Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oriientuvannya1.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
51.48 Кб
Скачать

Київ

2018

Міністерство освіти і науки України

Національний університет фізичного виховання і спорту України

Кафедра туризму

Спортивне орієнтування

Реферат

Студентка факультету

Спорту та менеджменту

групи 12ЄС3

Афанасьєва Дар’я

Зміст

Зміст 2

Вступ 3

Визначення спортивного орієнтування 5

Історія 6

Виникнення спортивного орієнтування 7

Розвиток спортивного орієнтування у ХХ сторіччі 9

Класифікація видів спортивного орієнтування 13

Орієнтування бігом 14

Орієнтування на лижах 15

Орієнтування на велосипедах 16

Орієнтування по стежках 17

Види змагань за способом орієнтування 18

Спортивне орієнтування в Україні 19

Сучасний стан розвитку спортивного орієнтування 21

Список інформаційних джерел 23

Вступ

Спортивне орієнтування — складний багатокомпонентний вид спорту, в якому для досягнення високого результату необхідно в рівній мірі володіти всіма компонентами: фізичною, технічною, тактичною, психічною та інтегральною підготовленістю.

Спортивне орієнтування є видом спорту, в якому учасник змагань за допомогою спортивної карти і компаса повинен якнайшвидше подолати дистанцію, відвідавши певну кількість точок, які влаштовані на місцевості — контрольних пунктів. Контрольний пункт (КП) — це трикутна помаранчево-біла призма з розміром сторони 30х30 см, яку влаштовують на точному орієнтирі (горб, яма, галявина, інше), що є на карті, і обладнують засобом для відмітки (олівець, компостер або електронні засоби відмітки). На старті учасник отримує спортивну карту з нанесеними на неї КП, кількість яких, а також послідовність їх проходження, визначають судді. Переможець на дистанції визначається за найкращим часом проходження всіх позначених на карті КП. Учасників, як правило, поділяють на групи — відповідно віку (10 — 60 років і старші) і кваліфікації, наприклад: 21Е (еліта: МС та КМС) та 21А (розрядники), серед чоловіків і жінок. Основні типи дистанцій: спринт, середня дистанція, довга дистанція і естафети (2-4 етапні). Найпопулярніший вид спортивного орієнтування — за заданим напрямком. Це коли точки КП на карті з'єднані послідовно один за одним лініями. Спортсмен повинен саме в такій послідовності проходити їх. Також існує спортивне орієнтування за вибором, суть якого полягає в тому, що спортсмен повинен сам обирати послідовність проходження КП, регламентується лише їх кількість — для старших груп їх (КП)більше, для молодших — менше. Існує також спортивне орієнтування на намічених дистанціях. Суть його полягає в тому, що на старті спортсмен отримує «чисту» карту, тобто без нанесених ній КП та дистанції. Спортсмен від старту починає рух орієнтуючись по маркерам (кольорових стрічках тощо), на шляху руху спортсмена зустрічаються КП, на яких засобом відмітки є маркер чи олівець, яким на карті потрібно зробити відмітку у вигляді хрестика, на тому місці карти, де на думку спорстмена-орієнтувальника знаходиться точка КП.

Визначення спортивного орієнтування

Спортивне орієнтування — вид спорту, суть якого полягає в орієнтуванні на місцевості за допомогою карти та компаса та найшвидшого знаходження заданих контрольних пунктів.

Обладнання дистанції змагань з спортивного орієнтування включає: пункт видачі карт, місце старту, точку початку орієнтування, контрольні пункти, рубіж і місце фінішу, а при змаганнях на маркованої трасі - і шлях руху учасників.

Для обладнання КП і точки початку орієнтування застосовують знак у вигляді тригранної призми зі стороною 30х30 см. Кожна грань ділиться діагоналлю з лівого нижнього у правий верхній кут (вгорі - біле поле, внизу - оранжеве або червоне).

Спортивне орієнтування - один з небагатьох видів спорту, де учасники змагань діють індивідуально, поза полем зору тренерів, суддів, глядачів, навіть суперників. Тому для досягнення мети необхідні хороша психологічна підготовка, прояв наполегливості, рішучості, сміливості, витримки. У технічній підготовці спортсмена- орієнтувальника два основних компонента: техніка орієнтування (робота з картою і компасом) і техніка пересування на місцевості (бігом або на лижах).

Ця дисципліна офіційно визнана в Україні. Спортивне орієнтування представлене в програмі найбільшого мультиспортивного старту – Всесвітніх ігор. Розвитком цієї дисципліни в межах нашої держави займається Федерація спортивного орієнтування України.