Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marshrut3.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
615.45 Кб
Скачать

Купіль (1) біля мон. Голосіївський (народна назва купель "Івановців")

Купіль біля Свято-Покровського монастиря (Голосіївська Пустинь) не має давньої історії. Її побудували послідовники Порфирія Іванова в 1987 році.

Спочатку керівництво Голосіївського лісництва негативно поставилося до будівництва купелі і навіть погрожувало засипати її землею. Але з часом все змінилося, тепер це місце є гордістю лісництва, а зусиллями Київського еколого-культурного центру джерелу й купелі біля Голосіївської Пустині присвоєно статус «Пам'ятка природи».

Сама купіль і джерело поруч з нею виглядають дуже доглянутими, а судячи з інформації, розташованої на дошці поруч з купіллю, процес облагородження цього місця не припиняється і зараз.

Вода в купелі багата сріблом і купання в ній принесе користь організму.

Місцевість Мишоловка

Мишоло́вка (Миша́лівка) — колишнє село, а нині місцевість, на півдні Києва (у наш час — у межах міста, Голосіївський район) між Китаєвом та Багриновою горою. У міській смузі з 1923 року.

Вперше згадується як селище Миша́лівка — володіння Печерського монастиря у 1618 року. З цього іноді роблять висновок, що тут щось змішували за допомогою якогось млина. Можливо (хоч і малоймовірно), що так і було, але логічнішою видається саме назва Мишо́ловка — дуже вже нагадує справжню пастку ця улоговина між двома горами. Існує навіть легенда (створена у XX столітті), що козаки 1651 року заманили у цю пастку війська Радзивіла. Саме Мишоловкою з кінця XVIII століття називали село, що мало офіційний статус деревня Хотівської волості Київського повіту Київської губернії і у 1900 році налічувало 716 мешканців, які займалися хліборобством, а також працювали у Києві та заробляли перевезенням цегли (в Мишоловці працювало п'ять цегельних заводів).

Під час Великої Вітчизняної війни село було зруйноване, згодом відновлене. Зберігається садибна забудова. Біля школи є пам'ятник уродженці села Марії Боровиченко. На Мишоловці за адресою Армійська вулиця, 30/12 проживав Герой Радянського Союзу Михайло Цисельський.

Купель (2) "Свята купель в Китаєво"

Споруда святої купелі біля Китаївської пустині була розпочата в 2004 році, після того, як ігумен Мойсей в місці з братією приступив до розкопок в цих місцях і виявив залишки водозбірника, який входив в систему водопостачання Китаївської та Преображенської Пустині.

Проектування і будівництво системи водопостачання була розпочата в 1901 році. Ось як описував цю систему в своїх працях В. Титов: «Близько Преображенської Пустелі на південь від неї, в яру, знаходиться особливий двір, з водопроводом, який обслуговує Китаївську і Преображенську Пустелі, Самбурський хутір, свічковий завод і Китаївський господарський двір».

У тридцяті роки минулого століття ця система водопостачання була знищена разом з усіма спорудами Спасо-Преображенського скиту.

В результаті відновлювальних робіт з'ясувалося, що всю підводну частину – стіни й підлогу – було побудовано з дубових брусів, і вона добре збереглася. Надводну частину під час реставрації зробили з вільхових колод.

Ємність святої купелі більше 60 тисяч літрів, за деякими відомостями до 100 тисяч літрів, глибина 2,35 метра.

Температура води:

  • Взимку — не нижче 5 градусів

  • Влітку — не вище 13 градусів

Соседние файлы в предмете Спортивное ориентирование