Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

9

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
259.2 Кб
Скачать

9 Дослідницька частина

В якості теми для дослідної частини обрана тема: «Інсталяційні пристрої і затискні механізми пристосувань». До настановним елементам пристосувань відносяться деталі і пристрої пристосувань, які визначають положення заготовки в пристосуванні. За своїм призначенням настановні елементи поділяються на дві групи: основні і допоміжні. До основних установочних елементів пристосувань відносяться ті, які виконують роль жорстких опорних точок і беруть участь в процесі базування. Допоміжні опори в процесі базування не беруть участь і не можуть виконувати роль жорстких опорних точок. Вони використовуються для зручності установки заготовки в пристосування, а також для підвищення її жорсткості в процесі обробки. Конструкція і розміри настановних деталей повинні, як правило, вибиратися по ГОСТам або нормалей машинобудування. Поверхні настановних деталей повинні мати велику зносостійкість. Тому їх зазвичай виготовляють з сталей 15 і 20 з цементацією на гли ¬ бину А = 0,8 ... 1,2 мм з подальшим гартом до твердості 50 ... 55HRC3. Особливо відповідальні деталі, наприклад, настановні пальці, виготовляючи ¬ ються з сталей марок У7А або 20Х; при використанні стали 20Х деталі перед загартуванням до 55 .. .60 НRСе цементують. Опорні штирі Застосовуються для установки заготовок по плоским обробленим та необробленим поверхонь заготовок.

Рисунок 9.1 - Опорні штирі: а - з плоскою головкою; б - зі сферичною голівкою; в - з насеченной голівкою.

На рисунке 1 представлены типовые конструкции опорных штырей.

Штыри с плоской головкой (рисунок 9.1, а) применяются для установки крупногабаритных заготовок по обработанным поверхностям.

Штыри со сферической головкой (рисунок 9.1, б) могут быть использованы для установки мелких заготовок по обработанным поверхностям, а также заготовок по необработанным поверхностям для более определенного статического положения заготовок.

Штыри с насеченной головкой (рисунок 9.1, в) применяют для установки крупногабаритных заготовок по необработанным поверхностям на черновых операциях.

При установке опорных штырей в корпус приспособления запрессовывают стальные закаленные втулки (рисунок 9.2).

Рисунок 9.2 - Установка штырей с переходной втулкой.

опорні пластини Застосовуються для установки великогабаритних заготовок по обробленим поверхонь. Опорні пластини мають два виконання (рисунок 9.3): плоскі (Виконання 1) і з косими пазами (Виконання 2). Пластини кріпляться двома або трьома гвинтами. Матеріал - сталь 20Х за ГОСТ 4543-71. Твердість 55 ... 60 НRСе, глибина цементації - h = 0,8 ... 1,2 мм. Плоскі пластини доцільно закріплювати на вертикальних стінках корпусу, так як при горизонтальному їх положенні в поглибленнях над головками гвинтів (1 ... 2 мм) нагромаджується дрібна стружка, важко видаляється при очищенні пристосування. Пластини з косими пазами встановлюють на горизонтальних поверхнях корпусу. В цьому випадку стружка, зрушується при переміщенні встановлюваної деталі, потрапляє в поглиблення (косі пази) пластин і не порушує контакту при установці.

Рисунок 9.3 - Опорні пластини: а - плоскі, б - з косими пазами

Пластини, як і опори, закріплюють на корпусі; при наявності декількох майданчиків в одній площині вони обробляються спільно. Вибір типу і розмірів опор залежить від розмірів і стану базових поверхонь.

Деталі з начисто обробленими базовими площинами великих розмірів (у ряді випадків отримані методами точного лиття) встановлюють на опорні пластини, а невеликі - на опори з плоскою головкою. Кількість опор і їх розташування вибираються відповідно до схем базування. У всіх випадках при конструюванні пристроїв необхідно забезпечити сприятливі умови для видалення стружки з настановних елементів пристосувань.

Установчі пальці Застосовуються для установки заготовок по обробленим поверхно ¬ ня і одному або двом отворам. Установчі пальці запрессови ¬ вають в корпус пристосування або вільно (з мінімальним зазором) вставляють в нього з подальшим затягуванням гвинтом або гайкою. Якщо за умовами роботи не потрібно часта зміна пальців, то їх запресовують в корпус по легкопрессовой посадці (рисунок 9.4, а і б). Для прискорення зміни пальців внаслідок їх зносу, що зустрічається при установці на пальці важких деталей, рекомендується застосовувати конструкції з загартованими втулками (рисунок 9.4, в, г, д). Зміну таких пальців легко здійснити безпосередньо на робочому місці.

Рисунок 9.4 - Інсталяційні пальці.

Зміну запресованого пальця безпосередньо на верстаті здійснити майже неможливо, так як отвори для пальців в цих випадках нерідко доводиться додатково розточувати з дотриманням точних допусків між осями. При конструюванні пальців слід особливу увагу звертати на розміри приймальної частини. Щоб полегшити надягання на палець деталі, на його торці слід створювати широку фаску під кутом 45 ° або виконувати прийомну частину пальця за формою конструкції, показаної на малюнок 9.4, б. При установці деталі на два пальці бічні поверхні одного з них, як правило, зрізають (малюнку 9.5, а). Також зрізають палець при установці деталі не на два, а на один палець і на площину, паралельну його осі (рисунок 9.5, б). Зрізання пальців полегшує надягання на них деталі.

Призми Для установки заготовок по зовнішнім циліндричним поверхно ¬ ня застосовують призми. Призмою в пристосуваннях (рисунок 9.6) прийнято називати установоч-ную деталь висотою Н з робочою поверхнею у вигляді паза з кутом 2α, рівним 60, 90 або 120 °, призначену, перш за все, для обробки поверхонь певним чином розташованих відносно настановної циліндричної поверхні деталі. Тому на додаток до кріпильних гвинтів 1, які проходять в отвір призми з зазором, застосовують два контрольних штифта 2. Ці штифти без зазору підганяються як по отворах призми, так і по отворах корпусу пристосування.

Рисунок 9.5 - Схеми установки деталей: а - на два пальці, б-на палець і площину

Рисунок 6 - Призма

Штифти оберігають призму від можливих зсувів внаслідок наявності зазорів між призмою і кріпильними гвинтами. Прямокутний паз П служить для зручності шліфування робочих площин призми. При використанні двох або декількох призм для установки однієї деталі робочі площині всіх призм шліфуються одночасно. Фаски на торцях робочого паза призми служать для безпечної очищення пристосування від стружки, а також для зручності пересування оброблюваної деталі. Для установки східчастих валів застосовують вузькі призми, а для установки великих деталей - зварні або чавунні зі змінними сталевими загартованими пластинками на робочих похилих поверхнях. На кресленні призми обов'язково повинні бути показані розміри М, Т, і D. Розмір D є номінальним діаметром деталі, для установки якої призначається призма. Розміром М користуються при розмітці і грубої обробки призми, розміром Т-при контролі призми після остаточної обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]