Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

О.О.П / Лабораторні роботи / Додаток до роботи № 12 - 4

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
23.55 Кб
Скачать

  1. Даний масив A розміру N. Упорядкувати його за збільшенням методом сортування простим обміном («бульбашковим» сортуванням): проглядати масив, порівнюючи його сусідні елементи (A1 і A2, A2 і A3 і т. д.) і міняючи їх місцями, якщо лівий елемент пари більше правого; повторити описані дії N-1 раз. Для контролю за виконуваними діями виводити вміст масиву після кожного перегляду. Врахувати, що при кожному перегляді кількість аналізованих пар можна зменшити на 1.

  1. Даний масив A розміру N. Упорядкувати його за збільшенням методом сортування простим вибором: знайти максимальний елемент масиву і поміняти його місцями з останнім (N-м) елементом; виконати описані дії N-1 раз, кожного разу зменшуючи на 1 кількість аналізованих елементів і виводячи вміст масиву.

  1. Даний масив A розміру N. Упорядкувати його за збільшенням методом сортування простими вставками: порівняти елементи A1 і A2 і, при необхідності міняючи їх місцями, добитися того, щоб вони виявилися впорядкованими за збільшенням; потім звернутися до елементу A3 і перемістити його в ліву (вже впорядковану) частину масиву, зберігши її впорядкованість; повторити цей процес для решти елементів, виводячи вміст масиву після обробки кожного елементу (від 2-го до N-го). При виконанні описаних дій зручно використовувати прийом «бар'єру», записуючи черговий елемент перед його обробкою в додатковий елемент масиву A0.

  1. Даний масив A розміру N. Не змінюючи даний масив, вивести номери його елементів в тому порядку, в якому відповідні ним елементи утворюють зростаючу послідовність. Використовувати метод «бульбашкового» сортування, модифікувавши його таким чином: створити допоміжний цілочисельний масив номерів I, заповнивши його числами від 1 до N; проглядати масив A, порівнюючи пари елементів масиву A з номерами I1 і I2, I2 і I3 . і міняючи місцями відповідні елементи масиву I, якщо лівий елемент пари більше правого. Повторивши описану процедуру проглядання N-1 раз, отримаємо в масиві I необхідну послідовність номерів.