Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб 4 регістри лічильники.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
337.84 Кб
Скачать

1. Зібрати схему дослідження (рис.10).

рис. 10

Приведена схема є підсумовуючим лічильником з послідовним перенесенням, імпульси, що підлягають лічбі, поступають на вхід першого тригера, а сигнал перенесення подається послідовно на кожен розряд. Недолік такої схеми – низька швидкодія, оскільки тригери спрацьовують послідовно.

Провести моделювання схеми, подаючи на вхід послідовність синхросигналів від  генератора імпульсів. Проаналізувати стан розрядів лічильника, яке відображається в двійковому коді логічними пробниками, а в десятковому коді – семисегментним індикатором.

Результати моделювання записати у файл або роздрукувати.

  1. Для подальшої роботи необхідно зібрати наступну схему дослідження (рис.11).

Рис.11

Тут представлена схема чотирирозрядного двійкового віднімаючого лічильника послідовного типу на бібліотечних D-тригерах. Аналогічно попередній схемі на вхід подаються синхроімпульси, а сигнал перенесення передається послідовно з інверсних виходів (у підсумовуючому лічильнику – з прямих виходів).

Провести моделювання схеми, подаючи на вхід послідовність синхросигналів від  генератора імпульсів. Проаналізувати стан розрядів лічильника, яке відображається в двійковому коді логічними пробниками, а в десятковому коді – семисегментним індикатором. Порівняти результати з підсумовуючим лічильником.

  1. Скласти схему дослідження, що зображена на рис. 8

Рис. 8

Лічильники з паралельним перенесенням складаються з синхронних тригерів. Лічильні імпульси подаються одночасно на всі тактові входи, а кожен з тригерів є для іншого лише джерелом інформаційних сигналів. Схема складніше за лічильник з послідовним перенесенням, але має підвищену швидкодію.

Приведена схема – це чотирирозрядний лічильник з паралельним перенесенням на бібліотечних тригерах і з додатковими логічними елементами для формування сигналів перенесення.

Провести моделювання схеми, подаючи на вхід послідовність синхросигналів від  генератора сигналів. Проаналізувати стан розрядів лічильника, який відображається в двійковому коді логічними пробниками, а в десятковому коді – семисегментним індикатором.

Результати моделювання записати у файл або роздрукувати.

4. Зібрати наступну схему дослідження.

Рис.9

Тут представлена схема реверсивного лічильника на базі ІМС 74169, який може працювати як підсумовуючим пристроєм так і віднімаючим. Ці лічильники мають додатковий вхід для завдання напряму рахунку.

Провести моделювання схеми, подаючи на вхід послідовність синхросигналів від функціонального генератора в режимі прямокутних імпульсів. Проаналізувати перебування розрядів лічильника на семисегментному індикаторі. Порівняти результати з таблицею істинності ІМС 74169.

Індивідуальне завдання.

Розробити схему із фіксованим коефіцієнтом поділу

К-нт

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

№ зж

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

№ зж

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]