Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЕсты / 5 курс Інф (укр) Т-24

.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
38.2 Кб
Скачать

?

В місті Н., зареєстровані випадки педикульозу і висипного тифу. Які комахи являються переносниками висипного тифу?

+ платтяні воші

- к омари.

- москіти

- кліщі

- блохи

?

Хворий М., 52 роки, поступив в тяжкому стані – збуджений, багато розмовляє, ейфорійний, t – 30 С, гіперемія та одутлість обличчя, ін’єкція судин склер, енантема. На тулубі і кінцівках розеольозно-петехіальна висипка. Печінка + 2см запідозрений висипний тиф. Який метод лабораторної діагностики необхідно використати?

- бактеріоскопічний

+ серологічний

- алергологічний.

- бактеріологічний

- вірусологічний

?

Вам, як випускнику медичного університету можливо доведеться працювати після закінчення навчання в Криму. З яких природно-осередкових кліщових інфекцій ця територія є ендемічною?

- Кримська геморагічна гарячка, марсельська гарячка, малярія

- Гарячка Ебола, гарячка Ласса, кримська геморагічна гарячка

+ марсельська гарячка, Ку-гарячка

- Орнітоз, кліщовий енцефаліт.

- Ку-гарячка, висипний тиф, лептоспіроз

?

Хвора 65 років скаржиться на інтенсивний головний біль, безсоння, лихоманку. Збуджена, обличчя гіперемовано, ін’єкція судин склер, на шкірі розеольозно-петехіальний висип, гепатоспленомегалія. Запідозрена хвороба Бриля. Яке дослідження підтвердить діагноз?

- посів крові на стерильність

- загальний аналіз крові

- бактеріологічне дослідження мазка з мигдаликів

+ серологічне дослідження

- дослідження крові методом товстої краплі

?

Хворий П. 30 р., захворів гостро: виникла гарячка, виражений головний біль, безсоння. Об’єктивно: набряклість і гіперемія обличчя, почервоніння очей, висип на перехідній складці кон’юнктиви нижньої повіки, енантема на слизовій оболонці м’якого піднебіння та язичка, статичний тремор. Ваш діагноз?

+ висипний тиф

- Ку-гарячка

- черевний тиф

- Кримська геморагічна лихоманка

- грип

?

Хворий П. 30 р., захворів гостро. Скаржиться на розлитий головний біль, безсоння. Об’єктивно: гіперемія обличчя і кон’юнктив, статичний тремор, симптоми Розенберга, Кіарі-Авцина, Говорова – Годельє, t – 40 С, на шкірі тулуба, згинальних поверхнях кінцівок розеольозно-петехіальний висип, що нагадує зоряне небо. Ваш діагноз?

- черевний тиф

+ висипний тиф

- кір

- лептоспіроз

- менінгококова інфекція

?

Хвора 37 р., циганка, без постійного місця проживання, звернулася до лікаря на 6-й день від початку захворювання, зі скаргами на головний біль, слабкість, гарячку, наявність висипань на шкірі. При огляді t 30 С, збуджена, виявлені воші. Обличчя гіперемовано, набрякле. Виражені гепатоспленомегалія, крововиливи в кон’юнктиви. На шкірі грудної клітки та на внутрішній поверхні плечей розеольозно-петехіальний висип. Язик сухий, посіпується при висуванні, обкладений білим нальотом. Задишка, тахікардія, гіпотонія. Про яке захворювання можна подумати в цьому випадку?

- черевний тиф

- менінгококцемія

+ висипний тиф

- грип

- лептоспіроз

?

Хворий 70 р., захворів гостро, 5 днів тому. Захворювання розпочалося з головного болю, гарячки. В дитинстві переніс вітряну віспу, висипний тиф, кір. Об’єктивно: t 38,2 С, хворий балакучий, метушливий. Обличчя гіперемовано, склери ін’єктовані, на шкірі грудної клітки невелика кількість розеольозних висипань, поодинокі петехії під ключицями. В легенях розсіяні хрипи. Виражена гепатоспленомегалія. Яке захворювання необхідно виключити у даного пацієнта?

- черевний тиф

- токсикодермія

- лептоспіроз

+ хворобу Брілла (висипний тиф)

- грип

?

У хворого 60 років на протязі 5 днів висока температура тіла, сильний головний біль, слабкість, розбитість. На 5-й день стан погіршився: збільшився головний біль; хворий став дещо збудженим; виник розеольозно-петехіальний висип на бокових ділянках грудної клітки. Обличчя гіперемовано, одутле. Язик при висуванні тремтить та відхиляється вбік. Печінка збільшена на 2 см, селезінка – біля краю реберної дуги. Менінгеальні ознаки сумнівні. АТ – 100/70 мм.рт.ст. Пульс – 120уд/хв. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

+ висипний тиф

- геморагічна гарячка

- менінгококцемія

- кір

- лептоспіроз

?

Жителька сільської місцевості, 68 років. Захворіла гостро: підвищилась температура до 39 С, спостерігався сильний головний біль, згодом – сухий кашель. При огляді на 5-й день трохи збуджена, обличчя, склери гіперемовано, язик сухий, тремтить, відхиляється вбік. На шкірі грудної клітки, кон’юнктиві розеольозно-петехіальний висип. В легенях поодинокі сухі хрипи. Збільшена печінка, тахікардія, гіпотонія. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

- бронхопневмонія

+ хвороба Брілла

- менінгококцемія.

- туберкульоз легенів

- черевний тиф

?

В наметовому містечку серед біженців зареєстровано 2 випадки захворювання на висипний тиф. При медичному огляді у багатьох біженців виявлена наявність головного та платтяного педикульозу. Які заходи слід провести по упередженню повторних випадків захворювання?

- дезінфекція приміщення та майна

- гігієнічні заходи

+ гігієнічне миття, дезінсекція волосся, одежі, постільних приналежностей

- антибіотико профілактика.

- вакцинація біженців

?

У 23-річного чоловіка, який повернувся з Гвінеї, на протязі 2-х днів спостерігається температура 38 – 39,5 С. На 3-й день хвороби з’явилась кривава блювота, субіктеричність склер, шкіри, збільшення печінки, олігурія. Обличчя одутле, червоне, кролячі очі. У сечі присутній білок, еритроцити. Які методи дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

- серологічний

- бактеріологічний

- біологічну пробу

+ вірусологічний

- шкірно-алергічну пробу.

?

76-річна хвора протягом 7 днів скаржиться на постійне підвищення температури – 38 – 38,7 С, помірний головний біль, безсоння, страхітливі сновидіння, сухий кашель, міальгії, артралгії. З 4 дня хвороби – на тулубі поліморфна екзантема з перевагою розеольозних елементів. В дитинстві хворіла на висипний тиф, триденну малярію.

Температура 38,4 С, пульс – 98 за хвилину, гепатолієнальний синдром, двобічна вогнищева пневмонія, підтверджена рентгенологічно. В загальному аналізі крові помірний нейтрофільний лейкоцитоз, прискорена ШОЕ. Який з діагнозів найбільш ймовірний?

+ хвороба Брілла

- лептоспіроз.

- хвороба Лайма

- черевний тиф

- малярія

?

Хворий 32 років без постійного місця проживання звернувся до лікаря на 5 – й день хвороби зі скаргами на лихоманку, різкий головний біль, безсоння. Об’єктивно: t – 40 С, пульс – 110 за хвилину. Хворий збуджений, балакучий. Обличчя гіперемовано. Склерит. На тулубі значна розеольозно-петехіальна висипка. Позитивний симптом Говорова-Годельє. Пальпуються збільшені печінка та селезінка. Який факт потрібно з’ясувати в епіданамнезі?

- наявність парентеральних втручань

+ наявність вошей

- купання в стоячій водоймі.

- вживання недоброякісної їжі

?

Хворий 56 років без постійного місця проживання звернувся до лікаря на 4 день хвороби зі скаргами на лихоманку, різкий головний біль, безсоння. Об’єктивно: t 38,5 С, пульс 100 за хвилину. Хворий збуджений, балакучий. На тулубі значна розеольозно-петехіальна висипка. Збільшена печінка та селезінка. Яке захворювання необхідно запідозрити перш за все?

- черевний тиф

- лептоспіроз

+ висипний тиф

- малярія

- менінгококцемія

?

Хворий 57 років без постійного місця проживання звернувся до лікаря на 5-й день хвороби зі скаргами на головний біль, безсоння. Об’єктивно: t – 39 С, пульс – 110 за хвилину. Хворий збуджений, балакучий. Обличчя гіперемовано. На тулубі значна розеольозно-петехіальна висипка. Пальпуються збільшені печінка та селезінка. Виставлений діагноз висипний тиф. Чи необхідно госпіталізувати хворого?

- за показами

- при тяжкому перебігу

- госпіталізації не потребує

+ госпіталізація обов’язкова

- госпіталізація за згодою хворого.

?

Хворий провідник потяга 39 років госпіталізований на 4-й день хвороби зі скаргами на головний біль, слабкість, головокружіння, пітливість, безсоння, лихоманку. Лице гіперемовано, набрякле, кон’юнктивіт. На перехідній складці кон’юнктиви – поодинокі петехії. На шкірі тулуба, грудної клітки, живота, кінцівках множинна розеольозно-петехіальна висипка. Тахікардія. АТ – 110/60мм.рт.ст. Відмічається тремор язика. Палькується печінка, селезінка. Затримка випорожнень. Який найбільш ймовірний діагноз?

+ висипний тиф

- черевний тиф

- грип

- менінгококцемія

- лептоспіроз

?

Хворий провідник потягу 40 років госпіталізований зі скаргами на головний біль, слабкість, безсоння, лихоманку. Обличчя гіперемовано, набрякле. На перехідній складці кон’юнктиви – поодинокі петехії. Діагноз – висипний тиф. Які ускладнення можуть розвинутися у даного хворого?

- абсцес, флегмона, менінгіт

+ ураження судин довгастого мозку (порушення кровообігу та дихання)

- цистицеркоз.

- гепатит, поліневрит, ірит

- іридоцикліт, абсцес, іридоцикліт

?

Синоніми до захворювання Ку-гарячка:

- хвороба Бріла

- хвороба Тюрка

+ хвороба Деррина-Бернета

- хвороба Пфейффера.

?

72-річний чоловік в дитинстві перехворів на малярію, вірусний гепатит, черевний та висипний тифи. Після переохолодження раптово підвищилась t до38,7 С, з’явились слабкість, головний біль, сухий рідкий кашель. Гарячка мала постійний характер, турбували головний біль, безсоння, страхітливі сновидіння. На 5 день хвороби – переважно розеольозний висип на тулубі з поодинокими петехіями. Пульс 102 за хвилину, t – 38,8 С, АТ – 110/80мм.рт.ст. В загальному аналізі крові помірний нейтрофільний лейкоцитоз, невелике прискорення ШОЕ, на рентгенограмі – явища двобічного прикореневого запалення легень. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому?

- делагіл

- хінін

- рибавірин

+ доксициклін

- пеніцилін.

?

У хворого 28 років без постійного місця проживання, госпіталізовано з попереднім діагнозом «грип», на 5 день хвороби з’явився розеольозно-петехіальний висип на тулубі і внутрішніх поверхнях кінцівок. T – 41 С, ейфорія, гіперемія обличчя, почервоніння склер, тремор язика, тахікардія, спленомегалія, збудження. Який найбільш ймовірний діагноз?

+ висипний тиф

- кір

- черевний тиф

- лептоспіроз

- алкогольний делірій

?

Особливості екзантеми при епідемічному висипному тифі:

- з’являється спочатку на обличчі на 4-5 день хвороби, множинна, ніколи не підсипає

+ з’являється одномоментно на 4-5 день хвороби, множинна, зникає зі зниженням температури, ніколи не підсипає

- з’являється одномоментно в 1 день хвороби, множинна, зникає зі зниженням температури.

- з’являється одно моментно на 4- 5 день хвороби, множинна, підсипає після зниження температури

- розеоли зберігаються до 6 днів, множинні, не підсипають, спочатку з’являються на нижніх кінцівках

?

Назвіть основні джерела інфекції для людини при Ку-гарячці:

- воші

- хворі люди

+ велика і мала рогата худоба, птахи

- блохи

- щурі

?

З яким механізмом передачі пов’язані спалахи Ку-гарячки:

- трансмісивний

- аліментарний та контактний

- контактний та повітряно-краплинний

+ повітряно-пиловий та аліментарний

?

Шляхи зараження Ку-гарячкою:

+ трансмісивний

- аліментарний (сирі овочі).

- аліментарний (молоко, вода)

- контактний

- аерогенний

?

Інкубаційний період при Ку-гарячці:

- до 180 днів, частіше 50 днів

+ 23 дні, частіше 15 – 20 діб

- до 60 днів.

- 2 – 7 днів, 2 – 3 дні

- 6 – 8 місяців

?

Хто не є резервуаром збудника Ку-гарячки в природі:

- теплокровні тварини

- птахи

+ комарі

- всі перелічені відповіді не вірні.

- кліщі

?

Який збудник викликає Ку-гарячку:

- Rickettsia sibirica

- Iersinia pestis

- нема правильної відповіді

+ Rickettsia burneti

- всі відповіді вірні.

?

Клінічні форми при Ку-гарячці:

+ урогенітальна

- неврологічна.

- грипоподібна

- пневмонічна

- туфоподібна

?

Загальний вигляд хворого на Ку-гарячку:

- гіперемія обличчя без висипки на тілі

+ гіперемія обличчя, з висипкою на тілі третини хворих

- гіперемія обличчя, висипка не характерна.

- гіперемія обличчя з висипкою на тілі у всіх хворих

- висипи на тілі, обличчя бліде

?

Чи характерна сезонність для Ку-гарячки:

- так

- ні

+ мало виражена

- помірно виражена.

- дуже виражена

?

Особливості пневмонії при Ку-гарячці:

- кашель зі скудним відходженням харкотиння з домішками крові

- часте ураження правої легені

- частий плеврит

+ все перелічене вірно

- геморагічний компонент.

?

Чи характерне ураження нервової системи при Ку-гарячці:

+ так

- тільки у осіб похилого віку.

- ні

- тільки при тяжкому перебігу

- тільки у ослаблених осіб

?

Які серологічні методи діагностики використовують при Ку-гарячці:

- РА (титр 1:100)

+ РЗК (титр 1:8 – 1:16)

- РЗК ( титр 1:100 – 1:200).

- Реакція мікро аглютинації

- РАЛ (титр 1:200)

?

Зміни в загальному аналізі крові при Ку-гарячці:

- лімфоцитоз

- нейтропенія

+ все перелічене вірно

- моноцитоз

- лейкопенія

?

При Ку-гарячці характерні зміни в загальному аналізі крові, крім:

- лімфоцитоз

- нейтропенія

- лейкопенія

+ лейкоцитоз

- моноцитоз

?

Назвіть специфічні методи діагностики Ку-гарячки:

+ РЗК з діагностикумом рикетсій Берета та біологічний метод

- специфічна температурна крива.

- специфічний епідеміологічний анамнез

- біопсія лімфовузлів

- шкірно-алергічна проба

?

Який імунітет виробляється після перенесеної Ку-гарячки:

- не виробляється

+ стійкий, довічний

- виробляється дуже рідко.

- короткотривалий нестійкий

- короткотривалий стійкий

?

Етіотропна терапія Ку-гарячки:

- левоміцетин 0,5 г 4 рази на добу

- бензилпеніцилін по 1 000 000 ОД на добу

+ антибіотики тетрациклінового ряду 0,25 г 4 рази на добу

- антибіотики тетрациклінового ряду 0,5г 4 рази на добу+левоміцетин

- приймати антигістамінні препарати

?

Чи призначають глюкокортикоїди при Ку-гарячці:

- ні

- так, завжди

- при затяжному перебігу

+ у тяжких випадках

- при хронічному перебігу.

?

Специфічна профілактика Ку-гарячка:

+ щеплення за епідеміологічними показаннями

- все перелічене вірно.

- санітарно-просвітня робота

- проведення всім профілактичних щеплень

- ветеринарно-санітарний контроль

?

Де в організмі людини розмножується рикетсія Берета:

- слизова оболонка носа та травного каналу

+ клітини системи мононуклеарних фагоцитів

- слизова оболонка верхніх дихальних шляхів.

- ендотелій

- лімфатичні вузли

?

Яка вакцина використовується для профілактики Ку-гарячки:

- вбита вакцина з рикетсіями Музера

- вакцина Провачека

+ жива вакцина Здродовського

- ін активована вакцина Здродовського.

?

Хто не підлягає вакцинації проти Ку-гарячки:

- тваринники

- робітники птахоферми

- підприємці по переробці сировини тваринного походження

+ мисливці

- всі перелічені

?

Хто підлягає вакцинації проти Ку-гарячки:

+ всі перераховані

- підприємці по переробці сировини тваринного походження.

- тваринники

- робітники птахоферми

?

Початковий період Ку-гарячки необхідно диференціювати:

- інші рикетсіози, черевний тиф, паратифи А і Б, сепсис

+ грип, пневмонія, менінгококова інфекція, геморагічна гарячка

- грип, пневмонія, менінгококова інфекція, лептоспіроз, сепсис.

- грип, пневмонія, сепсис, черевний тиф

- лептоспіроз, черевний тиф, паратифи А і Б, сепсис

?

Хворий, 50 років, хворіє 5 днів. Всі дні тривожить головний біль та жар. Температура 38, - 39 С. Скаржиться на безсоння. Обличчя, кон’юнктиви, шия гіперемовано. На шкірі грудної клітки, живота, руках множинна розеольозна висипка . Наявні не множинні петехіальні елементи, в основному на бічних поверхнях грудної клітки. Пульс 110 за хвилину, середнього наповнення. Тони серця глухі. АТ – 95/60 мм. рт. ст. Частота дихання 24 за хвилину. В легенях везикулярне дихання. Язик дещо сухий, обкладений, тремтить. Збільшена печінка та селезінка. Збуджений, говіркий. Зі слів родичів, намагався боротися з неіснуючими ворогами. Який діагноз?

- черевний тиф

- психічні розлади

+ хвороба Бріла

- лептоспіроз

- делірій

?

Рикетсіози – це група інфекційних захворювань, що викликаються мікроорганізмами. Які по своїй структурі і властивостям відносяться до:

- бактерій

- вірусів

- гельмінтів

+ займають проміжне місце між бактеріями та вірусами

- умовно-патогенної флори.

?

Основний шлях передачі рикетсіозів:

+ трансмісивний

- повітряно-краплинний.

- гемотрансфузійний

- вертикальний

- аліментарний

?

Чи можливе зараження при контакті з хворим на висипний тиф при відсутності вошей?

- так

+ ні

- можливе – тільки похилий вік.

- можливе при ослабленому імунітеті

- можливе – тільки діти

?

Переносником рикетсій Провачека від хворої до здорової людини є:

- тільки головні воші

- комарі

+ платтяні воші

- миші

- кліщі

?

Платтяні воші є переносником рикетсій Провачека. Після інфікування воша стає заразною для людини:

- через 6 – 60 днів

- через 6 тижнів

- через 4 – 6 тижнів

+ через 4 – 6 днів (рідше через 8 – 10 днів)

- через 4 – 6 місяців.

?

Тривалість життя вошей:

+ 40 – 50 днів

- 4 – 5 годин.

- 4 – 5 місяців

- 40 – 50 годин

- 40 – 50 тижнів

?

У висушених фекаліях вошей рикетсії можуть зберігатися:

- до 1 місяця

+ до 1 року

- до 1 години

- до 1 тижня

- до 1 доби

?

Яка сприйнятливість людей до висипного тифу:

- залежить від віку

- залежить від статі

+ загальна

- люди не сприйнятливі.

?

Чи залежить захворюваність висипним тифом від сезону:

- інколи

- ні

- залежить. але не завжди

+ так

?

Варіанти перебігу висипного тифу:

+ всі вірні

- абортивний

- безсимптомний

- атиповий

- стертий

?

Виберіть правильне формулювання діагнозу:

- висипний тиф, легкий перебіг. Вогнищева пневмонія

+ висипний тиф, тяжкий перебіг (РЗК – 1:1280, РНГА – 1:6400, РАР – 1:160). Вогнищева пневмонія. Тромбофлебіт глибоких вен лівої гомілки. Міокардит.

- висипний тиф. Міокардит

- висипний тиф, тяжкий перебіг

- висипний тиф (РЗК – 1:64,РНГА – 1:3)

?

Для висипного тифу характерні такі зміни артеріального тиску:

- зниження АТ в початковий період, підвищення АТ в період розпалу

- підвищення АТ в початковий період, зниження АТ в період розпалу

+ зниження АТ в початковий період, зниження АТ в період розпалу

- підвищення АТ в початковий період, підвищення АТ в період розпалу.

?

Інкубаційний період при висипному тифі становить:

- 6 – 24 години ( 12 – 14 днів)

- 6 – 23 місяці ( 6 – 23 дні)

- 6 - 23 години ( 12 – 14 годин)

+ 6 – 23 дні (12 – 14 днів)

?

Збудником висипного тифу є.

+ Rickettsia Prowacheki

- Нема правильної відповіді

- Rickettsia Mooseri

- Rickettsia Burneti

- Rickettsia Sibirica

?

Механізм проникнення рикетсій в організм людини при висипному тифі:

- втирання ендолімфи розчавленої воші

+ втирання в шкіру екскрементів воші та ендолімфи розчавленої воші

- всі відповіді вірні.

- через укус воші

- втирання в шкіру екскрементів

- нема правильної відповіді

?

У кого може виникнути хвороба Брила:

- у людей, які раніше перехворіли черевним тифом

- у людей, які ніколи не хворіли висипним тифом

+ у людей, які раніше хворіли висипним тифом

- у людей, які ніколи не хворіли черевним тифом.

- у новонароджених

?

Для зовнішнього вигляду хворого на висипний тиф характерно, крім:

- обличчя гіперемовано, одутле

- шкіра шиї, верхньої частини тулуба гіперемійовані

- кон’юнктиви гіперемовані

+ обличчя Гіппократа

- всі відповіді вірні.

?

Хворий В. 56 років. Захворів 5 днів тому з підвищення температури тіла до 38,5 С, на шкірі грудної клітки з’явилась розеольозно-петехіальна висипка. Обличчя гіперемовано, одутле. Виставлений діагноз висипний тиф. Які зміни в гемограмі характерні для даного захворювання?

+ помірний нейтрофільний лейкоцитоз, моноцитоз, тромбоцитопенія, прискорена ШОЕ

- зміни крові не характерні

- помірний нейтрофільний лейкоцитоз, моноцитоз, ШОЕ в межах норми

- помірний нейтрофільний лейкоцитоз, анемія, моноцитоз,

- лейкопенія, тромбоцитопенія, прискорена ШОЕ

?

Що таке симптом Кіарі-Авцина?

- висипання на носо-губному трикутнику в вигляді розеол

+ на кон’юнктиві перехідної складки і нижньої повіки енантема в вигляді розеол або петехій

- нема правильної відповіді

- на верхній повіці геморагічна енантема

- крововилив в кору наднирникових залоз

- всі відповіді вірні

?

Чи характерний гепатолієнальний симптом для висипного тифу:

- в початковому періоді

- в періоді розпалу

+ так, в початковому періоді та розпалі

- не характерний.

- дуже рідко

?

Зміни в гемограмі хворих на висипний тиф, крім:

- нейтрофільний лейкоцитоз

- моноцитоз

- тромбоцитопенія

+ еритроцитоз

- прискорена ШОЕ.

?

До складових симптому Говорова-Годел’є не відноситься:

+ язик сухий, вкритий нальотом, зменшений

- всі відповіді вірні

- утруднення при висовуванні язика

- язик висовує поштовхами, повільно

- помітне фібрилярне посіпування

?

У хворого 64 років без постійного місця проживання, госпіталізовано на 5 день хвороби, коли з’явився розеольозно-петехіальний висип на тулубі і внутрішніх поверхнях кінцівок. Температура 39,4 С. ейфорія, гіперемія обличчя, почервоніння склер, тремор язика, тахікардія, спленомегалія. Виставлений діагноз висипний тиф. Призначте етіотропне лікування:

- тетрациклін, окситетрациклін по 0,3 – 0,4г 4 рази на добу

+ ампіцилін по 0,5г 4 рази на добу

- трен тал

- глюкоза

- ентеросорбенти

?

Хвора Я. 30 років, захворів гостро. Скаржиться на розлитий головний біль, безсоння. Об’єктивно: гіперемія обличчя і кон’юнктив, статичний тремор, симптоми Розенберга. Кіарі-Авцина, t – 39 С. На шкірі тулуба розеольозно-петехіальний висип, що нагадує зоряне небо. Виставлений діагноз висипний тиф. Призначте патогенетичне лікування:

- тетрациклін

- окситетрациклін

+ глюкоза, ентеросорбенти, трен тал

- фторхінолони.

- левоміцетин

?

Методи специфічної діагностики висипного тифу:

- РЗК, діагностичний титр 1:160

- РНГА, діагностичний титр 1:1000

- РАР, діагностичний титр 1:40 – 1:80

+ все назване вірне

- нема правильної відповіді.

?

Тривалість медичного спостереження у осередку висипного тифу:

+ 71 день

- 60 днів.

- 20 днів

- 10 днів

- 25 днів

?

Тривалість спостереження осередку хвороби Бріла:

- 21 день

+ 25 днів

- 71 день

- 40 днів

- 20 днів

?

Хворий К. 34 років скаржиться на інтенсивний головний біль, безсоння, лихоманку. Збуджений, обличчя гіперемовано, ін’єкція судин склер, на шкірі розеольозно-петехіальний висип, гепатоспленомегалія. Запідозрена хвороба Бріля. Яке дослідження підтвердить діагноз?

- загальний аналіз крові

- бактеріологічне дослідження

+ серологічне

- дослідження крові методом « товстої краплі».

- посів крові на стерильність

?

В наметовому містечку серед біженців зареєстровано три випадки захворювання на висипний тиф. При медичному огляді у багатьох біженців виявлена наявність головного та платтяного педикульозу. Які заходи слід провести по упередженню повторних випадків захворювання?

- гігієнічні заходи

- антибіотико профілактика

- вакцинація біженців

+ гігієнічне миття. Дезінсекція волосся, одежі, постільних при належностей

- дезінфекція приміщення.

?

Хворий Я. 23 роки, захворів гостро: виникла гарячка, виражений головний біль, безсоння. Об’єктивно: набряклість і гіперемія обличчя, почервоніння очей. Висип на перехідній складці кон’юнктиви нижньої повіки, енантема на слизовій оболонці м’якого піднебіння та язичка, статичний тремор. Визначте, яке захворювання у даного хворого.

+ висипний тиф

- Кримська гарячка

- черевний тиф

- грип

- Ку-гарячка

?

У хворого Т. 29 років, госпіталізовано в лікарню з приводу тяжкого перебігу грипу. На 5 день хвороби з’явився густий розеольозно-петехіальний висип на животі, стегнах. t – 40 С. Ейфоричний. Обличчя гіперемійоване. Позитивні симптоми Яновського і Говорова-Годельє. Тахікардія. Пальпується м’яка, помірно болюча селезінка. Вночі з’явились зорові галюцинації. Інфекційних хвороб в анамнезі немає. Сформулюйте діагноз.

- грип

+ висипний тиф, типовий перебіг

- інфекційний мононуклеоз

- делірій

- черевний тиф

?

Хворий Н. 65 років, госпіталізований в лікарню з приводу тяжкого перебігу грипу. На 5 день хвороби з’явився густий розеольозно-петехіальний висип на тулубі. Ейфоричний, обличчя гіперемовано. Позитивний симптом Яновського. Тахікардія. Пальпується помірно болюча селезінка. Вночі з’явилися зорові галюцинації, збуджений. Інфекційних захворювань в анамнезі немає. Виставлений діагноз – висипний тиф. Назвіть можливого збудника цієї хвороби?

- рикетсія Cібіріка

- стафілококи

+ рикетсія Провачека

- нема правильної відповіді

- стрептококи

?

Який механізм зараження при висипному тифі?

- трансплацентарний

- вертикальний

- аліментарний

+ трансмісивний

- всі вірні

?

Хвора 54 роки, госпіталізована в лікарню з діагнозом висипний тиф. Призначте план обстеження.

+ загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, серологічні методи

- нема правильної відповіді

- загальний аналіз крові

- загальний аналіз сечі, рентгенологічні методи

- загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі

?

Хвора П. 43 років госпіталізована в лікарню на 5 день хвороби. Об’єктивно: розеольозно-петехіальний висип на животі, стегнах. Т- 39, 4 С, ейфоричний, обличчя гіперемовано. Позитивний симптом Яновського, тахікардія, гепатоспленомегалія, зорові галюцинації. Діагноз – висипний тиф. Хто є переносником інфекції при цій хворобі?

- головна воша, рідше платтяна і лобкова

+ платтяна воша, рідше головна і лобкова

- всі названі

- лобкова воша, рідше платтяна і головна

- комарі, кліщі

?

У хворої Ч. зі скаргами на наявність розеольозно-петехіального висипу на шкірі живота, підвищену температуру, гіперемію обличчя запідозрено висипний тиф. З якими захворюваннями треба диференціювати дану патологію?

- грип, черевний тиф, лептоспіроз, малярію, енцефаліт

- грип, пневмонія, інфекційний мононуклеоз

+ грип, бронхопневмонія, геморагічні гарячки, черевний тиф

- всі названі

- делірій, висипний тиф

?

Назвіть ускладнення, які можуть виникнути при висипному тифі?

- тромбоз вен, тромбофлебіт, делірій, грип

- грип, пневмонія, інфекційний мононуклеоз

- некроз тканин, грип, тромбоз вен, тромбоемболія.

+ тромбоз вен, тромбофлебіт, тромбоемболія, некроз тканин

Соседние файлы в папке ТЕсты