Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розвиток змагального спорту наприкінці ХІХ сторіччя.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Спорт наприкінці хіх сторіччя

За зразком Англії спорт розвивався в ряді країн Європи і Америки. Широкий розвиток спорту спостерігається в кінці XIX і початку ХХ сторіччя.

Поширення змагального спорту в світі

Сучасні форми спортивної діяльності стали активно поширюватися в усьому світі в 1860-і роки. Почали проводити міжнародні змагання з кінного кросу, стрільби, вітрильні регати. У 1875 р в Будапешті було проведено легкоатлетичні змагання за англійськими правилами. Стали популярні велосипедні гонки на шосе і на треку (в 1902 році у Франції пройшли перші велогонки), змагання зі швидкісного бігу на ковзанах, які проводилися в Голландії, і лижні гонки в країнах Скандинавії. Бурхливо розвиваються плавання в Австралії, крикет, бейсбол, регбі, веслування і бокс в США, хокей на траві в Індії і Пакистані. У 1871 р в Новій Зеландії був створений Союз любителів регбі. У 1877 р в Пакистані в м Карачі вперше були видані правила гри в бадмінтон. Національним видом спорту Канади стає ля крос. З кінця 1860-х років регулярно проводяться змагання з буєрного спорту на річці Гудзон. На основі національної індіанської гри в м'яч з ключкою англійські солдати-колонізатори придумали хокей з шайбою. В кінці XIX - початку ХХ ст. у всьому світі приймає організований характер найпопулярніша сьогодні гра - футбол.

Американські місіонери привозять західні спортивні захоплення в Японію, що призводить до відтискування на задній план самурайських видів боротьби і появи нових їх різновидів або зміни правил. Так, наприклад, на основі джиу-джитсу була створена більш гуманна різновид цього виду боротьби - айкідо, що призначалася виключно для цілей самооборони. Айкідо набув поширення також в Європі і Північній Америці.

Дуже популярні були в кінці XIX століття легкоатлетичні змагання між коледжами та університетами в США. Організатором перших легкоатлетичних чемпіонатів став Нью-Йоркський атлетичний клуб, який провів їх вперше в 1868 р в закритих приміщеннях і в 1876 р під відкритим небом. Найбільшою популярністю в Європі користується біг: створюються клуби з власними спортивними базами, проводяться змагання. Починається поділ на спеціалізації: швидкісний біг, біг на витривалість, біг з перешкодами. В одному з таких змагань з бігу з перешкодами в Булонскому лісі взяв участь молодий П'єр де Кубертен.

Кінне поло (від тибетського «пулу» - куля), бадмінтон, настільний теніс (пінг-понг) привозять в Європу з колоніальних країн Азії, Африки, Америки. Навпаки, з Європи в Америку англійські солдати привозять свої сільські розваги: полювання, рибну ловлю, півнячі бої, ігри з ведмедями і биками. Особливою популярністю користувалися кінні перегони.

Перший клуб любителів ковзанярського спорту був створений в Парижі в 60-і роки XIX століття, а трохи пізніше споруджена доріжка з штучного льоду. До кінця століття на Єлисейських полях побудували льодовий палац, де під музику тренувалися члени клубу.

Значний вплив зробили англійські спортивні традиції на розвиток в Америці веслування, вітрильного спорту, боксу, крикету, крокету, а народна англійська гра з битою і м'ячем стає американської національної грою бейсбол. На початку ХХ ст. з розвитком автомобілебудування стали проводитися автомобільні гонки. Ці змагання, втім, як і змагання з боксу, кінні скачки, вітрильні регати, привертають велику кількість глядачів. Члени клубів за цими видами спорту систематично вправляються, змагаються один з одним, не отримуючи ніякої матеріальної винагороди, проповідуючи таким чином аматорство в спорті. В основному, спортом займалися заможні люди, які не мали нестачі в часі і засобах. Таким чином, спорт став формою розваги та проведення дозвілля в буржуазному суспільстві.

Поширенню деяких видів спорту заважали марновірство, упередження і забобони. Так, наприклад, в європейських селах велосипедистів іноді зустрічали з вилами в руках, побоюючись, що «диявольські машини» привезуть їм посуху і голод. Австрійські священики говорили, що «якщо їзда на мотоциклі стане спортом, то мертві встануть з могил». А китайські священнослужителі порівнювали захоплення спортом з вживанням опіуму. Як великих грішниць сприймали жінок, що займалися спортом, тому що одягнені вони були не так, як повинно бути одягненою пристойній жінці.