Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 17 Основи САПР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
121.86 Кб
Скачать

3. Історія розвитку світового ринку сапр

Історію розвитку CAD/CAM/CAE-систем можна досить умовно розбити на три основних етапи, кожний з яких тривав, приблизно, по 10 років:

- перший етап почався в 70-і рр. У ході його був отриманий ряд науково-практичних результатів, що довели принципову можливість проектування складних промислових виробів;

- під час другого етапу (80-і рр.) з'явилися й почали швидко поширюватися CAD/CAM/CAE-системи масового застосування;

- третій етап розвитку ринку (з 90-х рр. дотепер) характеризується вдосконалюванням функціональності CAD/CAM/CAE-систем й їхнім подальшим поширенням у высокотехнологичных виробництвах (де вони найкраще продемонстрували свою ефективність).

На початковому етапі користувачі CAD/CAM/CAE-систем працювали на графічних терміналах, приєднаних до мэйнфреймам виробництва компаній IBM й Control Data, або ж мини-ЭВМ PDP/11 (від Digital Equipment Corporation) і Nova (виробництва Data General). Більшість таких систем пропонували фірми, що продавали одночасно апаратні й програмні засоби (у ті роки лідерами розглянутого ринку минулого компанії Applicon, AutoTrol Technology, Calma, Computervision й Intergraph). У мэйнфреймов того часу був ряд істотних недоліків. Наприклад, при поділі системних ресурсів занадто більшим числом користувачів навантаження на центральний процесор збільшувалася настільки, що працювати в інтерактивному режимі ставало важко. Але в той час користувачам CAD/CAM/CAE-систем нічого, крім громіздких комп'ютерних систем з поділом ресурсів (по встановлюваних пріоритетах), запропонувати було нема чого, тому що  мікропроцесори були ще досить недосконалими. По даним Dataquest, на початку 80-х рр. вартість однієї ліцензії CAD-системи доходила до $90000.

Розвиток мікросхем високого ступеня інтеграції уможливило створення сучасних високопродуктивних комп'ютерних систем. Протягом 80-х рр. був здійснений поступовий переклад CAD-систем з мэйнфреймов на персональні комп'ютери (ПК). У той час ПК працювали швидше, ніж многозадачные системи, і були дешевше. По даним Dataquest, до кінця 80-х рр. вартість CAD-ліцензії знизилася приблизно до $20000.

Cледует сказати, що на початку 80-х рр. відбулося розшарування ринку CAD-систем на спеціалізовані сектори. Електричний і механічний сегменти CAD-систем розділилися на галузі ECAD й MCAD. Розійшлися по двох різних напрямках і виробники робочих станцій для CAD-систем, створених на базі ПК. Частина виробників зорієнтувалася на архітектуру IBM PC на базі мікропроцесорів Intel х86. Інші виробники віддали перевагу орієнтації на архітектуру Motorola (ПК її виробництва працювали під керуванням ОС Unix від AT&T, ОС Macintosh від Apple й Domain OS від Apollo).

Продуктивність CAD-систем на ПК у той час була обмежена 16-розрядною адресацією мікропроцесорів Intel й MS DOS. Внаслідок цього користувачі, що створюють складні твердотельные моделі й конструкції, воліли використати графічні робочі станції під ОС Unix з 32-розрядною адресацією й віртуальною пам'яттю, що дозволяє запускати ресурсномісткі додатки.

До середини 80-х рр. можливості архітектури Motorola були повністю вичерпані. На основі передової концепції архітектури мікропроцесорів з усіченим набором команд (Reduced Instruction Set Computing - RISC) були розроблені нові чипи для робочих станцій під ОС Unix (наприклад, Sun SPARC). Архітектура RISC дозволила істотно підвищити продуктивність CAD-систем.

Із середини 90-х рр. розвиток мікротехнологій дозволило компанії Intel удешевить виробництво своїх транзисторів, підвищивши їхню продуктивність. Внаслідок цього з'явилася можливість для успішного змагання робочих станцій на базі ПК із RISC/Unix-станціями. Системи RISC/Unix були широко поширені в 2-й половині 90-х рр., і їхні позиції усе ще сильні в сегменті проектування інтегральних схем. Зате зараз ОС MS Windows 2000 практично повністю домінують в областях проектування конструкцій і механічного інжинірингу, проектування друкованих плат й ін. По даним Dataquest й IDC, починаючи з 1997 р. робочі станції на платформі Windows NT/Intel (Wintel) почали обганяти Unix-станції по обсягах продажів. За минулі з початку появи CAD/CAM/CAE-систем роки вартість ліцензії на них знизилася до декількох тисяч доларів (наприклад, $6000 в Pro/Engineer).