Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

В.Самийленко

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
34.82 Кб
Скачать

Тема. Володимир Самійленко. Розповідь про письменника.

«Українська мова», «Пісня про Україну», «Ельдорадо»

План

  1. Життєвий і творчий шлях В.Самійленка.

  2. Аналіз поезій.

  3. Контрольні запитання.

І. Життєвий і творчий шлях В.Самійленка.

В.Самійленко народився 22 січня 1864 року в м. Сорочинцях. Мати йо­го, Олександра Самійленкова, була на службі в поміщика Івана Лисевича... Пізніше служила Олександра Кіндратівна за домоправительку у пана Трохимовського, в с. Михайлівці. У Трохимовського була багата бібліотека, і там хлопчик рано навчається французької мови, заводить знайомство з творами Руссо, Вольтера та інших французьких класиків, читає античних поетів... У 1875 році він — учень Полтавської гімназії. Тут прокидається в нього охота до віршування, і він бере­ться писати поезії — спершу російською мовою, а потім — укра­їнською.

У 1884 році Самійленко вступив до Київського університе­ту.

За час перебування свого в університеті Володимир Івано­вич побував... у Галичині й Буковині. З тою подорожжю зв'яза­не знайомство з Іваном Франком.

Університету Самійленко не закінчив. Далі почалось життя, досить типове для тогочасного українського інтелігента: служба (дрібна, але утяжлива) на київськім теле­графі, секретарювання в чернігівському «Земском сборнике», робота в російських газетах у ролі фейлетоніста (під псев­донімом), секретарство в Миргородській повітовій земській управі...

В.Самійленко переселяється з Чернігова, де знов опинився, до Києва і друкує в тодішніх нововідкритих періодичних українських виданнях низку віршованих та й прозаїчних фейлетонів...

...Після поразки революції, яку поет тяжко пережив, він склав іспити на нотаря і десять років працював на цій посаді в місті Добринка на Чернігівщині.

У другій половині 1917 року Самійленко знову приїхав до Києва. Почався новий спалах творчої активності письменника, зігрітий надією, що століттями поневолений народ здобуде свою національно-державну незалежність, що його мова, куль­тура матимуть своє громадянство.

Та не злидні й поневіряння були для Самійленка найтяж­чим лихом — з ними він не розлучався все життя. Як найбіль­шу особисту трагедію він переживав громадянську війну, поча­ток якої викликав у поета почуття розпачу, гніву, гострого болю... Київ переходив із рук в руки, кожен раз з новими жертвами. Восени 1919 року денікінська контррозвідка споря­дила спеціальну експедицію для розправи над діячами укра­їнської культури. Її очолив Б. Будилович. Самійленко був у списку новоявленого інквізитора, а його твори підлягали спа­ленню.

Взимку 1921 року Самійленко виїхав у Галичину.

Громадськість Галичини врятувала Самійленка від загрози голодної смерті. Наприкінці липня 1922 року він з дружиною і молодшою дочкою дістав притулок у садівничо-господарській школі львівської «Просвіти» в с. Милованне на Прикарпат­ті. Викладав літературу, географію, писав спогади, перекладав драматичні твори з інших літератур.

Хоч матеріальні умови поліпшилися, поет клопочеться про дозвіл повернутися на Україну. 20 травня 1924 р. Самійленко одержав евакуаційне свідоцтво, а 2 червня у Києві — радянсь­ке громадянство.

Помер Самійленко 12 серпня 1925 року у Боярці під Києвом. Громада Боярки поховала поета на своєму цвинтарі за козацьким звичаєм — з козацьким поясом попереду, з червоною китайкою на домовині, з хрестом з берези...

ІІ. Аналіз поезій.

Поезії «Українська мова»

1.Чому, на вашу думку, автор присвятив поезію Т. Шевченку?

2.Розкрийте алегоричний образ діаманту (пер­ша частини твору). З якою метою В.Самійленко вдається до алегорії?

3.Порівняйте першу і другу частини твору, чи є в них щось спільне? Прочитайте ці рядки.

4.Яка головна думка поезії?

5.За допомогою яких художніх засобів автор досягає високої поетичності, у змалюванні образу рідної мови?

6.Визначити розмір вірша, рими, римування

Аналіз поезій «Пісня про Україну», «Ельдорадо»

ІІІ. Контрольні запитання.

1.Коли й під впливом яких обставин Самійленко почав писати українською мовою?

2.Як вплинули на нього революційні події 1905 року7

3.Які ваші враження від твору В. Самійленка?

4.Як би ви охарактеризували стан сучасної укра­їнської мови?

5.Чи сподобався б вірш Т.Шевченкові? Думку аргументуйте.

6.Які мрії письменника почали збуватися в наш час?

Література

Бандура О.М., Волошина Н.Й. Українська література:Підруч. для 8 кл. – К: Освіта, 1993. – С 205-212.