Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа Web, Матвиенко. Вариант 0033 д3.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
13.21 Mб
Скачать

4 Сценарії та основні модулі

4.1 Головна сторінка

При створенні головної сторінки було використано блокову верстку сайту. Блоки дозволяють розбити вікно перегляду браузера на безліч прямокутних блоків, які мають довільне розташування, що задане в каскадній таблиці стилів. Кожному блоку можна задати довільну ширину та висоту, відступи ззовні та всередині блоку, довільний фон.

При блокової верстки істотне значення приділяється універсальному тегу <div> , який виконує безліч функцій. Елемент <div> є блоковим елементом і призначений для виділення фрагмента документа з метою зміни виду вмісту. Як правило, вид блоку управляється за допомогою стилів. Щоб не описувати кожен раз стиль всередині тега , можна виділити стиль в зовнішню таблицю стилів, а для тега додати атрибут class або id з ім'ям селектора. ( Додаток А )

Group 1736

Рисунок 2 – Головна сторінка

4.2 Шаблон web-інтрфейсу

Веб-інтерфейс - це сукупність засобів, за допомогою яких користувач взаємодіє з веб-сайтом або веб-додатком через браузер. Веб-інтерфейси отримали широке поширення у зв'язку із зростанням популярності всесвітньої павутини і відповіднорозповсюдження веб-браузерів. Одним з основних вимог до веб-інтерфейсів є їхній однаковий зовнішній вигляд і однакова функціональність при роботі в різних браузерах. ( Додаток Б )

CSS (Cascading Style Sheets) - це каскадні таблиці стилів або технологія опису зовнішнього вигляду сторінок, написаних на HTML.

За допомогою CSS описано блоки сторінки з використанням таких властивостей:

  • margin – встановлює величину відступу від кожного краю елемента . Відступом є простір від кордону поточного елемента до внутрішньої межі його батьківського елементу;

  • padding - встановлює значення полів навколо вмісту елементу. Полем називається відстань від внутрішнього краю рамки елемента до уявного прямокутника , що обмежує його вміст;

  • height/width - визначає висоту/ширину елемента;

  • border-radius дозволяє встановити радіус скруглення куточків блоку;

  • background - властивості, які використовуються для визначення фону;

  • float - визначає по якій стороні буде вирівнюватися об'єкт;

  • list-style - дозволяє одночасно задати стиль маркера, його положення, а також зображення, яке буде використовуватися в якості маркера;

  • display - багатоцільова властивість, яка визначає, як елемент повинен бути показаний в документі;

  • text-decoration - визначає оформлення тексту;

  • position- використовується для позиціонування (щодо вікна браузера або інших об'єктів на веб-сторінці) елемента.

4.3 Сторінка з питаннями для самоконтролю

Сторінка призначена для перевірки засвоєння пройденого матеріалу з даних тем. ( Додаток В )

Сторінка містить інтерфейс показаний на рисунку 3. Після вибору пункту головного меню з’являються запитання з декількома відповідями. Для перевірки своїх знань треба вибрати лише одну правильну відповідь. Перевірити правильність можливо після натиснення на кнопку «Перевірити тест», після цього Ви будете переадресовані на іншу сторінку, на якій буде показано, яку саме кількість балів отримали, та зможете побачити правильну відповідь завдяки визначнику біля питання («+» – вірна відповідь, «-»– невірна відповідь).

Рисунок 3 – Інтерфейс

Рисунок 4 – Вікно результатів проходження тесту