Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы ответы.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
59.32 Кб
Скачать
  1. Від яких показників залежить вибір нормованого значення штучного освітлення на робочому місці?

Нормоване значення освітлення для аудиторій, навчальних кабінетів, лабораторій вищих начальних закладів при загальному освітленні за ДБН В.2.5-28-2006 становить при використанні газорозрядних ламп – 400 лк, при використанні ламп розжарювання – 300 лк.

  1. Що таке стробоскопічний ефект при використанні газорозрядних ламп? Назвіть заходи, якими його можна знизити.

Стробоскопічний ефект  явище перекручення зорового сприйняття об'єктів, що обертаються, рухаються або змінюються в мигаючому світлі, яке виникає при збігу кратності частотних характеристик руху об’єктів і зміні світлового потоку в часі в освітлювальних установках з газорозрядними джерелами світла, які живляться змінним струмом.

Стробоскопічний ефект призводить до спотворення зорового сприйняття – деталі, що швидко рухаються або обертаються можуть здаватися нерухомими. Це явище виникає в результаті пульсації світлового потоку, критерієм якої є коефіцієнт пульсації освітленості: Кп = 100·(Еmax – Emin)/2·Eср, %,

де ЕmaxEminEср – максимальне, мінімальне і середнє значення освітленості за період її коливання.

Невикористовувати газорозрядні, а використовувати люмінесцентні лампи.

  1. Назвіть основні методи розрахунку штучного освітлення. Напишіть формулу одного з названих методів.

Значення фактичного освітлення, лк, у приміщенні можна обчислити за допомогою методу коефіцієнта використання світлового потоку з формули

  1. , (3.1)

звідки

  1. , лк, (3.2)

де Fл –світловий потік однієї лампи, лм (дивись табл. 3.1);

  1. Яким вимогам повинне відповідати аварійне освітлення?

За необхідності частина світильників робочого або аварійного освітлення може використовуватися для чергового освітлення.

Нормовані характеристики освітлення в приміщеннях і зовні будинків можуть забезпечуватися як світильниками робочого освітлення, так і спільним з ними освітленням безпеки й (або) евакуаційним освітленням.

1.3 Для місцевого освітлення, крім розрядних джерел світла, рекомендується використовувати лампи розжарювання, у тому числі галогенні. Застосування ксенонових ламп у приміщеннях не допускається.

10 За якою формулою можна визначити величину фактичного штучного освітлення в приміщенні?

Значення фактичного освітлення, лк, у приміщенні можна обчислити за допомогою методу коефіцієнта використання світлового потоку з формули

, (3.1)

звідки

, лк,

  1. За якою формулою можна визначити кількість світильників для створення в приміщенні нормованого освітлення?

 За методом коефіцієнта використання світлового потоку не обхідна кількість світильників або освітленість розраховується так: F=EMSK3Z/Nnz, лм, (12.13) тоді: N-EMSK3Z/Fnz, шт, (12.14) Ep~FhNn/SK3Z, лк, (12.15) де Ен, Ер - нормована та розрахована освітленість, лк; S - освітлювальна поверхня, м2; N,n- відповідно кількість світильників і ламп у кожному, шт.; К3 - коефіцієнт запасу, який враховує старіння ламп і запиленість приміщення^- коефіцієнт нерівномірності освітлення, залежить від розташування світильника і знаходиться в межах 1,1 ...1,25; F- світловий потік однієї лампи, лм; г - коефіцієнт використання світлового потоку, визначається по світлотехнічних таблицях, залежить від коефіцієнтів відбиття стелі та стін та і - індексу приміщення. Індекс приміщення враховує висоту втановлення світильника над робочим місцем Нп, довжину та ширину приміщення А і В: