Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 13 Моделювання збірки(2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.06 Mб
Скачать

6. Аналіз конфліктів між компонентами

В Solid Works ви можете перевірити наявність конфліктів між компонентами збірки при її русі. Для аналізу конфліктів у збірці, що рухається, викличте команду Move Component (Переміщення компонента), у сувої Options (Параметри) виберіть Collision detection (Визначення конфліктів), як показано на мал.13.6. З'явиться група Check between (Перевірити). Елементи керування цієї групи визначають, між якими компонентами буде вестися пошук конфліктів. Якщо перемикач установлений у положення:

- All Components (Усі компоненти) - при русі збірки здійснюється пошук конфліктів між всіма компонентами.

- These Components (Тільки ці компоненти) - при русі збірки буде здійснюватися пошук конфліктів тільки між виділеними компонентами. У цьому положенні перемикача в сувої Options (Параметри) з'являються область виділення Components for Collision Check (Компоненти для перевірки конфлікту) і кнопка Resume Drag (Продовжити переміщення). Імена виділених компонентів, між якими потрібно знайти конфлікти, відображаються в області виділення Components for Collision Check (Компоненти для перевірки конфлікту). Виділивши потрібні компоненти, клацніть на кнопці Resume Drag (Продовжити переміщення) у сувої Options (Параметри) і перетягніть покажчик, щоб привести збірку в рух.

Прапорець Stop at collision (Зупинити при конфлікті) зупиняє рух збірки при зіткненні одного компонента збірки з іншим під час її руху.

Прапорець Dragged part only (Тільки деталь, що перетягується) установлюється, коли потрібно знайти конфлікт тільки між компонентами, які ви вибрали для руху. Якщо не встановлювати цей прапорець, то виявлення конфліктів буде відбуватися між компонентами, обраними для руху, і будь-якими іншими компонентами, що переміщуються через наявність сполучень із компонентами, що рухаються.

Установивши параметри в сувої Options (Параметри), приведіть збірку в рух за допомогою інструмента Move Component (Переміщення компонента) або Rotate Component (Обертання компонента). Щоб привести збірку в рух з використанням інструмента Rotate Component (Обертання компонента), відкрийте сувій Rotate (Обертання компонента) і перетягніть компонент збірки. Якщо деякий компонент збірки зіштовхується з іншим компонентом у процесі руху, грані компонентів, між якими є зіткнення, будуть пофарбовані зеленими кольорами. Якщо встановлено прапорець Stop at collision (Зупинити при конфлікті), то рух збірки буде зупинено при зіткненні одного компонента збірки з іншим.

Розглянемо збірку, зображену на мал. 13.7 А). У ній потрібно, щоб повзун рухався в заданому напрямку. Викличте менеджер властивостей Move Component (Переміщення компонента) і виберіть Collision Detection (Визначення конфліктів) у сувої Options (Параметри). Перетягніть повзун у заданому напрямку. Малюнок 13.7 Б) показує, що повзун натрапляє на виступ, наявний на одній з колон основи. Грані компонентів, що зіштовхуються, відображаються зеленими кольорами. Якщо встановлено прапорець Stop at collision (Зупинити при конфлікті), то ви не зможете зрушити повзун далі після того, як він натрапить на виступ.

Виявивши конфлікт у збірці, ви можете відредагувати компоненти, між якими відбувається зіткнення.