Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.С.П.П / ТСПП / опорні конспекти / Лекція 1 у оп.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
86.02 Кб
Скачать

4. Забезпечення надійності - основний мотив розробки програмних засобів

Загальні принципи забезпечення надійності ПЗ:

  • попередження помилок;

  • самовиявлення помилок;

  • самовиправлення помилок;

  • забезпечення стійкості до помилок.

Аналіз природи помилок при розробці ПЗ потребує розглянути наступні питання:

  • боротьба з складністю

  • забезпечення точності перекладу

  • подолання бар'єру між користувачем і розробником

  • забезпечення контролю ухвалюваних рішень.

Самовиявлення помилки в програмі означає, що програма містить засоби виявлення відмови в процесі її виконання. Самовиправлення помилки в програмі означає виправлення наслідків цієї відмови, для чого в програмі повинні бути відповідні засоби. Забезпечення стійкості програми до помилок означає, що в програмі містяться засоби, що дозволяють локалізувати область впливу відмови програми, або зменшити його неприємні наслідки, а іноді запобігти катастрофічним наслідкам відмови.

5. Методи боротьби зі складністю систем:

  • забезпечення незалежності компонент системи;

  • використання в системах ієрархічних структур.

Забезпечення незалежності компонент означає розбиття системи на такі частини, між якими повинні залишитися по можливості менше зв'язків. Одним з втілень цього методу є модульне програмування.

Використання ієрархічних структур дозволяє локалізувати зв'язки між компонентами, допускаючи їх лише між компонентами, що належать суміжним рівням ієрархії. Цей метод, означає розбиття великої системи на підсистеми.

6. Забезпечення точності перекладу

Забезпечення точності перекладу направлене на досягнення однозначності інтерпретації документів різними розробниками, а також користувачами ПЗ. Весь процес перекладу можна розбити на наступні етапи:

  • Зрозумійте завдання;

  • Складіть план (включаючи цілі і методи рішення);

  • Виконайте план (перевіряючи правильність кожного кроку);

  • Проаналізуйте отримане рішення.

7. Подолання бар'єру між користувачем і розробником

Для цього необхідно правильно зрозуміти, по-перше, чого хоче користувач, і, по-друге, його рівень підготовки і навколишнє його оточення. Тому слідує - привертати користувача в процеси ухвалення рішень при розробці ПЗ, - ретельно освоїти особливості його роботи (краще всього - побувати в його "шкурі").

8. Контроль ухвалюваних рішень

Обов'язковим кроком в кожному процесі (етапі) розробки ПЗ повинна бути перевірка правильності ухвалених рішень. Це дозволить виявляти і виправляти помилки на найранішій стадії після її виникнення, що, по-перше, істотно знижує вартість її виправлення і, по-друге, підвищує вірогідність правильного її усунення.

Мета модульного програмування

Приступаючи до розробки кожної програми ПЗ, слід зважати на те, що вона, як правило, є великою системою, тому ми повинні прийняти заходи для її спрощення. Тому програму розробляють по частинах, які називаються програмними модулями. А сам такий метод розробки програм називають модульним програмуванням. Програмний модуль - це будь-який фрагмент опису процесу, що оформляється як самостійний програмний продукт, придатний для використання в описах процесу.

Не всякий програмний модуль сприяє спрощенню програми. Для оцінки прийнятності виділеного модуля використовуються критерії:

Розмір модуля вимірюється числом операторів, що містяться в нім (рядків). Модуль не повинен бути дуже маленьким або дуже великим. Маленькі модулі приводять до громіздкої модульної структури програми і можуть не окупати накладних витрат, пов'язаних з їх оформленням.

Міцність модуля - це міра його внутрішніх зв'язків. Чим вище міцність модуля, тим більше зв'язків він може заховати від зовнішнієї частини.

Функціонально міцний модуль - це модуль, що виконує (що реалізовує) одну яку-небудь певну функцію.

Інформаційно міцний модуль - це модуль, що виконує (що реалізовує) декілька операцій (функцій) над однією і тією ж структурою даних (інформаційним об'єктом), яка вважається невідомою поза цим модулем.

Соседние файлы в папке опорні конспекти