Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LEKTsIYa_1__kopia

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
41.98 Кб
Скачать

Лекція 1

Тема: «Вступ. Електрична енергія, її переваги перед іншими видами енергії. Джерела електроенергії. Основні напрямки електротехніки»

Мета: «Розглянути поняття електричної енергії, її переваг над іншими видами енергії. Закріпити та розширити знання про джерела електричної енергії, визначити основні напрямки електротехніки».

Література: Л1, ст.. 4-13, 27.

Основні питання:

  1. Основні визначення електротехніки.

  2. Електрична енергія, її носії, переваги перед іншими видами енергії.

  3. Сучасні та перспективні джерела електричної енергії.

  4. Основні напрямки електротехніки.

1. Електротехніка - технічна дисципліна, що займається аналізом і практичним використанням для потреб промислового виробництва й побуту всіх фізичних явищ, пов'язаних з електричними й магнітними полями.

Область практичного застосування електротехніки має чотири пов’язані один з одним напрямки:

  1. Одержання електричної енергії.

  2. Передача енергії на відстань.

  3. Перетворення електромагнітної енергії.

  4. Використання електроенергії.

Науково-технічний прогрес відбувається при все більше широкому використанні електричної енергії у всіх галузях вітчизняної промисловості. Тому електротехнічна підготовка інженерів не електротехнічних спеціальностей повинна передбачати досить докладне вивчення питань теорії й практики використання різних електроустановок. Інженер будь-якої спеціальності повинен знати пристрій, принцип дії, характеристики та експлуатаційні можливості електричних ланцюгів, електричних машин, різних апаратів та електроустаткування, способи регулювання й керування ними.

Історія розвитку електротехніки як науки пов'язана з найважливішими дослідженнями й відкриттями. Це дослідження атмосферної електрики, поява джерел безперервного електричного струму - гальванічних елементів (1799 р.), відкриття електричної дуги (1802 р.) і можливість її використання для плавки металів і освітлення, відкриття закону про напрямок індукованого струму (1832 р.) і принципу оборотності електричних машин. В 1834 р. вперше був здійснений електропривод судна, відкриття закону теплової дії струму - закону Джоуля-Ленца (1844 р.). В 1876 р. покладений початок практичному застосуванню електричного освітлення з винайденням електричної свічі, в 1889-1891 р. створені трифазний трансформатор і асинхронний двигун.

В цей час вітчизняна електроенергетика займає передові позиції у світі по створенню потужних ГЕС і каскадів електростанцій, виробництву потужних гідрогенераторів, високим темпам теплофікації, будівництву високовольтних ліній електропередач і потужних об'єднаних енергосистем, високому технічному рівню електромережевого господарства.

В сучасних виробничих машинах за допомогою електротехнічної та електронної апаратури здійснюється керування її механізмами, автоматизація їхньої роботи, контроль за веденням виробничого процесу, забезпечується безпека обслуговування та ін. Все ширше використається в технологічних установках електрична енергія, наприклад, для нагрівання виробів, плавлення металів, зварювання.

Основним завданням даного курсу є одержання основних відомостей і формування знань, умінь і навичок по електротехніці та електронним пристроями.

До складу курсу входять наступні розділи:

  1. Електричні кола постійного струму.

  2. Електромагнетизм.

  3. Електричні кола змінного струму.

  4. Трифазні кола.

  5. Електричні вимірювання.

  6. Трансформатори.

  7. Електричні машини.

  8. Основи електроніки.

2. Електричною енергією володіють електричні заряди елементарних частинок речовин. Електричні заряди нерозривно зв'язані з їх електричним полем, а його присутність визначається здатністю виконувати роботові при взаємодії з іншими електричними зарядами.

Переваги електричної енергії:

  • Порівняно просто одержати з інших видів енергії природи;

  • Легко, з мінімальними втратами передається на відстань та розподіляється між споживачами;

  • Легко перетворюється в інші види;

  • ККД електрообладнання досягає до 90 % і вище;

  • Екологічність;

  • Електрообладнання має високу надійність та довговічність, легко автоматизується.

3. Основні та перспективні джерела електроенергії:

- Хімічні І-го та ІІ-го роду;

- ТЕС, ТЕЦ, ДРЕС;

- АЕС, АТЕЦ, АДРЕС;

- ГЕС.

Перспективні:

  • Вітрові;

  • Сонячні;

  • Геотермальні;

  • Термогенератори.

4. Основні напрямки електротехніки:

- Енергетичний вирішує питання виробництва, транспортування та розподілу електроенергії.

- Технологічний - вирішує питання застосування електричної енергії на виробництві, у науці, побуті, медицині, транспорті та ін.

- Інформаційний - вирішує питання одержання, передачі, обробки та застосування інформації (ЕОМ, зв'язок, телебачення, технічна кібернетика та ін.).

Контрольні запитання:

1. Що таке електрична енергія?

2.Які переваги електричної енергії над іншими видами енергії?

3.Назвіть носіїв електричної енергії

4.Які джерела електричної енергії вам відомі?

3

Соседние файлы в предмете Электротехника