Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема1..pptx
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
788.03 Кб
Скачать

ВСТУП У ДОСЛІДЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙ

МК СумДУ

1.1. Планування цілеспрямованих дій та ухвалення рішень

Функціонування будь-якої системи полягає у тому, що вона сприймає зовнішню ситуацію і певним чином реагує на неї. Аналізуючи ситуацію, системі необхідно ухвалити рішення щодо вибору певної дії, виходячи з власної мети (або цілі).

Однак таке рішення - це завершальний етап процесу планування цілеспрямованих дій, який полягає в аналізі можливих дій системи та наслідків цих дій. Аналізуючи можливі наслідки, система оцінює один з них як найсприятливіший для себе й обирає ту дію, яка спричинить до цього наслідку.

Операція - загальний термін, який означає будь- яку цілеспрямовану дію. Кажучи про операцію, ми асоціюємо з нею деякого суб'єкта, який формулює ціль операції. Заради досягнення певної цілі й здійснюють операцію (цілеспрямовану дію).

Ухвалення рішення - це особливий процес людської діяльності, спрямований на вибір найкращого варіанта дій. Людина обирає професію, друзів, партнера у шлюбі, роботу і безліч іншого, отож історія її життя є послідовністю вдалих чи невдалих рішень.

МК СумДУ

Питання ухвалення рішень у різних областях людської діяльності вивчаються у рамках декількох наукових дисциплін: теорії ухвалення рішень, системного аналізу, дослідженні операцій (ДО), економіки, логістики, когнітивної психології, штучного інтелекту тощо.

Дослідження операцій - математична дисципліна, яка займається застосуванням кількісних (математичних) методів для ухва лення рішень у різних областях цілеспрямованої людської діяльності

МК СумДУ

1.2. Людський чинник у процесі ухвалення рішень

У процесі ухвалення рішень беруть участь різні люди з різними повноваженнями та інтересами (тобто люди у процесі ухвалення рішень мають певні ролі).

МК СумДУ

особа, що ухвалює рішення (ОУР)

власник

проблеми

роль керівника чи учасника активної групи

роль

виборця

член групи, що ухвалює рішення

експерт

консультант з ухвалення рішень

Ролі людей

• людина, яка фактично здійснює вибір найкращого варіанта дій

• особа, яка, на думку навколишніх, має вирішувати проблему і несе відповідальність за ухвалені рішення. Проте власник проблеми не завжди є особою, яка ухвалює рішення. Однак трапляються ситуації, за яких власник проблеми є лише одним з кількох осіб, що беруть участь у її вирішенні. Він може бути головою колективного органу, що ухвалює рішення, змушеним йти на компроміси, щоб дійти згоди.

• група осіб, які мають власні інтереси і намагаються вплинути на процес вибору рішення та його результат

• доводиться вирішувати, за яку особистість чи за яку політичну партію голосувати. У цьому випадку виборець є одним з багатьох учасників процесу ухвалення колективного рішення

• Головне у діяльності такої групи - досягнення згоди під час вироблення спільних рішень

• професіонал у тій чи іншій області знань, до якого звертаються за оцінками і рекомендаціями люди, долучені до цього процесу

• Його роль зводиться до розумної організації процесу ухвалення рішень: допомоги ОУР і власнику проблеми у правильній постановці задачі, виявленні позицій активних груп, організації роботи з експертами. Консультант (чи аналітик), зазвичай, не оцінює ухвалені рішення, він тільки допомагає іншим зважити усі “за” і “проти”, виробити розумний компроміс.

1.3. Задачі ухвалення рішень

1.Постановка задачі ухвалення рішення

Формалізуємо задачу ухвалення рішення (ЗУР), яка полягає у виборі найоптимальнішого варіанта дії з певної множини можливих варіантів. Така формалізація даватиме змогу класифікувати ЗУР і виокремити ті з них, які слугують об’ єктом вивчення дослідження операцій.

Множина

Множина

Система переваг ОУР

альтернатив

 

можливих наслідків

Рис. 1.1. Задача ухвалення рішення

лотерея). вибір хі
МК СумДУ настаннярезультату

характер зв'язку між альтернативами та наслідками

Рис. 1.2. Детермінований зв’язок

у = (х), х є Х, у є У

Рис. 1.3. Випадковий зв’язок

Цей же зв’язок може бути випадковим, коли вибір хі

визначає деяку густину розподілу ймовірностей на множині Y (іноді кажуть, що з кожним хі зв’язана деяка

У цьому випадку уже не гарантує

конкретного а саму задачу

Таку функцію f називають цільовою функцією, критеріальною функцією, функцією критерію оптимальності або ж критерієм оптимальності. Остання назва не цілком коректна, оскільки критерій оптимальності - це деяке правило, що дає змогу порівнювати наслідки між собою та відрізняти “оптимальні’ наслідки від “неоптимальних”.

МК СумДУ

Теорія ухвалення рішень і ДО

У теорії ухвалення рішень головним предметом дослідження є процес вибору рішення (або вивчення системи переваг ОУР). Створення методів ухвалення рішень вимагає розгляду математичних, психологічних і комп’ютерних проблем.

Варіанти рішень визначаються різними показниками їхньої привабливості для ОУР (критеріями). У професійній діяльності вибір критеріїв, здебільшого, визначається багаторічною практикою, досвідом. Зазвичай, задачі ухвалення рішень налічують декілька критеріїв оцінок варіантів рішень.

В ухваленні рішень прийнято розрізняти: шкали неперервних і дискретних оцінок; шкали кількісних та якісних оцінок; шкали упорядкування; шкали рівних інтервалів.

МК СумДУ

Соседние файлы в предмете Математические методы исследования операций