Добавил:
bettaalpha553@gmail.com Discord @punk0tta#0252 TG punk0tta Inst v_is_vsevolod Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2й курс / 2й семестр / БИЛЕТЫ ТЕОРИЯ.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
15.06.2020
Размер:
80.79 Mб
Скачать
  1. Зобразити принципову схему (планувальне рішення, основні розміри) вестибюлю громадських будівель.

Основні розміри:

Площі вхідної групи приміщень розраховуються на одиницю, м² для гардеробу - 0,08; для зберігання сумок, портфелів - 0,04; для вестибюля - 0,2 - 0,3.

_____________________________________________________________________________

С другого файла

1

  1. Особливості формування генерального плану торговельних будівель.

Ділянка магазину або торгового центру включає дві основні функціональні зони: зону покупців (пішохідна зона) із майданчиками для відпочинку, окремо розташованих вітрин й інших засобів реклами, та транспортно-господарську зону. Господарський двір повинен мати під'їзні шляхи для вантажних автомобілів і розвантажувальний майданчик, який повинен примикати до складських приміщень, сміттєзбірник, зону для відпочинку персоналу і для стоянки індивідуального автотранспорту, що буде віддаленою не більш ніж на 150 м від закладу. Окрім того, генплан ділянки закладу роздрібної торгівлі може включати резервну зону з площами для розвитку закладу, і захисну зону - площі під зелені насадження проти вітру та шуму.

Завантаження допоміжних приміщень закладів роздрібної торгівлі, вбудованих у житлові будинки, слід виконувати: з торців житлових будинків, що не мають вікон; з підземних тунелів; з боку магістралей за наявності спеціальних завантажувальних приміщень. Допускається не передбачати зазначені завантажувальні приміщення при площі вбудованих приміщень не більше 150 м2.

Також у проектах генпланів закладів роздрібної торгівлі повинні бути передбачені умови безперешкодного і зручного пересування маломобільних груп населення по ділянці до споруди або територією, до комплексу споруд, транспортної інфраструктури, зелених зон.

  1. Основні групи приміщень вхідної групи громадських будівель

Вхідна група громадських будівель складається з тамбура, вестибюля та гардеробу.

У громадських будинках при кожному зовнішньому вході до вестибюлю та сходових кліток належить передбачати тамбури для теплового і вітрового захисту. Ширина тамбура повинна перевищувати ширину прорізу не менше ніж на 0,15 м з кожного боку, а глибина тамбура повинна перевищувати ширину полотна дверей не менше ніж на 0,2 м. Мінімальна глибина тамбура - 1,4 м.

Вестибюлі є основними розподільними приміщеннями громадських споруд, до яких примикають горизонтальні та вертикальні комунікації. У вестибюлі відбувається формування людських потоків, тому часто він має багато допоміжних приміщень, головне призначення яких зорієнтувати людину у структурі громадської споруди.

Гардероби проектують для розташування верхнього одягу. Гардероб є органічною частиною вестибюля. Гардероби повинні бути розташовані близько до входів, але так, щоб бути дещо осторонь від потоків відвідувачів.

Площу вестибюля з гардеробними приймають у середньому за таким показником: 0,18 – 0,28 м2 на одне місце на вішалці. Кількість місць у гардеробі визначають, враховуючи повну одночасну наповненість споруди.

  1. Групування приміщень в громадській будівлі – коміркове, анфіладне, атріумне, зальне.

Коміркова схема групування приміщень складається з частин, в яких функціональні процеси проходять відособлено у самостійно функціонуючих просторових осередках, що мають загальну комунікацію, яка пов'язує їх із зовнішнім середовищем.

Анфіладна схема групування приміщень являє собою розташування приміщень один за одним і об'єднаних між собою наскрізним проходом.

Зальна схема ґрунтується на організації єдиного простору для функцій, що вимагають великих нерозчленованих площ.

Атріумна схема групування приміщень є рядом приміщень, розташованих навколо закритого внутрішнього двору - атріуму - і приміщень, що виходять в нього.

2

  1. Особливості формування генерального плану транспортних споруд.

  1. Основні групи приміщень громадських будівель та їх взаємозв’язок

3

*-

  1. Особливості формування генерального плану спортивних споруд

  1. Горизонтальні комунікації громадських будівель та споруд ( призначення, класифікація, функціональні вимоги)

  1. Групування приміщень в громадській будівлі – коміркове, анфіладне, атріумне, зальне

4

  1. Особливості формування генерального плану загальноосвітніх шкіл.

Будинки загальноосвітніх шкіл розміщаються не ближче ніж 25 м від червоної лінії. Під час розташування будинків шкіл у громадському центрі села цю відстань допускається зменшувати до 10 м.

Відстань від межі ділянок навчальних закладів до стін житлових будинків із входами та вікнами приймається не менше ніж 10 м, від будинків навчальних закладів до житлових та громадських будинків і споруд - згідно з нормами інсоляції, природного освітлення та шумозахисту.

По периметру земельної ділянки навчального закладу необхідно передбачати захисну зелену смугу (дерева, куші, газон) завширшки не менше ніж 1,5 м, а з боку вулиць - не менше ніж З м.

На земельних ділянках необхідно передбачати під'їзди для пожежних машин до будинків, можливість об'їзду навколо будинку, а також відкриті ділянки для стоянки автомобілів та іншого транспорту, враховуючи стоянки спеціалізованого транспорту для учнів-інвалідів згідно з чинними нормами. Необхідно розділяти пішохідні потоки та автотранспортні шляхи.

На ділянках навчального закладу передбачають такі функціональні зони: навчальну (навчальні корпуси та територія, що прилягає до них); навчально-виробничу (будинки з навчально-виробничими майстернями і лабораторіями, навчальні полігони, дослідні ділянки тощо); навчально-дослідну; фізкультурно-спортивну (криті та відкриті спортивні споруди і майданчики); відпочинку (майданчики активного та тихого відпочинку); господарську (ремонтні майстерні, склади, гаражі, підсобно-виробничі приміщення, інженерні споруди, навіси, які потрібно об'єднувати в єдиний блок, а також сміттєзбірники).