Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП ІТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
151.04 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: формування сучасного економічного світогляду, розуміння закономірностей протікання економічних процесів на рівні господарських суб'єктів, сутності і принципів підприємництва, впливу ринкових законів на функціонування підприємства, фактори виробничої діяльності підприємства, системи економічних відносин у взаємодії з розвитком продуктивних сил.

Завдання: вивчення економічних основ взаємодії факторів виробництва і реалізації продукції, освоєння методів і принципів вартісної оцінки витрат і результатів діяльності підприємства, принципів організації ефективних процесів виробництва, способів мотивації, що забезпечують ефективне господарювання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: економічні основи функціонування і розвитку підприємства, методи оцінки витрат і результатів діяльності підприємства, способи мотиваційного впливу що забезпечують ефективне господарювання;

вміти: на практиці застосовувати знання теоретичного характеру, що передбачає навички аналітичної діяльності, здійснення необхідних розрахунків, техніку обгрунтування рішень, способи реалізації мотиваційного впливу;

мати мотивацію, необхідну для постановки та досягнення цілей ефективного господарювання.

3. Програма навчальної дисципліни «Економіка та основи іт - бізнесу»

Модуль 1

Т.1. Підприємство і основи його організації.

Принципи підприємництва. Виробничі фактори і капітал підприємства. Класифікація підприємств.

Т.2. Трудові фактори підприємства.

Поняття трудових факторів. Класифікація персоналу підприємства. Набір персоналу. Добір і розстановка працівників. Кількісні та якісні характеристики персоналу. Продуктивність праці і шляхи її підвищення. Визначення чисельності працівників.

Т.3. Основний капітал.

Поняття основного капіталу. Класифікація та структура основного капіталу. Зміст нематеріальних та довгострокових фінансових активів. Методи оцінки основних фондів. Зношування і відтворення основних фондів. Амортизація основних фондів. Виробнича потужність підприємства.

Т. 4. Оборотний капітал.

Склад, структура та кругообіг оборотного капіталу. Нормування обігових коштів. Показники оборотності обігових коштів. Методи прискорення оборотності обігових коштів.

.

Т.5. . Інформаційні фактори діяльності підприємства.

Форми і функції інформації. Економічне значення інформації. Інформаційна економіка. Напрямки розвитку інформаційної економіки.

Модуль 2

Т.6 . Витрати підприємства.

Характеристика витрат підприємства. Економічні і бухгалтерські витрати. Постійні і змінні витрати. Середні і граничні витрати, їх вплив на вартість продукції. Гранична корисність і граничний дохід. Способи оптимізації витрат підприємства.

Т.7 Собівартість продукції.

Сутність собівартості. Характеристика кошторису витрат. Групування витрат за статтями калькуляції. Класифікація статей калькуляції. Складання планової калькуляції. Методи обліку і калькуляції фактичної собівартості.

Т.8. Основи фінансової діяльності підприємства.

Загальні аспекти фінансової діяльності. Фінансові ресурси підприємства. Напрямки використання фінансових ресурсів. Результати фінансової діяльності.

Т. 9. Економічна ефективність.

Поняття про ефект та ефективність. Методи розрахунків ефективності. Доходи і витрати підприємства як основа формування показників економічної ефективності. Економічний ефект і питання ціноутворення. Показники економічної ефективності.