Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Інвестиційний менеджмент. Розроблення інвестиційної стратегії підприємства.ppt
Скачиваний:
40
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Розроблення

інвестиційної

стратегії

підприємства

3.1. Вихідні передумови формування інвестиційної стратегії

Вихідною передумовою формування інвестиційної стратегії є базова стратегія економічного розвитку корпоративної структури (КС). Стосовно неї інвестиційна стратегія носить підпорядкований характер і повинна узгоджуватися з нею за цілями і етапами реалізації. Інвестиційна стратегія при цьому розглядається як один з головних факторів забезпечення ефективного розвитку КС відповідно до обраної нею загальної економічної стратегії.

На рис. представлено алгоритм (послідовність) формування інвестиційної стратегії корпоративної структури

Початковим етапом розробки інвестиційної стратегії є визначення загального періоду її формування. Цей період залежить від ряду умов. Головною умовою визначення періоду формування інвестиційної стратегії є передбачуваність розвитку економіки в цілому й інвестиційного ринку зокрема. В умовах нинішнього нестабільного (а за окремими напрямками - не передбачуваного) розвитку економіки країни цей період не може бути занадто тривалим і в середньому не може виходити за рамки 3-5 років (для порівняння слід зазначити, що інвестиційна стратегія найбільших компаній країн з розвиненою ринковою економікою розробляється на період 10-15 років).

Важливою умовою визначення періоду формування інвестиційної стратегії є тривалість періоду; прийнятого для формування загальної стратегії КС. Через те, що інвестиційна стратегія носить стосовно неї підпорядкований характер, вона не може виходити за межі цього періоду (більш короткий період формування інвестиційної стратегії достатній, тому що заключні етапи економічної стратегії можуть не потребувати змін інвестиційної діяльності). Однією з умов визначення періоду формування інвестиційної стратегії на рівні корпоративних систем є їхня галузева приналежність.

Результати обстеження окремих компаній, наприклад США показують, що:

-найбільший період (понад 10 років) характерний для розробки інвестиційної стратегії так званими інституціональними інвесторами (інвестиційними фондами, інвестиційними компаніями і т.п.);

-менший період (5-10 років) характерний для компаній і фірм, що здійснюють свою діяльність у сфері виробництва засобів виробництва й у видобувних галузях промисловості;

-ще більш короткий період (3-5 років) характерний для компаній і фірм, що здійснюють свою діяльність у сфері виробництва споживчих товарів, роздрібної торгівлі і послуг населенню.

Очевидно, і в наших умовах таку галузеву диференціацію середнього періоду формування інвестиційної стратегії варто вважати доцільною.

Інарешті, однією з умов визначення періоду формування інвестиційної стратегії є розмір корпоративної структури. Інвестиційна діяльність великих структур зазвичай прогнозується на більш тривалий період.

При формуванні стратегічних цілей інвестиційної діяльності необхідно виходити насамперед із системи цілей загальної стратегії економічного розвитку. Ці цілі можуть бути сформовані у вигляді забезпечення приросту капіталу, приросту рівня прибутковості інвестицій і суми доходу від інвестиційної діяльності, зміни пропорцій у формах реального і фінансового інвестування і т.п. При цьому формування стратегічних цілей інвестиційної діяльності повинне погоджуватися зі стадіями життєвого циклу і цілями господарської діяльності корпоративної структури.

3.2. Етапи розроблення інвестиційної стратегії

підприємства.

Процес формування інвестиційної стратегії підприємства проходить ряд етапів. Основні етапи цього процесу такі:

1)визначення періоду формування інвестиційної стратегії;

2)формування стратегічних цілей інвестиційної діяльності;

3)розробка найбільш ефективних шляхів реалізації стратегічних цілей інвестиційної діяльності з позицій визначення напрямків інвестування та джерел їх фінансування;

4)конкретизація інвестиційної стратегії але інвестиційних програм та термінів;

5)оцінка розробленої інвестиційної стратегії;

6)перегляд стратегії у залежності від зміни зовнішніх умов стану підприємства.

Визначення періоду формування інвестиційної стратегії

Тривалість цього періоду залежить від стану економіки в цілому і ринку зокрема, що впливає на точність прогнозів результатів вкладень інвестиційних ресурсів. В умовах нестабільної економіки прогнози розвитку підприємств не можуть перевищувати 3 - 5 років. Найбільші компанії в країнах з розвиненою ринковою економікою прогнозують свою діяльність на період 10-15 років. Другою умовою, що впливає на вибір строків, є тривалість періоду, визначеного загальною стратегією розвитку підприємства. Терміни розробки інвестиційної стратегії не повинні виходити за межі періоду загальної стратегії. Третім фактором визначення періоду інвестиційної стратегії є галузева приналежність підприємства. Найбільший період характерний для інституційних інвесторів (5-10 років), найменший період - для підприємств, що здійснюють свою діяльність у сфері виробництва споживчих товарів, роздрібної торгівлі та послуг (3-5 років). Нарешті, умовою визначення періоду формування інвестиційної стратегії є розмір підприємства. Великі компанії прогнозують результати своєї діяльності на більш тривалий термін.

Формування стратегічних цілей інвестиційної діяльності

При визначенні інвестиційних цілей підприємству необхідно насамперед виходити із загальної стратегічної мети і обов'язково погоджувати ці цілі зі стадіями його життєвого циклу. Цілі інвестиційної політики: -забезпечення темпів зростання капіталу; -забезпечення темпів росту поточного доходу; -збереження капіталу; -забезпечення достатньої ліквідності;

-отримання контролю над компанією-емітентом.

Основні цілі інвестиційної стратегічної політики повинні бути покладені в основу відповідних критеріальних показників. Такими показниками можуть бути, наприклад, нормативні значення мінімальних темпів зростання капіталу, мінімального рівня поточної прибутковості, максимального рівня інвестиційного ризику, мінімальну по капіталомісткості частку високоліквідних проектів та ін. Ці показники в подальшому повинні використовуватися при формуванні інвестиційного портфеля та відборі конкретних інвестиційних проектів і фінансових інструментів.

Розробка найбільш ефективних шляхів реалізації стратегічних цілей інвестиційної діяльності

Цей етап розробки інвестиційної політики здійснюється за двома напрямами. Одне з них включає розробку стратегічних напрямів інвестиційної діяльності, інше - розробку стратегії формування інвестиційних ресурсів.

Розробка стратегічних напрямків інвестиційної діяльності здійснюється послідовним вирішенням трьох завдань:

1)визначення співвідношення різних форм інвестування на окремих етапах перспективного періоду;

2)визначення галузевої спрямованості інвестиційної діяльності;

3)визначення регіональної спрямованості.

Розробка стратегії формування інвестиційних ресурсів здійснюється в кілька етапів.

Етап I. Прогнозування потреби в загальному обсязі інвестиційних ресурсів. Етап II. Вивчення можливості формування інвестиційних ресурсів за рахунок

різних джерел.

Етап ІІІ. Визначення методів фінансування окремих інвестиційних програм та проектів.

Етап IV. Оптимізація структури джерел формування інвестиційних ресурсів.

Конкретизація інвестиційної стратегії за інвестиційним програмам і термінів

На підставі прогнозу майбутнього стану підприємства і загального аналізу інвестиційних проектів формується інвестиційна програма. Інвестиційні проекти, що включаються в програму, розподіляються у часі з урахуванням наявності коштів для здійснення проекту і готовності підприємства до здійснення проекту.

Інвестиційна програма в подальшому коректується з урахуванням цих двох факторів, якщо прогноз стану підприємства не виправдовується на момент події. Інвестиційна програма випливає з загальної інвестиційної стратегії і узгоджується з нею. Всередині програми передбачається узгодженість але часом реалізації окремих інвестиційних проектів і формування фінансових ресурсів.

Соседние файлы в предмете Инвестиционный менеджмент