Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курсовая работа / Курс / Курсовая 2012 / Методичні вказівки

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
311.84 Кб
Скачать

Методичні вказівки

до виконання та оформлення курсової роботи з дисципліни

«Основи програмування та алгоритмічні мови» для студентів

спеціальності 5.05010101 «Обслуговування програмних систем та комплексів»

1 Загальні положення

Курсова робота з курсу “Основи програмування та алгоритмічні мови” передбачає виконання комплексного завдання з елементами дослідницького характеру.

Метою курсової роботи є закріплення, поглиблення та узагальнення знань, якими студент оволодів під час вивчення курсу, в набутті навичок використання основ алгоритмізації та програмування на алгоритмічних мовах високого рівня з використанням принципів об’єктноорієнтованого проектування та програмування, методики розробки програмних модулів та програмного забезпечення, набуття навичок з оформленням відповідного текстового, програмного та ілюстративного матеріалу у формі звіту.

Знання основ алгоритмізації та програмування з використанням принципів об’єктно-орієнтованого проектування ПЗ різних задач на ЕОМ необхідно для подальшого використання у розробці програмного забезпечення сучасних складних технічних систем та комп’ютерних систем управління.

В результаті вивчення дисципліни та роботи над курсовою роботою студенти повинні:

знати: загальні питання технології і методології побудови програмних засобів, загальні питання побудови та використання сучасних систем об’єктно-орієнтованного та візуального проектування програмних засобів; основні поняття та методи об’єктно-орієнтованного проектування та програмування, основні засоби розробки програм з використанням ієрархічних структур об’єктів;

вміти: самостійно, згідно з завданням курсового проекту, розробити інтерфейс програмного засобу, самостійно вибирати середовище проектування програмного засобу, проектувати, розробляти, налагоджувати та супроводжувати сучасне програмне забезпечення комп’ютерних систем управління.

Під час виконання курсової роботи студент повинен продемонструвати:

9вміння збирати і аналізувати відповідні матеріали про об’єкт дослідження, використовуючи сучасні джерела інформації, включаючи Інтернет ресурси;

9спроможність проводити необхідні обґрунтування для розробки програмних засобів систем управління різного призначення, тощо;

9здатність доводити розв'язання поставленої задачі до логічного кінця;

9модульного принципу розроблення програм;

9стандартних бібліотечних функцій;

9методів структурного, модульного та об’єктно-орієнтованого програмування;

9вміння аналізувати отримані результати і робити з них висновки.

Курсова робота є самостійною роботою студента. Відповідальність за правильність аналітичних висновків, результатів розрахунків і моделювання, а також оформлення несе студент - автор курсового проекту.

2 Тематика курсових робіт

Тематика та індивідуальні завдання на курсову роботу повинні віддзеркалювати сучасний стан розвитку у галузі комп’ютерних програм та бути спрямовані на поетапне створення проекту, на розробку програмних засобів (ПЗ). Основний напрямок тематики курсових робіт заздалегідь формується, розглядається та затверджується на засіданні циклової комісії. Курсова робота виконується за варіантом, наданим викладачем. Робота над помилками виконується у кінці курсової роботи.

2.1Формування знань та вмінь

Урезультаті виконання курсової роботи студенти повинні отримати:

Знання:

-модульного принципу розроблення програм;

-стандартних бібліотечних функцій;

-методів структурного, модульного та об’єктно-орієнтованого програмування;

-принципів роботи з типізованими файлами.

Вміння:

-розробляти алгоритми розв’язання задач на ПЕОМ за математичним описом;

-програмувати алгоритми на мові BPW або Delphi;

-програмувати графічні алгоритми;

-реалізовувати багатомодульні програми;

-з використанням можливостей DELPHI розробляти зручний інтерфейс користувача;

- використовувати бібліотечні функції.

2.2 Вимоги до курсової роботи

Курсова робота повинна бути виконана на рівні, що відповідає вимогам до кваліфікації студента четвертого курсу навчання з використанням елементів аналізу і синтезу; за необхідністю повинна включати в себе аналіз сучасних технологій, методів та засобів проектування та розробки програмного забезпечення комп’ютерних систем управління, розробку алгоритмічного та програмного забезпечення та проведення тестування розробленого програмного комплексу, які повинні супроводжуватися відповідними обґрунтуваннями, плануванням, оптимізацією та аналізом. Окремі частини роботи повинні бути логічно пов'язані між собою і спрямовані на досягнення мети розробки.

Основними документами, що представляють курсову роботу є пояснювальна записка та комплекс програм на CD-диску. Текст пояснювальної записки до курсової роботи повинен бути викладений лаконічно, у обґрунтованому стилі. Не дозволяється переписування літературних джерел та використання не опрацьованих студентом Інтернет-оглядів.

Пояснювальна записка виконується на аркушах формату А4 згідно СТП 1.01-01 «Стандарт підприємства». У випадку необхідності окремі ілюстрації можуть виконуватись на аркушах більших форматів.

2.3 Вимоги до оформлення пояснювальної записки

Звіт повинен містити такі розділи:

-завдання, видане викладачем;

-постановка задачі;

-математична модель;

-опис структури даних та вимог до них;

-опис файлів та їх призначення;

-опис процедур та функцій користувача;

-опис стандартних процедур та функцій, що використовувалися у програмі:

-інструкція для роботи з програмою: системному програмісту, користувачу;

-приклад тестування та результату роботи програми:

-висновки;

-список літератури.

2.4 Зміст розділів пояснювальної записки

Завдання, видане викладачем

До курсової роботи необхідно вкласти аркуш з завданням, що був виданий викладачем. На ньому мають бути зазначені номер варіанта і текст завдання.

Постановка задачі

У цьому розділі необхідно чітко сформулювати мету курсової роботи, а також зазначити, які саме дії повинна виконувати програма.

Математична модель

Цей розділ наявний, якщо в курсовій роботі необхідно провести розрахунки параметрів, моделювання процесів або явищ. Необхідно навести формули, за якими здійснюються

розрахунки, описати математичні основи методів, які використовуються для розв’язання поставленої задачі. Цей розділ повинен обов’язково бути у курсових роботах студентів денної форми навчання.

Опис структури даних та вимог до них

Необхідно описати, які дані є вхідними для розв’язання задачі, а які - необхідно отримати. Також слід описати структуру запису файлу, зазначити тип полів запису та їх призначення. У разі використання вхідних даних, що вводяться за допомогою клавіатури, текстових файлів та ін., зазначити назви відповідних змінних, тип даних, діапазон можливих значень.

Опис файлів та їх призначення

Необхідно перелічити всі файли, що необхідні для роботи проекту, зазначити назву файлів, їх призначення, а також описати структуру (за необхідності). Наприклад, якщо файл містить модуль користувача, зазначити, з яких розділів він складається і що містить кожний розділ.

Опис процедур та функцій користувача

У цьому розділі необхідно зазначити, які саме процедури і функції були розроблені в процесі виконання курсової роботи. Вказати їх призначення, а також перелічити вхідні і вихідні параметри, їх тип і призначення.

Опис стандартних процедур та функцій, що використовувалися у програмі

Необхідно навести назву стандартної процедури або функції, параметри, а також зазначити, які саме дії вони виконують. Бажано розмістити їх перелік у відповідних блоках. Наприклад, у розділі „Робота з файлами’’’ описати процедури і функції, які дозволяють працювати с файлами, в розділі „Графічні можливості BPW" -відповідні процедури і функції та ін.

Наприклад:

Процедура assign (<логічне ім’я файлу>, < фізичне ім’я файлу>); – встановлює відповідність між логічним і фізичним іменами файлу. Логічне ім’я - це ім’я змінної з розділу опису var. За цим іменем до файлу звертаються у програмі. Фізичне ім’я – це ім’я, під яким файл записаний на диску.

Для наведеного опису ця процедура має вигляд assign (f,’ fakult.dat’);

Інструкція для роботи з програмою: системному програмісту, користувачу

Зазначити, які ресурси необхідні для роботи програми, що необхідно зробити для запуску програми на виконання, дати чіткі вказівки, як необхідно відповідати на запити програми.

Наприклад:

Для запуску програми необхідно запустити файл kursova.exe . Після запуску файлу з’являється заставка програми, при натисненні будь-якої клавіші з’являється меню. В меню вибираємо необхідний пункт за допомогою введення відповідного номера і натискаємо enter

Приклад тестування та результату роботи програми

Зазначити, які вхідні дані використовувались для тестування роботи програми, навести приклади розрахунків, а також розмістити screenShot роботи програми.

Шифр

П.І.П.б

: Оцінки за екзамени

Участь у

групи

: 1 : 2 : 3 : 4 : 5

роботі

 

 

 

 

 

ІН-31

Іванов

: 4 : 4 : 4 : 4 : 4

1

ІН-31

Петров

: 3 : 4 : 4 : 4 : 4

1

ІН-31

Сидоров

: 3 : 4 : 3 : 4 : 3

0

ІН-32

Прокопенко

: 5 : 4 : 4 : 4 : 4

0

ІН-32

Шевченко

: 5 : 5 : 5 : 5 : 5

1

Навести отримані розрахунки, за необхідності навести графіки.

Висновки

В цьому розділі необхідно зазначити, які результати були отримані у процесі виконання роботи, провести аналіз отриманих даних.

Список літератури

Необхідно навести список літератури, яку студент використовував при виконанні курсової роботи.

Наприклад:

1. Фаронов В. В. Турбо Паскаль 7.0. Учебный курс: Учебное пособие. – М.: Нолидж, 2001. – 576 с.

Додатки

У додатки включають логічні схеми програм та їх лістинги, а також інші документи. Крім цього, в додатки розміщують таблиці, графіки та методики, які не увійшли до пояснювальної записки, але потрібні для пояснень.

2.5Порядок захисту курсової роботи

Втерміни, зазначені документом, курсова робота здається керівникові на перевірку. Курсова робота перевіряється по суті.

Для захисту курсового проекта призначається комісія у складі не менше як двох викладачів. Захист курсового проекта проводиться у формі співбесіди зі з’ясуванням всіх питань, що виникли у керівника під час перевірки курсової роботи та членів комісії під час захисту.

Оцінка за курсову роботу виставляться за наступним крітерієм:

На «відмінно» оцінюється робота, в якій студент виявив високій рівень теоретичних знань програмного матеріалу, вміє пов’язувати свої знання з практичною роботою. При відповіді під час захисту студент повинен показати свою компетентність та загальну ерудицію.

На «добре» оцінюється робота, в якій студент виявив високій рівень теоретичних знань програмного матеріалу, вміє пов’язувати свої знання з практичною роботою. Але при відповіді не зміг повно відповісти на додаткові питання.

На «задовільно» оцінюється робота, в якій студент показав недостатню теоретичну підготовку та слабке вміння вирішувати практичні завдання.

На «незадовільно» оцінюється робота, в якій студент виявив поверхневі, фрагментарні знання теоретичного матеріалу та показав фактичне невміння їх застосовувати на практиці.

3 Варіанти завдань

3.1 Для студентів 2 курсу курсова робота «Створення і обробка файла записів»

Вимоги до програми

Створення та обробка бази даних здійснюється шляхом вибору відповідного пункту меню. Основні пункти меню програми:

-створення файла записів;

-додавання інформації у файл;

-внесення змін у запис за запитом;

-видалення запису;

-виведення вмісту файла даних у вигляді таблиці;

-реалізація дій відповідно до варіанта завдання.

Обробка файла (створення, додавання, видалення, редагування і т.д.) повинна здійснюватися за допомогою процедур та функцій.

Введення даних повинно відбуватися з перевіркою на область допустимих значень. Всі процедури та функції повинні бути розміщенні у відповідних модулях.

Фай повинен містити не менше 10 записів.

Спочатку роботи програми виводиться титульна сторінка в графічному режимі з вказанням автора роботи та номера варіанта. По закінченню роботи з базою даних в графічному режимі виводиться повідомлення про завершення роботи програми.

Варіант 1

Створити файл, що містить відомості про кількість виробів, зібраних робітниками цеху за тиждень. Кожний запис складається з таких полів: прізвище робітника, номер ділянки, кількість виробів, зібраних ним щоденно протягом робочого тижня, тобто за понеділок, вівторок і т.д.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-прізвище робітників і загальну кількість виробів, зібраних за тиждень для ділянки Х;

-прізвище робітника, що зібрав за тиждень найбільшу кількість виробів для кожної ділянки;

-кількість деталей, що зібрав робітник за тиждень за прізвищем робітника.

Варіант 2

Створити файл, що містить відомості про репертуар театру. Кожний запис складається з таких полів: дата, назва вистави, ціна квитка, виконавець головної ролі.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-ціну квитка та виконавця головної ролі за назвою вистави;

-перелік вистав, що відбудуться ХХ.ХХ.ХХ;

-час останньої вистави.

Варіант 3

Створити файл, що містить відомості про місячну зарплату робітників заводу. Кожний запис містить такі поля: прізвище робітника, назва цеху, розмір заробітної плати.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список робітників, які отримують зарплату вище заданої;

-відомість про начислення заробітної плати робітникам заданого цеха та середню заробітну плату по цеху.

Варіант 4

Створити файл, що містить відомості про картотеку в регістраторі поліклініки з такою структурою запису: прізвище хворого, дату відвідування, діагноз, лікар.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-хворого, лікаря та дати відвідування поліклініки за прізвищем хворого;

-кількість хворих у заданого лікаря;

-підвести статистичний підсумок кількості хворих за діагнозами у порядку зменшення розповсюдженості захворювань.

Варіант 5

Створити файл, що місить відомості про результати здачі сесії студентами 1 курсу. Структура запису: номер групи, прізвище студента, відмітки за іспитами (3 предмета), ознака участі у громадській діяльності: «1» – активна участь, «0» – неучасть.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список студентів-відмінників, які неактивні у громадській діяльності;

-студенти, що мають трійки та активні у громадській діяльності.

Варіант 6

Створити файл, що містить відомості про картотеку бібліотеки. Структура запису: шифр книги, автор, назва, рік видання, місцезнаходження (номер стелажу), кому видана.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список книг автора Х;

-місцезнаходження книги автора Х назви Х;

-список та кількість виданих книг читачеві Х.

Варіант 7

Створити файл, що містить відомості про асортимент товару даного виду та досліджень ринку збуту даного товару. Структура запису: назва товару (наприклад, різні види прального порошку), виробник, ціна, обсяг продажу, середній достаток покупців.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-назви товару, виробники, ціни та обсяги продажів по середньому достатку покупців;

-назви товару, що користуються найбільшим та найменшим попитом;

-наявність товару або його відсутність за назвою товару.

Варіант 8

Створити файл, що містить відомості про результати виборів. Структура запису: виборча ділянка, прізвище кандидата (3 кандидата), кількість голосів «за», кількість голосів «проти».

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-результати голосування по виборчій ділянці Х;

-підсумки результатів виборів з виведенням прізвищ кандидатів та кількості отриманих ними голосів у спадаючому порядку.

Варіант 9

Створити файл, що містить відомості про наявність квитків та рейсах автовокзалу. Структура запису: номер рейсу, пункт призначення, час вирушення, час прибуття, кількість вільних місць, ціна квитка. Написати програму, що видає наступну інформацію:

- час відправлення автобусів у місто Х;

- наявність вільних місць та номера рейсів в місто Х з часом відправлення від Х до Х.

Варіант 10

Створити файл, що містить відомості про випускників школи. Структура запису: прізвище, ім’я, побатькові, клас, номер атестата, середній бал по атестату, вид учбового закладу (ВУЗ, технікум/коледж, училище, далі не навчається).

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список випускників, що вступили до вищих навчальних закладів;

-випускників, середній бал яких більше 4.

Варіант 11

Створити файл, що містить відомості про біржу труда. Структура запису: прізвище, професія, заробітна плата на попередньому місці роботи, освіта, досвід роботи за професію, дата поставлення на облік. Написати програму, що видає наступну інформацію:

-інформацію про поставлених на облік по заданій професії;

-список професій та кількість людей, потребуючих працевлаштування у порядку зменшення попиту на відповідну професію;

-список людей термін прибуття яких на біржі закінчився із послідуючим їх видаленням із бази даних.

Варіант 12

Створити файл, що містить відомості про результати досліджень якісних властивостей даного виду продукції, вироблених на підприємстві (наприклад, різні сорти морозива). Структура запису: сорт продукції, ціна, бал оцінки якості кожного з експертів (3 експерти).

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список сортів продукції із визначенням середнього балу якості у порядку зростання оцінки;

-список видів продукції із балами якості, ціна яких не перевищує Х грн.

Варіант 13

Створити файл, що містить інформацію про результати спортивних змагань. Структура запису: вид змагання, прізвище учасника, номер групи, кількість набраних балів (у змаганнях прийнятою участь по 1-му учаснику з кожної групи).

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-загальна кількість балів, набраних студентами кожної групи із визначенням групи переможця;

-прізвища учасників за вказаним видом спорту;

-прізвища переможців по окремим видам змагань (1, 2, 3 - місце).

Варіант 14

Створити файл, що містить відомості про співробітників фірми. Структура запису: прізвище, назва відділу, рік народження, посада оклад.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список співробітників відділу Х, їх посади та оклад;

-середній оклад працівників відділу Х;

-список співпрацівників відділу Х не старше Х років.

Варіант 15

Створити файл, що містить відомості про пацієнтів дитячої клініки. Структура запису: прізвище пацієнта, стать, вік, місце проживання (місто), діагноз.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-загальну кількість пацієнтів, прибувши з інших міст;

-список пацієнтів з діагнозом Х;

-кількість пацієнтів клініки з діагнозом Х, вік яких не перевищує Х.

Варіант 16

Створити файл, що містить відомості про кількість виробів зібраних робочими цеха за тиждень. Кожний запис містить такі поля: прізвище робітника, номер ділянки, кількість деталей, зібраних ним щоденно протягом тижня (тобто окремо за понеділок, вівторок і т.д.).

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-прізвища робітників та загальна кількість деталей зібраних за тиждень для ділянки Х;

-загальну кількість зібраних деталей по кожній ділянці у спадаючому порядку;

-прізвище робітника, що зібрав за тиждень найбільшу кількість деталей.

Варіант 17

Створити файл, що містить відомості про акти реєстрації шлюбу. Структура запису: прізвища нареченого та нареченої, дата реєстрації шлюбу, дата подання заяви, відмітка про реєстрацію (ТАК/НІ). Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список запланованих шлюбів по введеній даті реєстрації;

-дата реєстрації найбільшої кількості шлюбів;

-прізвища наречених, реєстрація шлюбу яких не відбулася.

Варіант 18

Створити файл, що містить інформацію про пропозицію робочих місць. Структура запису: роботодавець, спеціальність, працевлаштування за якою пропонується, кількість робочих місць, середня заробітна плата.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список роботодавців та середню заробітну плату за професією Х;

-список професій, що мають попит у порядку зростання кількості робочих місць, що пропонується;

-список роботодавців за спеціальностями, що пропонуються, та відповідна кількість робочих місць;

-за заробітною платою вивести пропозиції про працевлаштування.

Варіант 19

Створити файл, що містить відомості про потрібність різних видів матеріалів для виробництва на даному підприємстві. Структура запису: вид виробу, потреба в матеріалах на виготовлення одиниці даного виду.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-потреба в матеріалах на виготовлення Х одиниць виробів виду Х;

-по введеним з терміналу даним про наявність матеріалів кожного виду, визначити, які вироби і в якій кількості може виготовити підприємство, припускаючи, що виготовляється лише продукція одного виду.

Варіант 20

Створити файл, що містить відомості про працевлаштування випускників по підприємствам. Структура запису: прізвище, номер диплому, середній бал, місце роботи, що пропонується (підприємство), ознака прийняття на роботу на даному підприємстві (ТАК/НІ).

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список випускників, працевлаштованих на підприємстві Х, та їх кількість;

-список підприємств у порядку зростання кількості працевлаштованих на них випускників;

-список не працевлаштованих випускників із зазначенням місця роботи, що пропонувалося, і середньому балу диплома.

Варіант 21

Створити файл, що містить відомості про студентів факультету. Структура запису: прізвище, ім’я, побатькові, стать, вік, курс.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-за номер курсу – кількість юнаків та дівчат, що навчаються на заданому курсі (у процентному відношенні);

-прізвище найстаршого студента.

Варіант 22

Створити файл, що містить відомості про студентів факультету. Структура запису: прізвище, ім’я, побатькові, стать, вік, курс.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

- за номером курсу – середній вік студентів, що на ньому навчаються;

-який вік студентів є найбільш розповсюдженим та список студентів даного віку;

-визначити за статтю найстаршого студента.

Варіант 23

Створити файл, що містить відомості про підсумки зимової сесії студентів 1-го курсу. Структура запису: прізвище, номер групи, відмітка1, відмітка2, відмітка3.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список студентів, що мають заборгованість за усіма предметами;

-назва предмету та прізвища студентів, які не склали іспит;

-за назвою предмета та групою – середній бал по предмету.

Варіант 24

Створити файл, що містить відомості про підсумки зимової сесії студентів 1-го курсу. Структура запису: прізвище, номер групи, відмітка1, відмітка2, відмітка3.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-за номером групи – прізвище студентів, що склали всі іспити на «4» та «5»;

-за номером групи – якість та успішність із заданого предмета.

Варіант 25

Створити файл, що містить відомості про підсумки зимової сесії студентів 1-го курсу. Структура запису: прізвище, номер групи, відмітка1, відмітка2, відмітка3.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-за назвою предмета – визначити студентів-двіїшників;

-за назвою предмета – якість та успішність для заданої групи.

Варіант 26

Створити файл, що містить відомості про підсумки зимової сесії студентів 1-го курсу. Структура запису: прізвище, номер групи, відмітка1, відмітка2, відмітка3.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-за номером групи – середній бал успішності, у порядку спадання середньої успішності студентів;

-за номером групи – середній бал успішності із заданого предмету;

-студентів-двіїшників по заданому предмету.

Варіант 27

Створити файл, що містить інформацію про асортимент товарів магазину. Структура запису: назва товару, фірма-постачальник, вартість, кількість, дата надходження.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-товари заданої фірми;

-список товарів у порядку спадання їх вартості;

-сумарні затрати на придбання товарів за рік ХХХХ.

Варіант 28

Створити файл, що містить відомості про асортимент одягу в магазині фірми. Структура запису: артикул, найменування, кількість, ціна. Артикул починається з букви Д – для дамського одягу, Ч – чоловічого, П – для дитячого.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-про наявність та ціну артикул Х;

-асортиментний список одягу, кількість якого менше ніж Х;

-асортиментний список одягу артикул Х, ціна якого не перевищує Х гривень.

Варіант 29

Створити файл, що містить перелік судових справ. Структура запису: дата, предмет розгляду судової справи, позивач, звинувачений.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список судових справ, зв’язаних із справою Х;

-статистичний підсумок кількості судових справ за рік;

-обвинувачені, проти яких збуджувалася судова справа більше двох разів;

-справи, які порушувались проти заданого звинуваченого.

Варіант 30

Створити файл, що містить відомості про відправлення поїздів з залізничного вокзалу. Структура запису: номер поїзду, станція призначення, час відправлення, час прибуття, наявність квитків. Написати програму, що видає наступну інформацію:

-час відправлення поїздів у місто Х у часовому проміжку від А до В, на які є квитки;

-наявність квитків та список поїздів, що вирушають у місто Х;

-список поїздів та наявність на них квитків, час відправлення яких не менше ніж за годину від поточного часу Х.

Варіант 31

Створити файл, що містить відомості про квартири. Структура запису: вулиця, номер будинку, номер квартири, кількість кімнат, вартість.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-дані про квартири, які знаходять на заданій вулиці;

-дані про n-кімнатні квартири вартість яких не перевищує задану.

Варіант 32

Створити файл, що містить відомості про телевізори в магазині. Структура запису: назва (марка), кольоровий або чорно-білий, розмір екрана по діагоналі, кількість каналів, ціна.

Написати програму, що видає наступну інформацію:

-список моделей телевізорі, вартість яких менше заданої;

-список моделей телевізорів заданої марки і заданою кількістю каналів.

3.2Для студентів 3 курсу курсова робота

Розробка проекту «Словник»

Створити програму для складання словника нових термінів. Повинна бути можливість внесення в словник змін, доповнення та скорочення його. При виборі терміну на контрольній панелі повинні з’являтися його номер та загальна кількість слів у словнику.

«Електронний альбом»

Створити програму, що виконує наступні дії:

1.Після запуску програми у вікні відображається малюнок, вибраний першим перемикачем із списку, що розкривається.

2.Вибираємо необхідний перемикач, малюнок з відповідного списку, що розкривається.

3.Для виходу з програми необхідно клацнути мишею на кнопці в рядку заголовка.

«Звичайний інженерний калькулятор»

Створити програму, що виконує дії простого інженерного калькулятора (сума, віднімання, множення, ділення, обчислення функцій cos(x), sin(x), x^y, tg(x), log ab).

«Градусник»

Створити програму, яка переводить значення температури по Цельсію в значення температури по фаренгейту. Введіть графічний об'єкт зображення значення температури. Додати перетворення значення температури по Цельсію в значення за шкалою Кельвіна і Реомюра.

«Розв’язання квадратних рівнянь»

Створити програму, яка по заданих коефіцієнтах А, B, З квадратного рівняння, знаходить кількість коренів квадратного рівняння, його дискримінант і значення коренів. Передбачити випадок коли A=0.

Програма, виконує наступні дії:

1. На першій формі відбувається запит коефіцієнтів квадратного рівняння.

Соседние файлы в папке Курсовая 2012