Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Інвестиційний менеджмент. Розроблення політики управління фінансовими інвестиціями підприємства.ppt
Скачиваний:
56
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
6.8 Mб
Скачать

Розроблення політики управління фінансовими інвестиціями підприємства

Характеристика фінансових інвестицій

підприємства

Фінансові інвестиції – це вкладення капіталу у фінансові інструменти інвестування (цінні папери).

Фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою: збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

До фінансових інвестицій відносяться:

-акції;

-облігації;

-депозитні сертифікати

-казначейські зобов’язання;

-інші цінні папери.

Цінні папери – це грошові документи, які засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємини між особою, що їх випустила і їх власником, та передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів іншим особам.

Акція – це цінний папір, без встановленого строку обігу, що засвідчує участь на паях в статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в ньому право на участь у керуванні ним, право на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь в розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Дивіденди (лат. dividendum —те, що підлягає поділу) — частина прибутку, яка виплачується

(і) емітентом корпоративних прав на користь власників корпоративних прав, або (іі) державним некорпоратизованим, казенним чи комунальним підприємством на користь відповідно держави або місцевої громади (що, за своєю суттю, - те саме).

Облігація – це цінний папір, що засвідчує внесення її власником і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість (не плутаємо з реальною) цього цінного паперу (ЦП) в передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотка, якщо інше не передбачене умовами випуску.

Ощадний сертифікат (депозитний сертифікат) – це письмове свідоцтво банку про депонування (депозит) грошових коштів, що засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і процентів по ньому.

Часто випускають так званий «інвестиційний сертифікат» – це цінний папір, що випускається винятково інвестиційним фондом або інвестиційною компанією і який дає право її власнику на одержання доходу у вигляді дивідендів.

Вексель – це цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після надання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Типи портфелів фінансових інвестицій

підприємства

Інвестиційний портфель – це сформована інвестором сукупність об’єктів реального та (або) фінансового інвестування для реалізації його інвестиційних цілей. Якщо інвестиційний портфель складається з об’єктів реального інвестування, то він, переважно, слугує засобом реалізації корпоративної, функціональної або бізнес-стратегії організації. Інвестиційний портфель сформований з фінансових інвестицій, орієнтований на реалізацію політики фінансового інвестування шляхом підбору найдохідніших і безпечних фінансових інструментів.

Отже, портфель фінансових інвестицій являє собою цілеспрямовано сформовану сукупність об’єктів фінансового інвестування різних видів, призначених для здійснення інвестиційної діяльності у певному періоді згідно з розробленою інвестиційною стратегією інвестора. Такий портфель розглядається як вкладення інвестора в фінансові активи, які управляються ним як єдине ціле.

Різноманітність складу портфелів фінансових інвестицій визначається пріоритетними цілями різних груп інвесторів, видами фінансових інструментів, які включаються згідно з цими цілями і нормативно-правовими актами, схильністю інвесторів до ризику тощо. Така різноманітність портфелів у практиці інвестиційної діяльності певним чином типізується

На практиці конкретний портфель фінансових інвестицій за кожним критерієм належить до певного типу. Поєднання (комбінація) типів портфелів за кожним із критеріїв характеризується створенням загальних типів портфелів. Так, комерційним банком може формуватися інституційний, дохідний, середньоризиковий, збалансований, диверсифікований портфелі з активним управлінням.

Залежно від типу

інвестора

вирізняють інституційний,

індивідуальний

портфелі і портфель

фінансових

інвестицій підприємств.

До основних

інституційних інвесторів, які є фінансовими інститутами й інвестують кошти у фінансові інструменти, належать комерційні банки, інститути спільного інвестування, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди. Індивідуальні портфелі формують громадяни для отримання від своїх заощаджень, вкладених у фінансові активи, поточного і додаткового доходу. Для підприємства фінансове інвестування може мати пряму і портфельну форму, на відміну від інституційних інвесторів, які є портфельними інвесторами.

В основі портфеля зростання лежать фінансові інструменти, які забезпечують високі темпи збільшення капіталу. До цих активів можуть належати акції тих підприємств, які велику частку прибутку реінвестують у свою діяльність, внаслідок чого покращуються їх фінансові показники та зростають курсові вартості акцій; акції успішно функціонуючих компаній; акції перспективних підприємств та венчурних (ризикових) компаній (за наявності звичайно певної ймовірності зростання їх курсових вартостей); довгострокові облігації з купонною ставкою, яка може забезпечити зростання ринкової ціни облігації в майбутньому за наявності ймовірності зниження відсоткових ставок; акції недооцінених ринком компаній; похідні фінансові інструменти за наявності ймовірності руху біржових цін на активи, який сприятиме зростанню капіталу, та інші цінні папери.

Портфель доходу формується з фінансових інструментів, які забезпечують високий рівень поточного доходу за незначного зростання капіталу. До них належать прості та привілейовані акції підприємств, які виділяють на дивіденди значну частину свого чистого прибутку; облігації, векселі, депозитні та ощадні сертифікати, а також банківські депозити, які мають вищі відсоткові ставки порівняно із середньоринковими.

Соседние файлы в предмете Инвестиционный менеджмент