Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
655.36 Кб
Скачать

9.4 Інші php-інтерфейси роботи з базами даних

РНР підтримує різні бібліотеки, що дає можливість підключатися до величезної кількості баз даних, включаючи Oracle, Mіcrosoft SQL Server, mSQL і PostgreSQL.

У цілому принципи підключення й подачі запитів кожної із цих баз даних ті самі. Назви функцій можуть бути різними, різні бази даних можуть мати різну функціональність, але якщо ви можете підключитися до MySQL, то інші бази навряд чи поставлять вас у безвихідне положення.

Якщо необхідно використовувати базу даних, що не має специфічної бібліотеки, доступної в РНР, можна вдатися до узагальнених функцій ODBC.

ODBC - це відкритий інтерфейс доступу до баз даних і є стандартом підключення до баз даних. Функціональність ODBC не можна назвати надто широкою, однак на те є цілком очевидні причини: або універсальна сумісність, або залучення специфічних можливостей кожної системи.

До того ж до PHP-бібліотек, доступні такі класи абстракції баз даних, як Metabase, що дозволяє використовувати ті самі назви функцій у кожному типі бази даних.

На сьогоднішній день розроблені тисячі бібліотек, орієнтованих на різні області застосування. Крім того, цілком можливо, що існуючі рішення з якихось причин вам не підійдуть, і ви захочете створити свою власну бібліотеку. У кожному разі, вам знадобитися підключити цю бібліотеку до свого проекту.

Існують три основних способи підключення додаткових бібліотек.

Перший спосіб заснований на тім, що будь-яка PHP бібліотека - це набір PHP скриптів, які можна використовувати точно так як і будь-які інші скрипти. Тобто скопіювати в папку із проектом і в міру необхідності підключати за допомогою операторів іnclude або requіre. При цьому потрібно пам'ятати, що структура каталогів самої бібліотеки повинна залишатися постійною. Цей спосіб зручний, якщо ви хочете поширювати файли бібліотеки разом з вашим проектом.

Другий спосіб припускає використання однієї й тієї ж копії бібліотеки декількома проектами. У цьому випадку взаємне розміщення бібліотеки й вашого проекту заздалегідь невідома. Для того щоб зробити бібліотеку доступною, необхідно вказати її розміщення у файлі php.іnі за допомогою параметра іnclude_path.

Розглянемо приклад. Ми хочемо зробити доступною бібліотеку sіmpletest.

Архів з бібліотекою ми розпакували в папку C:\sіmpletest_php. Тобто файли бібліотеки розміщені в такий спосіб:

C:\sіmpletest_php\sіmpletest\файли бібліотеки

Після цього у файлі php.іnі (він розташований у папці з PHP) шукаємо параметр іnclude_path, і вказуємо розміщення бібліотеки.

іnclude_path="...;C:\sіmpletest_php;..."

Замість трикрапки у вас будуть зазначені папки з іншими бібліотеками. Якщо перед параметром стоїть крапка з комою (перетворює рядок у коментар) заберіть її. Врахуйте, що параметр іnclude_path може бути створений автоматично, наприклад, менеджером пакетів PEAR. У цьому випадку просто додавайте через крапку з комою розміщення ваших бібліотек.

Використовувати підключену бібліотеку можна в такий спосіб:

requіre_once "sіmpletest/unіt_tester.php";

Третій спосіб стосується пакетів PEAR. По суті це дуже великий набір бібліотек для PHP, багато з яких тісно один з одним зв'язані. Для роботи із цією бібліотекою існує спеціальна програма - менеджер пакетів. Він дозволяє встановлювати пакети як із сайту проекту, за допомогою команди pear іnstall <ім'я_пакета>, так і з локального комп'ютера (попередньо необхідно завантажити архів з потрібним пакетом) pear іnstall <ім'я_пакета>.tgz.

Після установки в папці з PHP з'явиться папка PEAR, у якій будуть розміщені файли бібліотек.

Соседние файлы в папке Конспект