Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
359.07 Кб
Скачать
    1. Вибір програмного середовища.

      1. Вибір програмного середовища для моделювання роботи схеми

Одним з головних питань було при розробці це правильність виконання роботи кожного з модулів схеми. Для цього використовуються різного роду програмне забезпечення. Для прикладу таких програм візьмемо програму

«Proteus»

Програма Proteus являє собою потужну систему схемотехнічного моделювання, зробленої на основі віртуальних моделей електронних елементів. Специфічною рисою даного програмного пакета (Proteus) - є відмінна можливість моделювання різної роботи програмованих пристроїв: мікропроцесорів, контролерів, DSP тощо.

Крім цього в пакет Proteus закладена спеціальна система проектування і

моделювання друкованих плат. Програма Proteus вміє симулювати роботу таких контролерів: ARM7, 8051, PIC, AVR, Motorola, Basic Stamp. Внутрішня бібліотека компонентів має різні довідкові дані. Вона підтримує МК: 8051, PIC, HC11, AVR, ARM7 / LPC2000 і інші широко поширені процесори. Додатково до цього в програмі містяться більше 6000 цифрових і аналогових моделей всіляких пристроїв.

Програма Proteus прекрасно працює з більшістю компіляторів і асемблером. PROTEUS VSM робить досить достовірно моделювання та налагодження вельми складних пристроїв, в яких може перебувати кілька «МК» різних сімейств в одному пристрої.

Необхідно враховувати і розуміти, що будь-яке моделювання електронних схем не може, абсолютно точно повторює роботу реального пристрою. Але для загального налагодження, будь-якого алгоритму роботи «МК», цього цілком вистачить. Програма PROTEUS має велику бібліотеку електронних компонентів, а відсутні моделі можна зробити самостійно. У разі, коли будь-який компонент не прогамований, то на сайті виробника завантажити його SPICE модель, і додати в підходящий корпус.

Програма Proteus складається з 2 основних модулів:

        1. ISIS - це графічний редактор принципових електронних схем, який служить для введення проектів з подальшою імітацією і передачею на розробку різних друкованих плат в ARES. Після загальної налагодження пристрою можна розвести наявну друковану плату в ARES, яка має підтримку автоматичного розміщення і трасування за існуючою схемою;

        2. ARES - це графічний редактор друкованих плат з вбудованим Автотрасувальник ELECTRA, автоматичної розстановкою компонентів на друкованій платі і відмінним менеджером бібліотек.

Програма PROTEUS має відмінні можливості:

  • COMPIM - цей компонент дозволяє вашого віртуального пристрою підключитися до РЕАЛЬНОМУ COM-порту вашого ПК;

  • USBCONN - цей інструмент дозволяє підключитися до реального

USB порту комп'ютера.

Для прикладу:

Є можливість підключити до COM-порту будь-який реальний пристрій, з яким створюваний прилад буде спілкуватися в реальності. Це може бути стільниковий телефон або ПК, який використовується для програмування цього пристрою.

      1. Вибір програмного середовища для написання коду

В наші дні C (Сі) є багатофункціональним мовою програмування високого рівня, подібним таких мов як Pascal або Python, але на відміну від них він має можливість роботи з командами низького рівня, подібно до мови асемблера. Програму на мові С можна скомпілювати в машинний код практично для будь- якого відомого мікропроцесора. Не виключенням стали і мікроконтролери - зараз за популярністю використання (особливо для початківців) мову Сі обігнав в них домінував до цього мову асемблера. Програмування на мові С підтримує і найпопулярніша в даний час програмна платформа Atmel Studio (!!!!!!) для мікроконтролерів сімейства AVR.

Зараз вже можна з упевненістю сказати, що мова С став своєрідним фундаментом, на якому будується все сучасне програмування - чого варті хоча б

«Visual C» і «C Sharp». Засновані на ньому мови програмування зараз займають домінуюче становище в світі програмування. А все почалося з вдалою структури мови, розробленої в 1972 р Деннісом Рітчі.

РОЗДІЛ 2. ОПИС ОБ`ЄКТУ РОЗРОБКИ