Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Ukazania_K_Prakt_Ekologia.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
936.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний технічний університет

"Харківський політехнічний інститут"

Методичні вказівки

до самостійної роботи з дисципліни

„Екологія виробництв галузі”

для студентів спеціальності

7.05130104 „Хімічні технології палива та вуглецевих матеріалів”

усіх форм навчання

Затверджено

редакційно-видавничою

радою університету,

протокол № 2 від 01.12.10

Харків

НТУ «ХПІ»

2011

Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни „Екологія виробництв галузі” для студентів спеціальності 6.05130104 „Хімічні технології палива та вуглецевих матеріалів” усіх форм навчання/ уклад.: І.В. Сінкевич, І.В. Шульга, А.Б. Григоров.  Х.: НТУ „ХПІ”, 2011.  59 с.

Укладачі: І.В. Сінкевич

І.В. Шульга

А.Б. Григоров

Рецензент Г.Г.Тульський

Кафедра технології палива та вуглецевих матеріалів

ВСТУП

Для сучасного періоду розвитку світового суспільного виробництва характерними є вихід на перший план екологічних проблем. Основна причина загострення цих проблем – випереджаючий розвиток нау­ково-технічного прогресу в порівнянні із соціальним розвитком.

Екологічні розділи вивчаються у рамках різних наукових дисциплін.

Для вирішення глобальних проблем екології і цілісного спостереження за захистом і формуванням навколишнього середовища потрібний комплексний підхід із залученням різних галузей знань. На стику природних і суспільних наук виникла дисципліна “Екологія виробництв галузі”.

Найважливішими питаннями, розглянутими в цьому курсі, є питання промислової екології – запобігання забрудненню атмосфери, гідросфери, літосфери шляхом скорочення кількості стічних вод, газових викидів, твердих відходів, упровадження маловідходних і безвідходних технологій. Розглядаються також техніко-економічні показники, що дозволяють науково й обґрунтовано оцінити раціональне використання природних ресурсів, екологічну ефективність впроваджуваних технологічних процесів.

Мета практичних занять – глибоке засвоєння основних теоретичних положень курсу “Екологія виробництв галузі”, а також одержання практичних навичок з методів розрахунку технологічного устаткування, заходів, спрямованих на запобігання забруднення біосфери відходами промислових виробництв.

Дисципліна “Екологія виробництв галузі” формує екологічну підготовку майбутніх спеціалістів, яка дозволить їм професійно аналізувати та оцінювати виробничу діяльність об’єктів по відношенню до навколишнього середовища і приймати екологічно обґрунтовані рішення.

Методичні рекомендації містять завдання з урахуванням інженерної підготовки студентів, їх виконання потребує наявності теоретичних знань по основних темах дисципліни, навичок роботи з нормативними документами і довідниками.

Практична робота 1 Нормування забруднення атмосферного повітря

Мета: Опанувати практичні навички розрахунку кількості забруднюючих речовин, які надходять у довкілля внаслідок промислового виробництва, та визначення величини граничнодопустимих або тимчасово погоджених викидів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]