Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы ответы.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
59.32 Кб
Скачать
  1. Основні світлотехнічні поняття та визначення.

Основними кількісними показниками світлотехнічних величин є: світловий потік, сила світла, освітленість, яскравість поверхні, коефіцієнт віддзеркалення.

Світловий потік F - потужність світлової енергії, що оцінюється по світловому відчуттю, яке сприймається оком людини, – люмен (лм).

Сила світла I - просторова щільність світлового потоку в заданому напрямі. Вона дорівнює відношенню світлового потоку F до тілесного кута w, вимірюється в канделах (кд).

, кд.

(3.1)

Тілесний кут - частина простору обмежена конусом з вершиною в центрі сфери, що спирається на поверхню, вимірюється в стерадіан (СР).

, СР.

(3.2)

Освітленість Е - щільність світлового потоку до площі S, на яку він падає, люкс (лк).

, лк.

(3.3)

Яскравість L - сила світла випромінювана з одиниці площі поверхні в заданому напрямі, кг/м2.

, кг/м2.

(3.4)

- коефіцієнт віддзеркалення поверхні.

.

(3.5)

Якісними показниками світлотехнічних величин, є: фон, контраст об'єкту з фоном, показник засліпленості.

Фон - це поверхня, що прилягає безпосередньо до об'єкту розрізнення, на якій він розглядається.

Контраст об'єкту з фоном - фотометрична вимірювана, різниця яскравості двох зон.

Показник засліпленості - критерій оцінки сліпучої дії, що створюється освітлювальною установкою, значення якого визначається за формулою:

,

(3.6)

де Р - показник засліпленості;

S - коефіцієнт засліпленості.

,

(3.7)

де - видимі об'єкти спостереження, відповідно при екрануванні і за наявності блискавих джерел в полі зору.

Прилади для вимірювання освітленості:

Люксметр - це селеновий фотоелемент, в ланцюг якого ввімкнений стрілочний гальванометр. Для збільшення діапазону застосовують фільтри. Ю-116; Ю-117; Ю-16 – моделі люксметрів.

Для виміру яскравості застосовують яскравоміри.

  1. Класифікація систем виробничого освітлення.

Штучне освітлення підрозділяють на робоче, аварійне, охоронне й чергове.

Аварійне освітлення розділяють на освітлення безпеки й евакуаційне.

Штучне освітлення може бути двох систем - загальне й комбіноване.

Для загального штучного освітлення приміщень варто використовувати, як правило, розрядні джерела світла, віддаючи перевагу при однаковій потужності джерелам світла з найбільшою світловою віддачею й терміном служби.

Використання ламп розжарювання допускається для загального освітлення тільки для забезпечення архітектурно-художніх вимог і у вибухонебезпечних приміщеннях

  1. Якими приладами можна заміряти значення освітленості в приміщенні? Принцип їх дії.

Фотоелектричний люксметр типу Ю-16 призначений для вимірювання освітленості ( з безпосереднім відліом за шкалою, лк ) при штучному освітленні лампами розжарювання.

Принцип дії люксметра ґрунтується на явищі фотоелектричного ефекту. При освітленні фотоелемента в замкнутій ланці, що складається з фотоелемента і вимірювача, виникає електричний струм, який відхиляє стрілку вимірювача. Величина струму і, отже, відхилення стрілки вимірювача пропорційні освітленості робочої поверхні фотоелемента.

Люксметр Ю-16 має три основні межі вимірювання, лк (25, 100, 500 ), та три додаткових (2500, 10000, 50000 ). На корпусі приладу розміщені дві клеми та перемикач меж вимірювання. Селеновий фотоелемент має форму прямокутника розмірами 50х60 мм з робочою площею 25 см2. На корпус фотоелемента надягається поглинач, який дозволяє розширити основні межі вимірювання в 100 разів ( під час застосування поглинача покази приладу треба помножити на 100 ). Похибка приладу має найбільше значення на початку шкали. Тому для підвищення точності вимірювання при малих відхиленнях стрілки необхідно перемкнути прилад на меншу межу вимірювання. Під час використання в роботі люксметра іншої марки необхідно керуватися інструкцією щодо його застосування.