Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oriientuvannya1.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
51.48 Кб
Скачать

Класифікація видів спортивного орієнтування

Згідно правил проведення змагань зі спортивного орієнтування розроблених за зразком міжнародних правил федерацією спортивного орієнтування України (чинних з 01.01.2016 року) змагання зі спортивного орієнтування проводяться у декількох видах:

Орієнтування бігом

Змагання з орієнтування бігом проводяться в більшості дисциплін: за заданим напрямком («ДТ»), за вибором («ВО»), рогайн («РГ») і навіть на маркірованій трасі («МТ»). За даним видом змагань проводяться чемпіонати світу.

Орієнтування на лижах

Змагання з орієнтування на лижах проводяться в умовах стійкого снігового покриву в дисциплінах: за заданим напрямком, на маркірованій трасі або в комбінації цих видів (оріентатлон, Ski-O-Тhlon), змагання в заданому напрямку проводяться з використанням спеціальної картки, на яку нанесені лижні маршрути, а також показані дані щодо швидкості пересування на лижах, за даним видом змагань проводяться чемпіонати світу.

Орієнтування на велосипедах

Змагання з орієнтування на велосипедах проводяться в дисциплінах:за заданим напрямком, на маркірованій трасі, на вибір або в комбінації цих видів, спортивна карта показує види доріг у відношенні швидкості проїзду на велосипеді.

Орієнтування по стежках

Учасники проходять в заданій послідовності дистанцію, що складається з пунктів, на кожному з яких в межах видимості розташовуються кілька призм, учасники повинні визначити і зафіксувати, яка з цих призм на місцевості відповідає позначеної на карті і заданій легенді).

Змагання проводяться по вікових групах серед юнаків, юніорів, дорослих, ветеранів (майстрів).

Види змагань за способом орієнтування

  • у заданому напрямку: кількість КП та послідовність їх проходження визначається суддями;

  • на розміченій дистанції: учасник долає дистанцію, розмічену на місцевості прапорцями, кольоровим папером тощо, та наносить на карту місцезнаходження КП, розташованих на дистанції;

  • за вибором: учасник самостійно обирає послідовність проходження КП;

  • орієнтування уздовж стежок або трейл-орієнтування: учасник долає дистанцію у заданому напрямку, рухаючись тільки стежками або шляхами; в районі КП розташовують декілька знаків, з яких учасник обирає той, що відповідає легенді; скорочена назва виду Тр-О;

  • комбінація з окремих видів орієнтування, наведених вище.

Також розрізняють змагання із спортивного орієнтування і за іншими критеріями: час проведення змагань (денні, нічні); взаємодія спортсменів (індивідуальні, естафетні, групові змагання); спосіб організації старту (роздільний, гандикап, загальний); характер заліку результатів (особисті, особисто-командні, командні); спосіб визначення результату змагань (одноразові, багаторазові, кваліфікаційні) тощо.

Спортивне орієнтування в Україні

У 1963 біля Невицького замку у Закарпатті були проведені І Всесоюзні змагання зі спортивного орієнтування. У цих змаганнях брали участь збірні команди України, Києва та Одеси. Але основи спортивного орієнтування закладались в Україні значно раніше, коли в змаганнях туристів з'явився окремий вид, в якому дистанцію з орієнтування долала разом уся команда.

У травні 1963 у м. Каневі пройшов перший чемпіонат України з орієнтування. Проводила змагання Українська республіканська рада з туризму та екскурсій. Команди усіх областей України були укомплектовані відомими у той час туристами, багато з яких займаються туризмом й досі. Так, за київську команду виступав Б. Леві, який потім став Майстром спорту з туризму та суддею Всесоюзної категорії з орієнтування, за одеську — В. Кашинцев, який багато років очолював відомий всім туристам України Одеський міський клуб туристів та багато інших. Командну перемогу одержала команда Одеси. В особистому заліку першими чемпіонами України стали Е. Степаненко (Одеса) та В. Смірнов (Київ). Друге місце зайняла В. Силенко, туристка з Луганська, яка невдовзі стала киянкою.

Команди України на І Всесоюзних змаганнях з орієнтування того ж 1963 р. також були укомплектовані туристами. Найкращими у командах України були в індивідуальних змаганнях: наймолодша учасниця Всесоюзних змагань О. Смірнова (Білецька) — 6 місце та Б. Леві — 9 місце (обоє Київ). У парних змаганнях одеська пара Е. Степаненко та К. Бойко зайняла 6 місце. Це був вагомий успіх, бо орієнтуванню України був тільки один рік, а прибалтійські спортсмени, ленінградці та москвичі вже мали за плечима чималий досвід.

Спортивне орієнтування та туризм ще довго йшли разом. Становлення орієнтування у Радянському Союзі та в Україні нерозривно пов'язано з туристським активом, який створював правила, малював карти, проводив змагання, готував команди. Поступово цей актив дедалі більше уваги віддавав орієнтуванню, але продовжував ходити у походи. Першим головою республіканської Федерації з спортивного орієнтування був Михайло Горностайпольський, а нині вже покійний, виходець з туризму. І тільки з передачею орієнтування від Всесоюзної ради з туризму до Спорткомітету СРСР ці два види спорту почали існувати окремо.

Зараз, згідно з класифікацією Міжнародної федерації спортивного орієнтування (IOF) існує кілька різних форм цього виду спорту: класичне орієнтування, на лижах, на гірських велосипедах, нічне орієнтування, рогейн та орієнтування для інвалідів.

У травні 2018 року у Чернігові відбулись змагання чемпіонату України (дорослі, юніори, юнаки, командний, на окремих дистанція) зі спортивного орієнтування.