Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 12.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
254.46 Кб
Скачать

5 Інтерпретація "Оранжевої книги" для мережних конфігурацій

В 1987 році Національним центром комп’ютерної безпеки США була опублікована інтерпретація "Оранжевої книги" для мережних конфігурацій. Даний документ складається з двох частин. Перша містить власне інтерпретацію, в другій розглядаються сервіси безпеки, специфічні або особливо важливі для мережних конфігурацій.

В першій частині вводиться мінімум нових понять. Найважливіше з них - мережна довірена обчислювальна база, розподілений аналог довіреної обчислювальної бази ізольованих систем. Мережна довірена обчислювальна база формується зі всіх частин всіх компонентів мережі, що забезпечують інформаційну безпеку. Довірена мережна система повинна забезпечувати такий розподіл захисних механізмів, щоб загальна політика безпеки реалізовувалася, не дивлячись на уразливість комунікаційних шляхів і на паралельну, асинхронну роботу компонентів.

Прямої залежності між обчислювальними базами компонентів, що розглядаються як ізольовані системи, і фрагментами мережної обчислювальної бази не існує. Більш того, немає прямої залежності і між рівнями безпеки окремих компонентів і рівнем безпеки всієї мережної конфігурації. Наприклад, в результаті об’єднання двох систем класу B1, що володіють несумісними правилами кодування міток безпеки, виходить мережа, що не задовольняє вимозі цілісності міток. Як протилежний приклад розглянемо об’єднання двох компонентів, один з яких сам не забезпечує протоколювання дій користувача, але передає необхідну інформацію іншому компоненту, який і веде протокол. У такому разі розподілена система в цілому, не дивлячись на слабкість компоненту, задовольняє вимозі підзвітності.

Щоб зрозуміти суть положень, що увійшли до першої частини, розглянемо інтерпретацію вимог до класу безпеки C2. Перша вимога до цього класу - підтримка довільного управління доступом. Інтерпретація передбачає різні варіанти розподілу мережної довіреної обчислювальної бази по компонентах і, відповідно, різні варіанти розподілу механізмів управління доступом. Зокрема, деякі компоненти, закриті для прямого доступу користувачів, можуть взагалі не містити подібних механізмів.

Інтерпретація відрізняється від самих "Критеріїв" обліком динамічності мережних конфігурацій. Передбачається наявність засобів перевірки автентичності і коректності функціонування компонентів перед їх включенням в мережу, наявність протоколу взаємної перевірки компонентами коректності функціонування один одного, а також присутність засобів сповіщення адміністратора про неполадки в мережі. Мережна конфігурація повинна бути стійка до відмов окремих компонентів або комунікаційних шляхів.

Серед захисних механізмів в мережних конфігураціях на першому місці стоїть криптографія, що допомагає підтримувати як конфіденційність, так і цілісність. Слідством використовування криптографічних методів є необхідність реалізації механізмів управління ключами.

Систематичний розгляд питань доступності є новиною по порівнянню не тільки з "Оранжевою книгою", але і з рекомендаціями X.800. Мережний сервіс перестає бути доступним, коли пропускна спроможність комунікаційних каналів падає нижче мінімально допустимого рівня або сервіс не в змозі обслуговувати запити. Видалений ресурс може стати неприступним і унаслідок порушення рівноправності в обслуговуванні користувачів. Довірена система повинна мати нагоду знаходити ситуації неприступності, уміти повертатися до нормальної роботи і протистояти атакам на доступність.

Для забезпечення безперервності функціонування можуть застосовуватися наступні захисні заходи:

  • внесення в конфігурацію тієї або іншої форми надмірності (резервне устаткування, запасні канали зв’язку і т.п.);

  • наявність засобів реконфигурирования для ізоляції і/або заміни вузлів або комунікаційних каналів, що відмовили або піддалися атаці на доступність;

  • розосередженість мережного управління, відсутність єдиної точки відмови;

  • наявність засобів нейтралізації відмов (виявлення компонентів, що відмовили, оцінка наслідків, відновлення після відмов);

  • виділення підмереж і ізоляція груп користувачів один від одного.

Одним з найважливіших в "Оранжевій книзі" є поняття монітора обігу. Стосовно структуризації мережної конфігурації можна сформулювати наступне твердження, що забезпечує достатню умову коректності фрагментації монітора обігу.

Хай кожний суб’єкт (тобто процес, діючий від імені якого-небудь користувача) укладений усередині одного компоненту і може здійснювати безпосередній доступ до об’єктів тільки в межах цього компоненту. Далі, хай кожний компонент містить свій монітор обігу, що відстежує всі локальні спроби доступу, і всі монітори реалізують злагоджену політику безпеки. Хай, нарешті, комунікаційні канали, що зв’язують компоненти, зберігають конфіденційність і цілісність передаваної інформації. Тоді сукупність всіх моніторів утворює єдиний монітор обігу для всієї мережної конфігурації.

Дане твердження є теоретичною основою декомпозиції розподіленої ІС в об’єктно-орієнтованому стилі в поєднанні з криптографічним захистом комунікацій.

Соседние файлы в предмете Защита информации