Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні принципи лікарсько-трудової експертизи .rtf
Скачиваний:
96
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
203.7 Кб
Скачать
  1. Висновки

Втрату працездатності (непрацездатність) поділяють на тимчасову і стійку, кожна з яких, у свою чергу, ділиться на повну і часткову.

Тимчасова втрата працездатності констатується частіше при гострих захворюваннях (інтоксикаціях), що мають позитивний прогноз щодо одужання, тобто, пацієнт обов’язково повертається на попереднє місце роботи.

Повна тимчасова непрацездатність може оформлюватись на період до 1 місяця, часткова – до 2-х місяців. При тривалості часткової непрацездатності більше 1 місяця лікарська консультативна комісія видає працівнику профбюлетень (доплатний лікарняний лист).

Стійка втрата працездатності може встановлюватись при частих загостреннях хронічних захворювань, у випадках, коли немає позитивного прогнозу стосовно одужання і потрібне раціональне працевлаштування, тобто працівнику змінюють умови праці на більш щадні.

Повна стійка втрата працездатності відповідає І та ІІ групам інвалідності і встановлюється пожиттєво. Непрацездатність при цьому складає 100% та 70-80% відповідно. Часткова стійка непрацездатність відноситься до ІІІ групи інвалідності, з втратою працездатності від 10 до 60%. ІІІ група інвалідності потребує періодичного підтвердження медико-соціальною експертною комісією.

  1. Література

  1. Наказ МОЗ України №189 від 09.04.2008 «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності».

  2. Постанова Кабінету міністрів України №1317 від 03.12.2009 «Питання медико-соціальної експертизи».

  3. Наказ МОЗ України №455 від 13.11.2001 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян».

  4. Наказ МОЗ України №183 від 07.04.2004 «Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності».

Соседние файлы в предмете Социальная медицина