Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 13 Моделювання збірки(2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.06 Mб
Скачать

2. Редагування компонентів, сполучень та вузла збірки.

Звичайно після створення збірки або в процесі збирання компонентів доводиться редагувати сполучення.

В SolidWorks для редагування сполучень необхідно розгорнути галузь Mates (Сполучення) у нижній частині дерева конструювання FeatureManager. Після цього виділите сполучення, що потрібно змінити, викличте контекстне меню і виберіть у ньому команду Edit Feature (Редагувати визначення). Відкриється менеджер властивостей Mate (Сполучення). У цьому менеджері властивостей можна змінювати об'єкти сполучення, значення кута й зсуви й інші параметри.

Коли ви наводите курсор на сполучення в дереві конструювання FeatureManager, об'єкти, використовувані в сполученні, офарблюються в графічній області червоними кольорами.

Коли ви виділяєте сполучення в дереві конструювання FeatureManager, відповідні об'єкти офарблюються зеленими кольорами.

  • Заміна сполучених об'єктів

Панель інструментів: Assembly > Replace Mate Entities (Збірка > Замінити сполучені об'єкти)

Як уже говорилося, сполучені об'єкти можна редагувати в менеджері властивостей Mate (Сполучення). Крім того, це можна робити в менеджері властивостей Mated Entities (Сполучені об'єкти). Виділите галузь Mate (Сполучення) у дереві конструювання FeatureManager, викличте контекстне меню й виберіть у ньому команду Replace Mate Entities (Замінити об'єкти сполучень). Відкриється менеджер властивостей Mated Entities (Сполучені об'єкти), зображений на мал. 13.1.

При виклику менеджера властивостей Mated Entities (Сполучені об'єкти) вам буде запропоновано виділити об'єкт, що потрібно замінити. Виділите потрібний об'єкт в області виділення Mated Entities (Об'єкти сполучень). Можна також розгорнути дерево об'єктів для редагування окремого сполучення. Виділена грань буде пофарбована в графічній області зеленими кольорами. Ім'я виділеного об'єкта з'явиться в області виділення Replacement Mate Entity (Замінити об'єкт для сполучення). Вам буде запропоновано виділити об'єкт для сполучення. Виділите об'єкт, що повинен буде замінити об'єкт, що використався раніше. Якщо виділений об'єкт перевизначає сполучення або сполучення об'єктів неможливо, з'явиться вікно SolidWorks з попередженням. У ньому буде зазначена можлива причина помилки.

Кнопка Flip Mate Alignment (Переставити) змінює напрямок сполучення. Кнопка Disable Preview (Виключити пребуд. перегляд) відключає попередній перегляд збірки після заміни сполученого об'єкта. Прапорець Show All (Відобразити всі сполучення) використовується для відображення всіх сполучених об'єктів.

Виділите галузь Mate (Сполучення) у дереві конструювання FeatureManager, викличте контекстне меню і виберіть у ньому команду Parent/Child Relationship (Взаємозв'язок батько/нащадок). Відкриється діалогове вікно Parent/Child Relationship (Взаємозв'язок батько/нащадок). За допомогою цього діалогового вікна ви можете відобразити взаємозв'язку з родителями й нащадками будь-якого компонента, поміщеного в збірка.

  • Редагування компонентів

Панель інструментів: Assembly > Edit Component (Збірка > Редагувати компонент)

Після того як ви помістите компоненти в документ збірки та застосуєте до них сполучення, на деякому етапі циклу проектування у вас може виникнути потреба в редагуванні компонентів. Редагування компонентів включає редагування елементів, ескізів та ескізних площин. Для редагування компонентів необхідно спочатку виділити компонент і ввійти в режим моделювання деталей у документі збірки. Виділите компонент у графічній області або в дереві конструювання FeatureManager.

Тепер клацніть на кнопці Assembly Transparency (Змінити прозорість збірки) на панелі Assemblies (Збірка). При цьому поруч із кнопкою з'являється спливаюча панель із параметрами прозорості. Якщо ви виберете в цій панелі параметр Opaque (Непрозорий), то всі компоненти збірки стануть непрозорими.

Якщо ви виберете параметр Maintain Transparency (Зберегти прозорість), то налаштування прозорості окремих компонентів, задані за замовчуванням, будуть збережені. При виборі параметра Force Transparency (Зробити прозорим) усі компоненти збірки, за винятком редагуючого в дійсний момент, стають прозорими. Виділите елемент, що ви хочете відредагувати, і викличте відповідний менеджер властивостей. У ньому ви зможете змінити параметри обраного елемента.

У процесі редагування можна також додавати нові елементи в компонент. Цей тип редагування позначається технічним терміном редагування в контексті збірки. Завершивши редагування компонента, знову клацніть на кнопці Edit Component (Редагувати компонент) на панелі інструментів Assembly (Збірка), щоб повернутися в складальне середовище.

Можна також змінити розміри зібраного компонента або компонента, поміщеного в збірку, зробивши подвійного щиглика на елементі даного компонента. У графічній області будуть показані всі розміри цього елемента. Введіть нове значення розміру в діалоговому вікні Modify (Змінити). У зв'язку з тим, що розмір змінюється, а геометрія елемента - ні, необхідно перебудувати збірку. Клацніть на кнопці Rebuild (Перебудувати) на панелі інструментів Standard (Стандартна). Можна також перебудувати збірку, натиснувши на клавіатурі сполучення клавіш Ctrl+B.

У режимі редагування деталей у документі збірки можна інтерактивно редагувати елементи за допомогою інструмента Move/Size Features (Перемістити/Змінити розмір елементів), перетягуючи маркери редагування.

Якщо потрібно роздільно редагувати компоненти у відповідних документах деталей, варто виділити потрібний компонент. Викличте контекстне меню й виберіть у ньому команду Open Part (Відкрити деталь). Відкриється документ деталі відповідного компонента. Можна редагувати компонент індивідуально в документі деталі. Завершивши редагування компонента, збережіть деталь, закрийте документ деталі та повернетеся в документ збірки. Відкриється діалогове вікно SolidWorks. Воно повідомить вам про те, що моделі, що втримуються у збірці, змінилися, і запитає, чи хочете ви перебудувати збірку. Клацніть на кнопці Yes (Так) у цьому діалоговому вікні.

  • Редагування вузла збірки

Панель інструментів: Assembly > Edit Component (Збірка > Редагувати компонент)

Для редагування вузла виділите його в дереві конструювання FeatureManager і клацніть на кнопці Edit Component (Редагувати компонент) у панелі інструментів Assembly (Збірка). Настроювання прозорості можна задати за допомогою кнопки Assembly Transparency (Прозорість збірки). У ході редагування можна додавати компоненти у вузол, змінювати сполучення та заміняти компоненти. Завершивши редагування вузла, знову клацніть на кнопці Edit Component (Редагувати компонент), щоб вийти з режиму редагування.

Для редагування компонента збірки виділите цей компонент у графічній області, викличте контекстне меню та виберіть у ньому команду Edit Part (Редагувати деталь). Документ збірки перейде в режим редагування деталей. Щоб виділити компонент вузла в дереві конструювання FeatureManager, необхідно розгорнути цей вузол. При цьому будуть показані всікомпоненти, що втримуються в ньому.

  • Розбивка вузла збірки

Розбивка вузла збірки означає, що компоненти вузла стають компонентами поточної збірки. Коли ви розбиваєте вузол, він видаляється зі збірки верхнього рівня, і компоненти цього вузла стають компонентами збірки верхнього рівня. Щоб розбити вузол збірки, виділите його в дереві конструювання FeatureManager. Викличте контекстне меню й виберіть у ньому команду Dissolve Sub-assembly (Розбити вузол). Вузол буде вилучений з дерева конструювання FeatureManager, а його компоненти будуть відображатися в дереві як компоненти збірки верхнього рівня.

  • Заміна компонентів

Панель інструментів: Assembly > Replace Components (Збірка > Замінити компоненти)

Іноді в циклі проектування виникає необхідність замінити компонент збірки деяким іншим компонентом. Щоб замінити компонент, виділите його, викличте контекстне меню та виберіть у ньому команду Replace Components (Замінити). Відкриється менеджер властивостей Replace (Замінити), показаний на мал. 13.2. Цей менеджер властивостей можна також викликати, клацнувши на кнопці Replace Components (Замінити компоненти) на панелі інструментів Assemblies (Збірка).

Далі потрібно виділити компоненти, які потрібно замінити. Якщо компонент, що має бути заміненим, уже був виділений у момент виклику менеджера, то цього робити не треба. Ім'я виділеного компонента з'явиться в області виділення Components to be Replaced (Замінити компонент(-и)). Далі необхідно вказати компонент, призначений на заміну поточному. Клацніть на кнопці Browse (Огляд) у сувої Selection (Вибір). З'явиться діалогове вікно Open (Відкрити). Виберіть компонент, що заміняє, і клацніть на кнопці Open (Відкрити) у цьому діалоговому вікні. Ім'я й місце розташування заміняючого компонента, будуть показані в області виділення Replacement Component (Заміняючий компонент).

Прапорець Re-attach mates (Знову прикріпити сполучення) за замовчуванням установлений. Тому після того, як ви клацнете на кнопці ОК у менеджері властивостей Replace (Замінити), відкриється менеджер властивостей Mate Entities (Сполучені об'єкти). За допомогою його ви можете замінити об'єкти, між якими робиться сполучення.

Якщо скинути цей прапорець, то після виходу з менеджера властивостей Replace (Замінити) з'явиться діалогове вікно Rebuild Errors (Помилки перебудовування). У ньому будуть зазначені імена сполучень, що містять помилки. Сполучення, у яких є помилки, необхідно відредагувати. Для цього розгорніть галузь Mates (Сполучення) у дереві конструювання FeatureManager, виділите сполучення, ліворуч від якого є символ , викличте контекстне меню й виберіть у ньому команду Edit Definition (Редагувати визначення). Відкриється менеджер властивостей Mate (Сполучення), у якому ви зможете відредагувати сполучення, що викликали проблеми.

Прапорець All instances (Всі екземпляри) у сувої Selection (Вибір) дозволяє замінити всі екземпляри виділеного компонента. Параметри в групі Configuration (Конфігурація) визначають процедуру вибору конфігурацій.

Якщо поруч із групою Mates (Сполучення) у дереві конструювання FeatureManager відображається символ , це означає, що в сполученнях є помилки. Розгорніть групу Mates (Сполучення). Ті сполучення, напроти яких є значки або , містять помилки. Виділите сполучення з помилкою, викличте контекстне меню й виберіть у ньому команду What's Wrong? (Що невірно?). Відкриється діалогове вікно Rebuild Errors (Помилки перебудовування), у якому буде зазначена можлива причина виниклої помилки.

Якщо вибрати в меню команду Mate Diagnostics (Діагностика сполучень), відкриється менеджер властивостей Diagnostics (Діагностика). Кнопка Analyze (Аналізувати) дозволяє відобразити об'єкти, що стали причиною помилок у сполученні. Клацніть на кнопці Analyze (Аналізувати); у сувої Analyze Problem (Аналіз проблеми) з'явиться ім'я сполучення та об'єкта.

Виділите групу Mates (Сполучення) із символом помилки в дереві конструювання FeatureManager і викличте контекстне меню. Для аналізу всіх сполучень із помилками можна використати на вибір одну із двох команд - What's Wrong? (Що невірно?) і Mate Diagnostics (Діагностика сполучень).