТ;

сукупність усіх ЗВТ у країні з інфраструктурою їх обслуговування;

сукупність стандартних зразків складу та властивості речовин і матеріалів;

стандартні довідкові дані про фізичні сталі та властивості речовин і матеріалів.

Система

державних

еталонів

Стандартні довідкові

дані

Сукупність стандартних зразків

Система передавання розміру одиниць

Сукупність робочих засобів

вимірювальної техніки

Рис. 1.2 . Структура технічної основи системи ЗЄВ

Вище було наведено визначення терміну “єдність вимірювань”. Наведемо ще одне з “Рекомендации по межгосударственной стандартизации” РМГ 29-99 [6], до якого приєдналась Україна (на мові оригіналу): “состояние измерений, характеризующееся тем, что их результаты выражаются в узаконенных единицах, размеры которых в установленных пределах равны размерам единиц, воспроизводимых первичными эталонами, а погрешности результатов измерений известны и с заданной вероятностью не выходят за установленные пределы”.

Таким чином, вищим технічним рівнем системи ЗЄВ є державні первинні еталони, а взаємозв’язок елементів технічної основи можна подати схемою (рис. 1.2).

Розглянемо основні елементи цієї системи.

1.7.1 Система державних еталонів

Визначення еталона в усіх міжнародних і вітчизняних документах має близький зміст і в Законі України “Про метрологію та метрологічну діяльність” сформульовано так:

еталон − засіб вимірювальної техніки, що забезпечує відтворення та/або зберігання одиниці вимірювання одного чи декількох значень, а також передачу розміру цієї одиниці іншим засобам вимірювальної техніки.

Таким чином, у визначенні еталона закладено три функції, яким повинен володіти еталон: відтворення одиниці, її зберігання і передача.

Перелічені вище основні функції еталона добре збігаються з вимогами до еталонів, сформульованими ще в 30−і роки минулого століття видатним вченим-метрологом М.Ф. Маліковим: «Эталон должен обладать, по крайней мере, тремя тесно связанными друг с другом существенными признаками: неизменностью, воспроизводимостью и сличаемостью».

Відтворення одиниць здійснюється одним із двох способів, що обирається, виходячи з техніко-економічної доцільності: централізовано – за допомогою єдиного для всієї країни державного еталона чи децентралізовано – коли необхідна точність відтворення може бути забезпечена за допомогою вимірювань, що виконуються в кількох органах метрологічної служби [7].

Централізовано відтворюють усі (окрім моля) основні одиниці Міжнародної системи SIі ряд похідних. Головними критеріями для централізованого відтворення похідних одиниць є: широка поширеність засобів вимірювань, які градуюються за даною одиницею; більша точність відтворення розміру одиниці за допомогою єдиного еталона; технічна можливість передачі розмірів одиниці від еталонів засобам вимірювань нижчої точності за повірочною схемою; недоцільність відтворення одиниць в кількох органах метрологічної служби.

Як показує світовий досвід, передові країни світу мають 100 − 120 первинних еталонів, в той час як кількість одиниць у різних галузях вимірювань становить кілька сотень і продовжує зростати. Сьогодні стало очевидним, що концепція “кожній одиниці – свій еталон” веде до глухого кута. Тому необхідна точність і задана ймовірність відтворення ряду одиниць забезпечується відомими співвідношеннями між одиницями, а при їх відсутності – дослідженнями зв’язку одиниць і параметрів, що використовуються в різних галузях, із загальноприйнятими в технічних і природних науках одиницями вимірювань.

У той же час для ряду особливо важливих одиниць потрібно мати кілька первинних еталонів, наприклад, для одиниці напруги – вольта: у світовій практиці створено еталони вольта для напруги постійного струму, кілька еталонів напруги змінного струму (в різних піддіапазонах частот), а також еталони для високої напруги (сотні кіловольт) постійного і змінного струму.

Нижче ці питання будуть розглянуті більш детально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]